Jump to content

Wat is jullie top 5 tomaten?


boomknuffelaar
 Share

Wat is jullie top 5 lekkerste tomaten?  

16 members have voted

  1. 1. Wat is jullie top 5 lekkerste tomaten?

    • Brandywine pink
      0
    • Black krim
      2
    • Black cherry
      2
    • Negro azteca (Russian black prince)
      0
    • Gardeners delight
      1
    • Bloody butcher
      0
    • Coeur de Boeuf
      5
    • Sungold tomato
      0
    • San Marzano
      5
    • Cherokee purple
      1


Recommended Posts

Ik ben dit jaar voor het eerst tomaten aan het kweken. En ik vroeg me af wat jullie favoriete tomatensoorten zijn. Daarom heb ik een lijst opgesteld (soorten die ik veel voorbij zie komen op dit forum) waar jullie maximaal 5 van kunnen selecteren.

Criteria: tomaten moeten in Nederland - buiten of in kas - gekweekt kunnen worden en lekker smaken.

 

Welke tomaten zijn dus het lekkerst en in Nederland goed teelbaar?

Link to comment
Share on other sites

Zeker een zeer beperkt lijstje, jammer dat je voor grotendeels (mij) onbekende soorten kiest. Sowieso de moneymaker als een van de meest geteelde en bekendste soorten ontbreekt.

 

Voor mij zit alleen san marzano erbij.

 

Just my two cents.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Nee maar de tien soorten zijn jouw keuze. Je had het ook anders aan kunnen pakken. Als je een aantal mensen hun top 5 op laat schrijven, kun je aan de hand daarvan je conclusie trekken. De poll is niet zo handig in deze.

Link to comment
Share on other sites

Nee maar de tien soorten zijn jouw keuze. Je had het ook anders aan kunnen pakken. Als je een aantal mensen hun top 5 op laat schrijven, kun je aan de hand daarvan je conclusie trekken. De poll is niet zo handig in deze.

Doen we. Kan jij mij alvast je top 10 geven? Over een paar dagen zal ik een nieuwe poll starten. Deze vergeten we dan.

Link to comment
Share on other sites

Yep.

 

Maar eh, niks top 10 hè? Je vraagt in je titel om de top 5, die krijg je van mij dan ook! Meer dan 5 soorten heb ik trouwens nooit.

 

1 san marzano pruimtomaat

2 roma tomaat

3 rode kerstomaat

4 gewone tomaat money maker

5 vleestomaat coeur de boeuf

 

Dus ik vind vooral rode tomaten het best smaken, de eerste twee heerlijk om te drogen en te roosteren. De rest om zo te plukken en te eten.

Link to comment
Share on other sites

Boomknuffelaar, ik geef ook geen top 10 maar wel een top 5:

 

1. Wapsipinicon Peach

2. Nyagous

3. Fruitlenttesttomaat H (oranje)

4. Bosque Bleu / OSU Bleu / Dancing with Smurfs (paarsblauwe tomaten)

5. Aunt Ruby Green

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

De Coeur de Boeuf wordt door velen hoog op de lijstjes gezet ja.

 

Maja. de ene Coeur de Boeuf is de andere niet he ? De échte ( als het al de echte is ) is nogal omstreden kwa herkomst. Er zijn vele varianten op de markt en velen beweren de échte te zijn. Dat wordt nogal lastig dus.

Daarbij komt, dat teeltwijze, grondsoort, bezonning, seizoen, bewatering, moment van plukken ( erg belangrijk die laatste ) etc etc .... nogal van belang zijn in het beoordelen van het resultaat.

Dáárbovenop is iemands smaak of ook wel het referentiekader van iemand ( wat heeft die persoon allemaal eerder geproefd en onder welke omstandigheden ) nogal bepalend voor iemands lijstje van favorieten.

 

Iemand kan de OSU Blue of de Black Cherry als topper aanmerken, met alle recht hoor. Ik vond ze beiden zwaar tegenvallen. Maar zegt dat wat ? Niet echt he.

 

Van alle soortjes die ik heb gehad de afgelopen jaren vond ik kwa smaak/ consistentie de Rose de Bern een topper, maar dan wel nét op het goede moment geoogst. Mijn eigen rode, oranje en gele Oekraïners ( onbenaamde heirlooms uit zaad van mensen van daar ) blijf ik zetten, dit jaar toch ook weer. Heb ook 1x een echt superheerlijke Ananas tomaat weten te oogsten, maar alle andere ananas tomaten vielen dan weer tegen.

Link to comment
Share on other sites

Ik vond de smaak opnzich wel prima van de Black Cherry Bit maar ze hadden (als enige van alle tomaten) hele dikke vervelende schillen. Dat maakte het een stuk minder prettig. Dit jaar ga ik proberen met nog beter en consequenter water geven dit te tackelen. Heb namelijk BC's geproefd van iemand anders die dat niet hadden, dus het kan wel.

 

Gr. Jeroen

Link to comment
Share on other sites

Bit noemde al een aantal dingen. In dat rijtje hoort naar mijn idee ook nog het doel waarvoor je de tomaten wil gebruiken. Iemand die tomaten kweekt voor de salade maakt andere raskeuzes dan iemand die tomaten kweekt voor de pastasaus. Om maar iets te noemen.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb 2 favorieten voor nu. Vast meer maar zet zoveel soorten voor mijn doen en vergeet snel welke ik nou het lekkerst vond - dit jaar een dagboekje bij houden.

 

1. Berkeley Tye Die: heeft echt een fantastische smaak rauw.

2. Russian Persimmon ook heel lekker! En heel mooi ook.

Link to comment
Share on other sites

Ik zet al een paar jaar de Rose de Bern, die is lekker Ook de Cherokee purple die ik al een paar jaar zaai is heel goed te eten en ook mooi van binnen (als je er bijv. een salade met mozzarella mee maakt ofzo )

Verder ben ik nog wat zoekende naar lekkere soorten, ik zet het liefst maar een paar soortjes en dan wel veel planten in totaal. De meeste tomaten belanden hier in saus/soep/chutney.

Kom 22 oktober naar de Moestuinforumdag

 

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link to comment
Share on other sites

Bit noemde al een aantal dingen. In dat rijtje hoort naar mijn idee ook nog het doel waarvoor je de tomaten wil gebruiken. Iemand die tomaten kweekt voor de salade maakt andere raskeuzes dan iemand die tomaten kweekt voor de pastasaus. Om maar iets te noemen.

Voor de pastasaus zie ik bijvoorbeeld dat de San marzano vaak wordt aangeraden. Heb jij een andere favoriet? Misschien kan jij als eerste een favoriete tomaat voor elk doel aangeven.

Link to comment
Share on other sites

ik heb geen favorieten tomaten uit eigen tuin zijn al snel lekkerder dan uit de supermarkt en dan ben ik al tevreden.

ik ben wel fan van tomatensausen (pastasaus, ketchup enzovoort). San Marzano en Roma tomaten zijn daarvoor allemaal prima.

 

je zal toch echt zelf moeten uitproberen wat jij lekker vind en welke planten goed bevallen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...