Jump to content

Hoe is het bij jullie met de rabarber gesteld ?


citroen
 Share

Recommended Posts

Heb 3 rabarberplanten.

Plant 1 geeft hele grote bladeren (groter dan de voorgaande jaren) en kortere stengels. Heb extra bemest en geef nu veel water bij, waardoor de stengels ook weer wat langer worden.

 

Plant 2 is een andere soort en groeit minder goed. zit ook vol met mieren, dus daar kan ik niks van plukken. Heeft, in tegenstelling tot plant 1, ook een bloem aangemaakt die ik eruitgesneden heb.

 

Plant 3 is helemaal troosteloos. Heeft een bloem aangemaakt die ik eruit heb gesneden en sindsdien is het een treurplant. Krijgt wel extra water en ook wat mest, maar blijft er treurig uitzien. Hopelijk overleeft de plant het, want ik ben dol op rabarber en wil er vooral veel van kunnen oogsten.

Link to comment
Share on other sites

Hier valt het ook wat tegen. Vroeg in het voorjaar wel mooie lange stengels geoogst, toen schoten ze in bloei, bloemen uitgeknipt en nu blijven de stengels kort. Ik laat ze maar even met rust.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
gaat hier goed, 1 laten bloeien, rest kreeg oude mest en water

ze sta an in halfschaduw

 

 

 

 

 

Bij mij staan ze langs de sloot, dus water genoeg en dat gaat goed. Maar Robo heeft gelijk, ze willlen ook een beetje schaduw. Ik ga ze volgend jaar verplanten.

Link to comment
Share on other sites

Bij mij triest. 1x geoogst, en niet eens veel. Ik blijf er verder af, want ze hebben moeite met de droogte ja.

Water geven ? : ja zou ik wel moeten doen misschien. te lui voor.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik geef nu regelmatig een plens water en heb vandaag toch nog een paar stengels kunnen oogsten. geen idee of dat normaal is Of dat heel verstandig was weet ik niet, want ik zag wat zwarte luizen (en herderende mieren ) op de planten.

 

Ze waren trouwens veel roder dan de vorige stengels die ik eraf haalde, dat vond ik wel hoopvol, want die eerste waren wel allemachtig zuur.

 

(Trouwens ook zwarte luizen op de snijbiet, ook weer met mieren. En lieveheersbeestjesbaby's op de peulen, daar zit wat groene luis op. Ja gaat lekker zo. Hadden die mieren er niet bij gezeten, dan had ik wat van de baby's op de rabarber kunnen zetten, maar dan worden ze aangevallen door de mieren, toch? Dan maar veilig op de peultjes groene luisjes eten, worden ze ook groot van, en als ze eenmaal kunnen vliegen, vinden ze die rabarber vast wel. )

Link to comment
Share on other sites

Heb dit voorjaar een nieuwe champagne geplant. Die begon heel goed, maar kreeg vervolgens allemaal verkleuringen aan het blad. Heb twee van de 4 bladeren (jonge plant!) moeten verwijderen en het resterende blad ging er ook steeds slechter uit zien. Ik ging er al een beetje vanuit dat het 'einde oefening' was, maar nu maakt ie ineens als een gek mooie nieuwe frisse bladeren. Ik heb weer hoop

Heb hem overigens de hele tijd vrijwel dagelijks water gegeven.

Link to comment
Share on other sites

Herkenbare beelden. Korte stelen en achterblijvende groei. Ik heb al wel wat geoogst en laat de planten nu verder maar met rust. Ik zag trouwens dat er wel nieuwe en langere stelen bij kwamen nadat ik overvloedig was gaan gieteren. En inderdaad lijkt mij al die zonneschijn wat te veel van het goede ook al krijgen de planten die pas vanaf het middaguur te zien.

Wat je ook doet is van geen enkel belang, maar het is erg belangrijk dát je het doet

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Hier weer heel weinig oogst dit jaar. Ik giet/sproei regelmatig maar de stengels blijven triest dun en kort. Jootje had er engerlingen onder zitten zei ze laatst, dus ik heb 1 plant opgegraven om te zien of er van onderen wat mis is. Maar niets gevonden. Dus ik heb de plant weer terug gedrukt, heel wat blad geplukt en een boel water gegeven omdat ie het nu natuurlijk extra zwaar gaat krijgen :roll:

 

'vroeger' kon ik er bijna niet tegen oogsten/eten, en ik kon ook flinke bossen uitdelen met mijn 4 planten. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Rabarber hier ziet er nog steeds niet uit. Ik had er drie...een weggegeven , die bleek later vol engerlingen te zitten. Op de plek naast de andere twee planten stond hij. Daar heb ik ook nog zo’n beest gevonden. Op die plek staat nu mais...doet het goed, maar de andere rabarberplanten zien er dus troosteloos uit....

beetje rondom gegraven , maar kan nu geen beesten vinden. 
dat word hier dus ook geen rabarber eten....heb maar wat van de buurman 3 stengels gebietst...heb ik toch een bakkie moes! 

F23603A4-B5B8-4B62-9199-22A2808DBBDF.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Hier gaat het nog wel. Misschien door meer kou? In de zon staat het wel de hele dag, en het voorjaar heeft een scherp zonurenrecord gezet, dus geen barmhartigheid van die kant. Toevallig stond er rabarber in de achtergrond bij een foto van oerprei die ik maakte voor het oerprei onderwerp een paar dagen terug: https://www.moestuinforum.nl/topic/25699-oerprei/page/4/?tab=comments#comment-400625.

Ik heb volop rabarber kunnen eten dit jaar. De stelen zijn wel dunner dan andere jaren, het houdt op bij 2½ cm dikte, dus geen stelen van 4 cm of dikker, maar ze zijn nog mooi zat, die stelen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...