Jump to content

Courgette recepten


Dennis29
 Share

Recommended Posts

Meestal gooi ik de courgette ergens doorheen om er maar van af te komen. Maar gegrild vind ik ze los wel lekker en het is belachelijk snel en simpel te maken.

De courgette(s) in dunne plakjes snijden. Bestrijken met olie en kruiden. Bijvoorbeeld olijfolie extra vierge met een paar geperste teentjes knoflook, zout/peper en eventueel wat (verse) Provençaalse kruiden.

De plakjes in een grillpan of tosti apparaat doen. Een paar minuten bakken totdat je donkere streepjes ziet (in de grillpan moet je ze één keer keren). En dan wat balsamicoazijn erover (of iets anders), nog even laten liggen en dan serveren.

http://www.hobbyzaden.nl

Zaden te koop al vanaf 0,25 €.

Link to comment
Share on other sites

Mijn favoriete recept is deze:

 

1 rode paprika in repen snijden. 1 courgette in de lengte in plakken snijden (ong 5-6 uit 1 courgette). Courgette plakken met zout bestrooien en even laten liggen. Ondertussen grillpan (of gewone koekenpan) op vuur zetten. Courgetteplakken en paprikarepen met olijfolie bestrijken, met zout en peper bestrooien en bakken/grillen. Als ze (bijna) klaar zijn, tortilla's opwarmen in magnetron of koekepan (=lekkerder). De tortilla's beleggen met zachte geitenkaas (chevre blanc of zoiets) en met de gegrilde groenten.

Is zooo lekker.

 

Overigens is bovenstaande het 'officiele' recept. Als ik weinig tijd heb, snijd ik de paprika en courgette beiden in repen en roekbak ik ze met olijfolie, zout en peper. Is veel sneller en iets-minder-maar-nog-steeds heel lekker.

Link to comment
Share on other sites

Nog een erg lekker courgette recept (Iraans recept):

 

Voor 2 personen kun je er wel 3 courgettes in kwijt

Courgettes schillen en in grote stukken snijden. Koken totdat ze goed zacht zijn. Afgieten en een beetje vocht 'eruit duwen' (niet teveel stampen in dit stadium). In een koekenpan olijfolie met knoflook (geperst/gehakt) opwarmen. Courgette stukken in de koekenpan doen en met stamppotstamper tot moes maken. Zout en peper toevoegen. Daarna laten sudderen op laag vuur en af en toe doorroeren tot het niet meer waterig is. Als het klaar is het courgette-prutje in de pan opzij schuiven en in het midden van de pan een eitje (of 2) tot roerbak-ei maken. Vervolgens ei en courgette door elkaar roeren. Eten met rijst.

 

Met dit (en in vorige bericht beschreven) recept kun je veel courgettes gebruiken! Beiden zijn hier favoriet. En daarom is het zo jammer dat de courgettes hier niet willen dit jaar....Ik heb inmiddels wel 15 planten staan ( )omdat ze niet willen, maar allemaal nog erg klein en met alleen mannelijke bloemen.... (Mochten ze later dit jaar toch nog op gang gaan komen dan kan ik dit topic mooi gebruiken om meer courgetterecepten op te doen )

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Wat ook erg lekker is (afgelopen vrijdag nog gegeten) is het volgende recept voor twee personen.

 

Kabeljauw met courgette en tomaat

 

3 el olijfolie

1 ui, grof gesnipperd

2 geperste knoflookteentjes

1 el (verse) Provençaalse kruiden (ik doe er meestal wat meer in)

1 courgette (of twee kleinere) in kleine blokjes

3 tomaten in blokjes (officieel moeten ze ontveld worden maar dat doe ik nooit )

2 kabeljauwfilets (liefst ontdooid als ze uit de vriezer komen)

klein bakje crème fraîche

Geraspte Parmezaanse kaas

 

De oven op 200 ℃ voorverwarmen. (hetelucht ovens iets lager zetten) Je kan ook alvast de ovenschaal invetten.

