Jump to content

welke optie bij hardnekkig kweekgras verwijderen?


iwan500
 Share

Recommended Posts

Ik zit nu in de volkstuin met rietachtig onkruid en ik onderdrukte het telkens met schoffelen.

Dat heeft aardig gewerkt maar het wordt steeds minder effectief.

Dus ik heb 3 andere manieren om ervan aftekomen en ik heb jullie hulp nodig om te kiezen welke manier ik moet doen.

 

1.Ik haal al dat onkruid er handmatig uit met de spade en soorteer het eruit (duurt ontzettend lang)

2.Ik bedek de grond met plastic en het onkruid gaat dan dood want het krijgt geen licht en ik maak gaten voor de planten.

3.Ik haal de bovenlaag van dat onkruid eruit en bedek de grond met een mulchlaag (stro of bladeren.)

*4. ik blijf schoffellen

 

Welke optie moet ik kiezen ik wil echt niet optie 1 nemen kosten wat het kost.

Link to comment
Share on other sites

Sja. Helaas voor jou dan: zelf doe ik het via optie 1. Werkt het beste, is even werk ja ( hoezo duurt dat lang ? ), maar dat is alles wat met tuinieren te maken heeft: het neemt even werk ja.

 

Verder doe ik het ook wel via optie 3. Ik dek wel es een deel af, : wel 2 jaar laten liggen.

 

Mulchen en toedekken = voeden. Vindt het heerlijk.

Link to comment
Share on other sites

Ben zelf meer fan van de spitvork dan van een spade in het geval van wortelonkruid. Ik heb ook mijn hele stuk moeten "ontginnen" toen ik begon, want het was een mat vol met kweekgras.

 

Wat ook kan is de boel bedekken, maar dan met karton. Meerdere lagen. En daar dan een teeltlaag bovenop aanbrengen, want door plantgaten komt het spul ook gewoon naar boven en dat is lastig wegsteken zo vlak bij de gewenste plantjes.

Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Dat laatste is wel een pre in dit topic. Zodra je naar aanleiding van die foto('s) weet om welk gewas het gaat, kun je in de titel ook 'rietachtig onkruid' vervangen door wat het eigenlijk is. Dit is wel heel erg vaag natte vingerwerk.

 

Zoals het gezegde luidt: onkruid vergaat niet, maar de aanhouder wint. Ertegenaan! Kan geen kwaad een beetje zweten in de tuin hoor, word je heus niet slechter van. Tja, moestuinieren is nou eenmaal niet altijd even leuk.

Link to comment
Share on other sites

Daar wilde ik eigenlijk ook net op gokken, maar Pitrus is heel gemakkelijk te verwijderen, grote pollen even wat spitwerk maar zijn geen wortelwoekeraars zoals kweek en winde en zitten niet zo diep als bijvoorbeeld "echt riet".

 

Ben wel nieuwsgierig naar een foto ook.

Link to comment
Share on other sites

het is kweekgras het is erg hardnekkig spul

ik zat vandaag 2 uur op een stuk van 5 bij 5 m2 en nog niet al dat kweekgras eruit ik had het opgegeven bij dat stuk ik had wel 6 bakken

gevullt met kweekgras daaruit ik ga morgen weer verder maar niet in datzelfde stuk en het kweekgras was maar 10cm boven grond elke 20 cm

maar ondergronds niet te geloven nog erger als zevenblad uit mijn achtertuin

ook zit er veel heermoes in

morgen heb ik wel een foto want filmpjes werken niet

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik had mijn halve tuin vol staan met kweekgras, maar dat was binnen een paar maanden weg met karton en compost en mulch. Ik heb hier en daar nog wel eens een sprietje, maar dat is dan ook alles.

 

Heermoes is andere koek, dat groeit op de volkstuin nu zelfs door twee lagen karton. Tegen heermoes helpt volgens mij maar 1 ding: je bodem verbeteren.

Link to comment
Share on other sites

@ Iwan500. Misschien wil je de topictitel dan aanpassen ? "Rietachtig onkruid" vervangen door kweek ?

 

Kweek is geen riet, maar gras dus. Gras is slap zeg maar en niet 'hard-puntig'. Dat kan je wel afdekken ja. Moet wel een tijdje liggen hoor.

Vind ik 2 uurwerken op een stuk van 5x5 niet echt veel trouwens. Maar goed; het leukste werk is het misschien niet nee.

 

filmpje hoeft ook echt niet. foto's maken bij zo'n vraag volstaat al wel.

 

Volhouden is eigenlijk je beste optie

Link to comment
Share on other sites

Volhouden.

Ik verwijder kweekgras, zevenblad en heermoes ook zoveel mogelijk handmatig en met wortel en al. Mijn moestuin heb ik ook moeten ontginnen (en nog steeds), maar na een paar jaar merk je echt wel verschil. Heermoes is wat hardnekkiger, want de wortels zitten gewoon heel diep, maar dat wordt ook minder als de bodem verbetert.

