Jump to content

Gebruik van citroenmelisse en munt; plukken? knippen?


Sonaya
 Share

Recommended Posts

Hi allemaal,

 

Sinds kort heb ik Citroenmelisse en Munt in een pot in de keuken.

 

Moet je de blaadjes gewoon plukken en zo ja op welke plek (onderaan, bovenste blaadjes etc)?

 

Of is het beter een hele stengel af te knippen en zo ja; waar?

 

Wat is sterker van aroma, Citroenmelisse of Citroenverbena?

 

Grtz Sonaya

Link to comment
Share on other sites

Ik knip of pluk altijd de topjes eruit, die smaken het lekkerste en dan kan de plant ook nog verder groeien.

 

Maar ik zou die potten wel buiten zetten! Munt en citroenmelisse kunnen prima buiten staan en ik verwacht dat ze dan ook veel beter zullen groeien dan binnen. (Voor de zekerheid misschien nog wel even naar binnen halen als er nachtvorst verwacht wordt - daar kunnen ze op zich wel tegen maar aangezien ze nu verwend zijn door binnen te staan, weet ik niet zeker of dat gelijk al goed zou gaan...)

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Munt laat ik altijd 2 blaadjes onderaan zitten als ik het takje pluk. Dan krijg je mooie volle bossen. De melisse doe ik het zelfde bij.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

De topjes? Je bedoelt het "kropje" nieuwe blaadjes?

 

Alle bladeren werden raar bruin. Ik heb nu alles tot de grond toe afgeknipt. Het groeit weer snel aan en tot nu toe geen bruin blad.

 

Waardoor kan dat komen? De bladeren werden niet droog dood zeg maar, alleen bruin.

Link to comment
Share on other sites

Misschien te weinig voeding. Als je de plant binnen houdt, is dat niet ongewoon. Heb dat wel vaker gezien, ook met andere kruiden die het buiten prima doen, maar binnen er de brui aan geven. Met topjes bedoel ik het bovenste stukje van elke tak. Dat is altijd het lekkerst. Als je weinig munt gebruikt, bv omdat je met vakantie gaat, snoei ik sowieso altijd zodat ik bij terugkomst versere blaadjes heb. Alles wat je snoeit, kunt je drogen. Lekker in de cacik (Turkse tzaziki) of in salade of bv soep.

Link to comment
Share on other sites

He Mellie doe ons even een recept? Cacik?

Sonaya je vraagt over de sterkte van citroenmelisse of citroenverbena maar ik mijn smaak zijn dat twee zeer verschillende kruiden. Wel beide met een citroenachtige smaak, maar van de melisse vind ik weeiger en van de verbena kruidiger, Ik doe ze beide in de kruidenthee en van de melisse maak ik ook tinctuur.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

He Mellie doe ons even een recept? Cacik?

 

Heel simpel hoor!

Een paar lepels volle yoghurt, maar liever nog Turkse yoghurt. Teentje knoflook of half teentje als je 1 portie maakt. Een paar takjes dille en pepermunt, fijn gehakt.

Schil een komkommer, snijd in de lengte door de helft en haal met een theelepel de zaadlijsten eruit. Snijd de rest dun. Doe alles bij de yoghurt met een snufje zout en een scheutje water. Vlak voor serveren een mooie druppel olijfolie erover en klaar. Afhankelijk van waar je bent in Turkije eet je cacik meer als een dunne soep of dikke pap. Wat je wil. Ik vind beide erg lekker.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...