In een koekenpan/wok de ui en knoflook even fruiten.

Dan de courgette met de kruiden even meebakken.

De pan van het vuur halen, de blokjes tomaat erdoorheen roeren en zout en peper erbij doen.

Een derde van het mengsel in de ingevette ovenschaal scheppen.

De kabeljauw met zout en peper inwrijven en op de groente leggen.

De rest van de groente in de schaal scheppen, vervolgens de crème fraîche erover uitstrijken en bestrooien met lekker veel Parmezaanse kaas.

In de oven en minimaal 20 minuten laten garen. Als je bevroren kabeljauw heb gebruikt houd dan minimaal 30 minuten aan.

 

Tot nu toe heb ik het alleen samen met rijst gegeten, maar het is vast ook lekker bij aardappel(puree) en pasta.

Het recept komt uit een boekje van Ikea.

http://www.hobbyzaden.nl

Zaden te koop al vanaf 0,25 €.

Link to comment
Share on other sites

Russisch zoet-zuur

 

Russisch zoet-zuur: voor weckpotten

 

5 kilo courgettes

500 gr. uien

1 kilo paprika

200 gr peterselie, verse

200 gr selderie, verse

300 gr. dille, verse

200 gr.mierikswortel, verse

3 l. water

1 l. azijn

400 gr. zout

400 gr. suiker

20 gr. zwarte peperkorrels

 

Was de courgettes en snij ze in halve plakken van 1 cm dikte.

Week de courgettes in koud water, ca 4 uur en laat ze goed uitlekken.

Pel de uien en snijd ze in ringen.

Ontdoe de paprika's van zaadjes en snij ze in repen.

Hak de peterselie, selderie en dille grof.

Schil en snij de mierikswortel in kleine blokjes.

Meng de augurken met de paprika en doe ze in de weckpotten.

Leg de groene kruiden, mierikswortel en uiringen erboven op.

Breng het water aan de kook.

Smelt de suiker en het zout samen met de azijn in het kokende water.

Schenk het mengsel in de potten en weck de potten een kwartier in kokend water.

 

Sluit ze goed en laat het afkoelen. Bewaren op een donkere en koele plaats.

Ongeveer 1 maand laten staan, voor consumptie.

Link to comment
Share on other sites

Tja ik denk dat ik het maar ga maken maar dan het recept 10x verkleint. Dan is het niet erg als het niet lekker is. Als je het hele recept maakt en het blijkt niet lekker te zijn dan is het wel een duur grapje.

Link to comment
Share on other sites

Inderdaad. Als ik zo de ingrediënten bekijk: best veel zout tov suiker en weinig azijn tov water

 

Beter in het klein uitproberen. Ook het op water zetten van courgettes ken ik niet als handeling...

 

Maar ja, soms moet je iets doen in weerwil van je voorgevoel, en dan pakt het ineens mooi uit... zou zomaar kunnen...

Link to comment
Share on other sites

Mijn gast aan tafel vertelde dat hij weleens pasta maakt van courgette.

Helaas gaf hij niet een afgepast recept..(sorry Jorieke) maar het gaat ongeveer zo:

Snij een courgette in de lengte doormidden. Snij met de kaasschaaf lange slierten van de helften. Als de slierten erg breed zijn kan je ze nog eens doorsnijden (in de lengte) Kook deze zeer kort in kokend water waar zout of bouillon aan toegevoegd is. Serveer met elke pastasaus die je wilt.

 

Voor een lunch of bijgerecht, snij courgettes in plakjes, bak deze op een laag vuurtje in olijfolie, en de laatste drie minuutjes gaat er een flinke lading geperste knoflook bij en zout en peper.

 

Courgette-kaassoep, kook enkele courgettes met 2 takjes peterselie en een teen gehakte knoflook in 1 liter kippenbouillon. Pureer, voeg peper en een flinke hand geraspte jonge ( of oude, of gruyere) kaas toe.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Courgettepastasaus.

