Jump to content

Huis-tuin-keuken mengsels en brouwsels als voeding voor je planten.


Juna
 Share

Recommended Posts

Ik heb helaas geen plek voor een composthoop in onze achtertuin. En de buren zouden het ook niet willen. Ik wil eigenlijk geen meststoffen ed kopen, maar zo nu en dan koop ik wel compost, en ik mulch soms met verzameld bladmateriaal uit het bos. Ik wil alles zo natuurlijk mogelijk, en niet belastend voor het milieu. Met de gekochte compost lukt het allemaal wel, en het bladmateriaal helpt ook goed. Er zijn veel wormen en de grond is donker en klei-achtig, best ok.

Maar.. ter aanvulling ben ik op zoek naar leuke weetjes over wat je je planten allemaal kan geven. En dan vooral de huis-tuin-keuken weetjes zoals bijvoorbeeld de bekende koffieprut en eierschalen.

'Nog' leuker is het om te leren hoe je dingen met elkaar mixed in mooie verhoudingen, om planten zo goed mogelijk te helpen.

 

 

Bijvoorbeeld:

Ik heb wat aardbeien in van die lange hang(bloem)bakken die wel wat voeding kunnen gebruiken binnenkort, ze zijn bloemetjes aan het maken. Ik weet dat er kalium in koffie zit, dus waarschijnlijk ook in koffieprut. Zou ik de koffieprut kunnen geven? Zo ja, hoeveel zou je doen en zou je het nog mixen met andere dingen?

En zo wil ik dat ook best weten voor andere planten.

 

Kortom, ik ben ontzettend benieuwd naar alle brouwsels en mixen die er hier worden gemaakt ik wil alles weten. Ik heb zin om brouwsels te maken en uit te proberen.

 

witch-cauldron-clipart-clipart-panda-free-clipart-images-dDF599-clipart.gif

Link to comment
Share on other sites

Zijn érg veel topics over. Als je rechtsboven de zoekfunctie gebruikt kun je uitkomen op zaken als 'bladbemesting' 'gieren en aftreksels' die je zelf kunt maken van allerhand zaken.

 

Niks mis mee, om al dat soort zaken eens te bundelen hoor

 

Toch.

Gisteren kwam er nog een tip voorbij ergens in een topic : pluk wat brandnetels, gooi er heet water overheen en wacht een paar dagen; kun je dan onverdund je zaailingen geven ( tomaten ook nog es ) 'want' het bevat stikstof.

Sja. .... aan dat soort tips heeft eigenlijk niemand iets he ?

 

Koffie prut ? Ook zoiets. Was er vorig jaar iemand hier die 40kg koffie op zijn teeltbed ( ik geloof dat het om aardbeien ging ) had uitgestrooid

 

Kortom : is wel handig ietwat kritisch te zijn met hetgeen hier als 'huis-tuin-keuken-middeltjes' als tip geplaatst wordt.

Link to comment
Share on other sites

Toch is kringloop van alles wat geschikt is, compost dus, ideaal en in min of meer goede verhouding. Je kunt heel veel hergebruiken en dat is zeer ecologisch...minder afval en uitstekend als plantenvoeding.

 

Overweeg misschien een compostvat (is gesloten) of een wormenbak (ik ook gesloten, maar bewerkelijker). Voor een complete voeding voor je moestuin zijn wat brouwseltjes echt niet zo geschikt! Een hoop gepruts en weinig echt effect. Typisch aan compost is dat voedingstoffen worden gebonden (en minder verloren gaan) en geleidelijk als bodemverbeteraar en voeding werken. Maar lees dan wel wat verder hoe je goede compost maakt.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

je kan groenafval gebruiken als mulch.

persoonlijk ben ik voorstander van eerst composteren en dan deze compost gebruiken om de grond af te dekken. ik kan me niet voorstellen dat er nergens een plek is voor een kleine compostbak, compostvat of wormenbak. Dat de buren het niet willen? compost van gewoon groenafval geeft geen overlast dus waarom zouden ze daar bezwaar tegen hebben?

Link to comment
Share on other sites

Bedankt allemaal.

Ik zal toch eens onderzoeken of een klein compostvat een optie is. Of een klein stiekem hoopje ergens.

 

Ik ben wel wat koffieprut aan het opsparen ook, en eierschalen. Ik kijk wel of ik er later nog iets mee doe of niet.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...