Link to comment
Share on other sites

Is het misschien een optie om verhoogde bakken te maken waarin je een laag karton op de bodem gebruikt, of desnoods worteldoek. Waarna je de bakken vult met nieuw aangevoerde/schone grond. Dan kun je daarin plezierig werken zonder al teveel onkruid gedoe.

Je kunt het ook nog goed mulchen, om eventueel nieuw onkruid extra tegen te werken.

 

En dat je de rest, de overgebleven 'paden' zeg maar, waar geen verhoogde bakken staan, gaat behandelen als een grasveld, maaien dus?

Ik heb het hier ook gedaan op een bepaalde plek in de tuin waar de winde maar terug bleef komen, helemaal omgespit, zo veel mogelijk schoon gemaakt, plat gemaakt, en gras gezaaid. Nu maai ik het gewoon met een trimmer, 1 keer per week in de tijd dat alles hard groeit. Vaak is 1 keer in de twee weken ook wel genoeg. De winde zit er nog wel tussen maar het blijft klein en onder controle omdat ik het steeds kort maai. Het is best een ok grasveldje geworden.

 

Ik weet niet of het met kweekgras goed werkt hoor, ik heb dat nooit als probleem gehad nog. Geen idee of het een goed idee is, anderen hebben daar misschien nog wel iets over te zeggen.

Link to comment
Share on other sites

Kweek of riet...dat is nogal een verschil Ook in aanpak.

 

Voor een klein stukje zal blijven schoffelen + uittrekken, zo gauw het opkomt, de beste methode zijn....beter niet spitten of freezen dan, want is juist verspreiden.

 

In de bostuin, en dan vooral het nieuwe stuk, is o.a. kweek heel algemeen. Veel te groot om direct aan te pakken (nieuwe stuk is ca. 9000 m2) dus daar gebruik ik een heel andere strategie. Plaatselijk, stukken van 50 a 150 m2, lukt het vrij goed om te ontginnen/aan te leggen en meteen van kweek af te komen door de grond te verrijken...dikke lagen organisch materiaal (blad, industriele compost, hakselhout, gras...alles wat zich aandient en past bij wat er geplant gaat worden). Er ontstaat een luchtige en vruchtbare toplaag waarin kweek erg goed groeit en breed wortelt...door gedurende 1 a 2 jaar daarna het gewoon uit te trekken en daarbij komen de wortels in 90% zo goed als volledig mee, is het eigenlijk wel weg. Dit lijkt een arbeidsintensieve aanpak, maar kost uiteindelijk weinig werk en is in mijn ogen voor grootschalige aanpak op zware kleigrond het effectiefst en meest onderhoudsarme.

 

Ook volop ervaring met afdekken met karton en dikke laag compost erop. Kweekwortels overleven makkelijk 2 seizoenen, zeker als de grond niet kurkdroog wordt gedurende lange tijd. Betekent dat je zeker 2x en dan met minstens een dubbele laag karton moet afdekken. (Voor meeste wortelonkruid volstaat 1x gedurende een jaar) Het goede nieuws is dat met karton + dikke laag compost daarop ook de losse laag ontstaat waarin kweek goed groeit.... Dus kartonmethode plus daarna de hiervoor beschreven aanpak (mulchen > losse voedzame grond > kweek groeit makkelijk en oppervlakkig > uittrekken gedurende 1 a 2 jaar daarna) werkt ook goed.

 

Riet en mindere mate distels zijn voor mij de moeilijkst aan te pakken minder gewenste planten. Vooral omdat ze er massaal staan in bijna ontoegankelijk harde en compacte jonge klei.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

De aanhouder wint.

 

Kweekgras verwijder ik zoveel als mogelijk. komt het terug, direct weer verwijderen. Merk nu al aan de stukken die ik vorig jaar al gedaan heb dat daar veel minder terug komt.

 

Zevenblad heb ik last van in de border in de siertuin. Heb deze geheel gespit en zoveel mogelijk verwijderd, ook de wortels. Nu probeer ik elke week alles wat weer boven komt te verwijderen en daar ook te kijken of ik daar nog meer ondergrondse wortels kan verwijderen.

 

Het gevecht tegen onkruid is er een gevecht van de lange adem.

Link to comment
Share on other sites

IMG465334981495402915.JPG

 

Dit is mijn moestuin bij aankoop van het perceel in juli 2010. De bovengrondse delen van het kweekgras heb ik gecomposteerd. De ondergrondse uitlopers zijn handmatig verwijderd met behulp van een spitvork. Een vreselijk karwij; elke dag enkele uren eraan gespendeerd. Elk vergeten rhizoom, of deel ervan, loopt weer uit.

Het helpt dan als je zeer veel compost/verteerde paardenmest opbrengt; de grond wordt rul en je kunt het stukje rhizoom er zo met de grasspriet mee uittrekken. De ondergrondse delen van de heermoes in de moestuin heb ik tegelijk met de kweek zo veel mogelijk verwijderd. De heermoes komt wel gedurende langere tijd terug, maar verdwijnt op den duur door de verbeterde grondstructuur.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...