Courgette (1 niet al te grote pp), uitje en knoflook even aanbakken.

Pureren.

Groene appel (halve pp) in stukjes snijden en erdoor roeren.

3 minuutjes ofzo (appel moet net beetgaar zijn) laten koken

Zure room (oid) erdoor roeren.

Serveren met (volkoren) pasta.

 

Evt wat uitgebakken spekjes erdoor of gerookte zalm erdoor (voor het zoutje)

Een mening is altijd vrijblijvend,

soms aantrekkelijk,

soms verwerpelijk,

verstandig of dwaas,

men aanvaardt haar, of aanvaardt haar niet.

Link to comment
Share on other sites

risotto met courgette.

Risotto met courgette in stukjes, ui, bieslook (als laatste) en tonijn uit blik. Ook lekker met wat doperwtjes erdoor.

Als bouillon is visbouillon erg lekker.

Een mening is altijd vrijblijvend,

soms aantrekkelijk,

soms verwerpelijk,

verstandig of dwaas,

men aanvaardt haar, of aanvaardt haar niet.

Link to comment
Share on other sites

Gevulde courgettes

 

Voor 4 personoen

olijfolie

4 courgettes in de lengte gehalveerd

100g tonijn op olie uit blik

uitgelekt en verkruimeld

2 eieren

2 eetlepels parmezaan, vers geraspt

2 eetlepels paneermeel, 1 takje verse bladpeterselie, fijngehakt

1 eetlepel witte wijn

zout en peper

 

Verhit de oven tot 180 graden . Vet een braadslee in met olie. Schep het grootste deel van het courgettevruchtvlees weg zonder de schil te beschadigen. Houd de schillen apart. Doe het vruchtvlees in een kom met de tonijn, eieren, de helft van de kaas, 1 eetlepel paneermeel, peterselie en wat zout en peper. Bedruppel het met olijfolie, roer grondig en schep het mengesel in de courgetteschillen. Leg ze in de braadslee en voorzie ze van de rest van de kaas, de rest van het paneermeel en de wijn. Zet ze 30 minuten in de oven en dien ze heet of warm op.

 

resized_751_11ec67d74d14c70deaf82fe02842bc2a.jpg

Edited by Guest

Kijk ook eens op ons blog http://snekermoestuin.blogspot.com/

Link to comment
Share on other sites

Recept van mijn schoonzus die in de VS woont. Ik hoor dat het heel lekker is. Heb nog geen gelegenheid gehad om de maten om te rekenen:

 

2/3 cup crisco... kan misschien doodgewoon margarine gebruiken?

2 2/3 cup suiker

4 eieren

2/3 cup water

3 ½ cup bloem

2 theelepels soda

1 ½ theelepel zout

½ theelepel bak poeder

1 theelepel kaneel.. alhoewel ik dat nooit precies afmeet en waarschijnlijk bijna 2 theelepels gebruik

1 theelepel kruidnagel

½ theelepel gember

2/3 cup rozijnen en 2/3 cup krenten of cranberries..... die zijn er erg lekker in, of als je van noten houdt, 2/3 cup fijn gehakte nootjes

3 cups geschaafde courgette

 

Warm de oven voor op 350 F, beboter twee cakepannen en bestuif ze met bloem.

Meng, crisco en suiker in een grote kom. Voeg eieren en water toe. Meng goed, voeg courgette mengsel toe. Doe ongeveer 1/3 van de totale hoeveelheid bloem bij het mengsel en meng dit. Voeg de kruiden toe. Meng de soda en het bakpoeder met de rest van het meel. (Ik gooi dat altijd door een zeefje zodat je geen klontjes krijgt want dat is vies.). Werk de rest van dit mengsel in het deeg. Het is een vrij dun deeg. Als alles goed gemengd is schep dan de rozijnen, krenten of cranberries en noten er doorheen.

 

Bak ruim een uur todat je een vork in het midden kan prikken zonder dat de vork vies wordt.

Wacht tien minuten nadat je de cake uit de oven haalt en keer het dan om om het uit de pan te krijgen.

 

Deze hoeveelheid maakt twee cakes, is uitstekend in te vriezen. Ik maak soms 20 cakes in de zomer en gooi ze dan in de vriezer. Heerlijk om als je onverwacht bezoek krijgt, even gauw uit de vriezer, je kan al snel een paar plakjes snijden en dan even in de magnetron en smikkelen!

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Het voorstel van Crisco vervangen met margerine is van mijn schoonzus dus het zal wel iets boterachtigs zijn. Ik ga het gewoon proberen met margarine.

 

Maar eerst moet ik wat meer courgettes hebben. Dat gaat hier allemaal niet zo rap als bij jullie. Weet niet of het met mijn flutgrond (zand zonder enkel structuur) hier te maken heeft of wat en mijn compost is al weer op. Alleen het onkruid woekert - alles andere blijft best beschaafd (en dus piepklein). - En ik was veel te laat met uitplanten. Dat vonden de plantjes niet leuk.

 

Hier even met omgerekende maaten met link van Helly:

http://www.3kleur.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=274&Itemid=40

 

Courgettecake

 

135 gr (2/3 cup) crisco... als ik google kom ik de suggestie blokjes plantaardig frituurvet tegen of inderdaad boter of margarine...

520 gr. (2 2/3) cup suiker

4 eieren

150 ml (2/3 cup) water

420 gr. (3 ½ cup) bloem

2 theelepels soda (=zuiveringszout -> drogisterij)

1 ½ theelepel zout

½ theelepel bak poeder

1 theelepel kaneel.. alhoewel ik dat nooit precies afmeet en waarschijnlijk bijna 2 theelepels gebruik

1 theelepel kruidnagel

½ theelepel gember

150 ml (2/3 cup) rozijnen en 150 ml (2/3 cup) krenten of cranberries..... die zijn er erg lekker in, of als je van noten houdt, 150 ml (2/3 cup) fijn gehakte nootjes

700 ml (3 cups) geschaafde courgette

 

over de soda staat hier uitleg: http://www.aziatische-ingredienten.nl/rijsmiddelen/ zo wordt het recept tenminste lekker ingewikkeld. Ik laat, denk ik, de soda gewoon weg en vervang met meer bakpoeder (behorende bij de hoeveelheid meel). Het is niet een deeg met zoveel zuur - dan maar geen cranberrys.

 

de ml maten zou ik gewoon met een maatbeker meten...

 

Warm de oven voor op 175 C, beboter twee cakepannen en bestuif ze met bloem.

Meng, crisco en suiker in een grote kom. Voeg eieren en water toe. Meng goed, voeg courgette mengsel toe. Doe ongeveer 1/3 van de totale hoeveelheid bloem bij het mengsel en meng dit. Voeg de kruiden toe. Meng de soda en het bakpoeder met de rest van het meel. (Ik gooi dat altijd door een zeefje zodat je geen klontjes krijgt want dat is vies.). Werk de rest van dit mengsel in het deeg. Het is een vrij dun deeg. Als alles goed gemengd is schep dan de rozijnen, krenten of cranberries en noten er doorheen.

 

Bak ruim een uur todat je een vork in het midden kan prikken zonder dat de vork vies wordt.

Wacht tien minuten nadat je de cake uit de oven haalt en keer het dan om om het uit de pan te krijgen.

 

Deze hoeveelheid maakt twee cakes, is uitstekend in te vriezen. Ik maak soms 20 cakes in de zomer en gooi ze dan in de vriezer. Heerlijk om als je onverwacht bezoek krijgt, even gauw uit de vriezer, je kan al snel een paar plakjes snijden en dan even in de magnetron en smikkelen!

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link to comment
Share on other sites

Recept courgette taart.

250 gr. zelfr.bakmeel

150 gr. roomboter

100 ml. zonnebloemolie

3 eieren

100 ml. yoghurt

200 gr. geraspte kaas

1 prei

2 courgettes

1 blikje mais

zwarte peper

zout

kerry

paprika

bieslook

 

Oven voorverwarmen op 180 graden C

Boter en olie mixen - eieren 1 voor 1 erdoor mixen, als laatste de yoghurt erdoor mixen.

Gesneden courgette en prei, blikje mais, de geraspte kaas en zelfr. bakmeel erdoor scheppen en in

springvorm scheppen. Ongeveer 70 min. bakken op 180 graden.

Eet smakelijk.

Zowel warm als koud lekker

Link to comment
Share on other sites

Wat een pret met die courgette!

Ik heb vandaag echt een ernstig lekkere lasagne gegeten met courgette. Als je even naar www.boodschappen.nl gaat, en dan naar Lasagne met zalm en courgette, dan krijg je een erg lekker makkelijk recept en ben je weer 2 courgettes kwijt. Ik moest ze eerst " sparen: vorige week eentje op de "leentuin" , hup koelkast in, en afgelopen zondag weer 1!!! Grinnik!

Link to comment
Share on other sites

Courgettesoep met kerrie:

2 eetlepels olijfolie

1 grote ui, in tweeën en dan in dunne schijfjes

1 ruime eetlepel kerriepoeder

zeezout

4 courgettes, in tweeën en dan in stukjes

bouillon van 7,5 dl water en twee tabletten (vegetarische of kipbouillon)

 

Verhit de olie, voeg de ui toe en dan de kerriepoeder en een snufje zeezout. Roer totdat de ui doorzichtig is. Voeg de courgette toe en bak zachtjes verder totdat de courgette zacht is.Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en kook voor 10 à 15 minuten.

Haal de soep van het vuur en pureer de soep. proef op zout en peper, is de soep te zout voeg dan wat water toe.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Courgettezuur:

 

1 kilo courgette, in blokjes zaden eruit

2 uien gesnipperd

3 eetlepels zout

550 ml inmaakazijn

300 gram rietsuiker

2 theelepels kurkuma

3 theelepels mosterdzaad

 

Doe de courgetteblokjes met het zout en de uien in een kom. Laat het staan voor minimaal 1 uur.

Kook de azijn met suiker en de kruiden. Doe de afgespoelde en uitgelekte courgette erbij. Kook het even door tot de courgette glazig wordt. Doe de courgette nu in schone glazen potten (schoonmaken met soda en kokend water). Kook het azijn nog even door en doe dit bij de potjes in. Vullen tot aan de rand! Afsluiten en op de kop weg zetten.

Na 3-4 weken heb je een heerlijke courgettezuur!

 

 

 

583_ecbf6ef9538437fd99b2e2bd9cb3a0da.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Ik heb wat aan `t recept gesleuteld, want ik bleek geen tonijn te hebben. Dus heb ik er een stuk verse zalm doorgedaan, en dille ipv peterselie. Heerlijk. Ik heb ook de courgettestukjes in zoetzuur van Jorieke gemaakt..nu zijn mijn drie courgetteplanten helemaal leeg...

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

heel lekker vind ik courgettekoekjes.

 

1 courgette raspen en in vergiet het sap er een beetje uitduwen. Dit mengen met enkele versnipperde lente-uitjes, peterselie, theelepel paprikapoeder, peper en zout en 3 losgeklopte eieren. 150 gr fetakaas pletten in kleine brokjes en samen met 200 gr bloem onder mengsel doen.

In een anti-aanbakpan boter smelten en enkele hoopjes in scheppen en beetje platduwen. Beide kanten lekker bruin bakken en dan maar smullen.

Ze kunnen perfect ingevroren worden.

Link to comment
Share on other sites

@ sansareli

 

Zeer lekker, ik ben nog een beetje aan het experimenteren gegaan met je recept:

 

1 Compleet recept met kleine blokjes zalm mee mengen en bakken (+/- 200 gr verse zalm).

 

2 jonge spinazie blaadjes licht geblancheerd vocht uitknijpen een beetje hakken mengen en mee in het mengsel.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...