Jump to content

Wie kan een recept verzinnen bij deze ingrediënten?


Spitskool
 Share

Recommended Posts

Ik heb op dit moment in mijn moestuin al wat te oogsten, maar ik kan niet altijd de beste combinaties verzinnen als ik wil mixen en matchen. En het leek me ook gewoon leuk om te horen wat jullie voor geweldige ideeën voor recepten hebben.

 

Iemand die een idee heeft (met toevoegingen eventueel) wat voor gerecht ik kan maken van snijbiet, koriander, kaapse knoffel, pijplook, aardbeimelde en eventueel nog wat wasabirucola?

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Een grote kom salade! (Maar matig met koriander dan)

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Ja, ik zie ook een salade staan, eventueel met gebakken kip of vis erop/erbij, of/en feta, komkommer, tomaat etc.

Maar die van mij heeft juist heel veel koriander erin.

 

Of je bakt de snijbiet en melde kort met wat knoflook en wat kruiden, lente-ui en koriander op het laatst erbij. Rucola eroverheen. Eten met Turksbrood en Turkse yoghurt of met couscous. Kan ook weer vlees of vis of feta bij/door.

Hangt helemaal af van wat je verder nog in je keuken hebt liggen.

Link to comment
Share on other sites

Goede inspiratie! Dankjewel allebei.

 

Ik ga het de oogst zo kort roerbakken a la Erny (met wat gedroogde chilipepers van vorig seizoen en andere kruiden) en draag vriendlief nog even op wat Turks brood en een stukje vis te halen. Als er dan morgen nog een restje koriander is ga ik voor het idee van weknow als bijgerecht.

 

Ik vermoed dat ik dit draadje vaker ga gebruiken om jullie kookideeën te lenen.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Snijbiet eet ik ook vaak gewokt met knoflook en ui. De jonge blaadjes gaan door de salade met bv zongedroogde tomaat, kappertjes en een mosterddressing. Je kunt er ook een omelet van bakken, met tomaat en chilipeper of vlokken.

Bon appetit Spitskool!

Link to comment
Share on other sites

Mag ik nog een poging wagen met nieuwe ingrediënten, of overvraag ik mijn hand dan? (De vorige recepttips waren superlekker en niet direct wat ik er zelf mee had gemaakt.)

 

Binnenkort moet ik de bietjes (golden burpee) gaan oogsten. En ik heb nog steeds veel wasabirucola die ook op moet. Daarbij nog de kruiden duizendblad, bergbonenkruid, hemelsleutel, kleine pimpernel, olijfkruid en wat Boliviaanse koriander.

 

Heeft iemand hiervoor een geniale ingeving?

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Daarbij nog de kruiden duizendblad, bergbonenkruid, hemelsleutel, kleine pimpernel, olijfkruid en wat Boliviaanse koriander.

 

Whahahha om het even makkelijk te maken

 

Leuke topic trouwens!

 

Ik weet niet hoe al die kruiden smaken of ruiken die je opnoemt, maar misschien kan je een soort chimichurrisaus maken. En dan met biekfstuk en avocado op een afbakbroodje open gesneden en met een klein beetje gesmolten kaas erop.Voeg bij de chimichurri wel iets van ui en knoflook of met een soortgelijke smaak toe.

 

Zo iets als chimichurri saus.

http://www.bonappetit.com/recipe/chimichurri-sauce-2

Je zal wel zelf in moeten scahtten of de kruiden goed bij elkaar passen

 

 

Je zou de kruiden ook fijn kunnen hakken. Vers brood bakken met kruiden erin.

 

Of fijn hakken zout en peper erbik en als "rub" gebruiken voor vlees voor de bbq?

 

Zijn allemaal maar gokjes. Zoals ik al zei weet niet zo goed hoe al die kruiden smaken.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Whahahha om het even makkelijk te maken

 

Vooruit, de kruiden hoeven er niet *allemaal* doorheen. Maar de opsomming geeft hopelijk wel een indicatie en een idee. Over ideeën gesproken, een chimichurri-saus moet vast te doen zijn. Ik ga me er eens in verdiepen. Geweldige tip, dank je!

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ook geen idee hoe die kruiden smaken maar...

Zou de bietjes roosteren in de oven met eventueel wat geschikte kruiden eroverheen gestrooid.

Denk dat dat dat weer lekker is met een (lauwwarm onder de grill vandaan) geitenkaasje en goede honing en de wasabirucola (ben benieuwd of die echt een wasabismaakje heeft of alleen wat pittiger is dan normale rucola) met wat van de eventuele andere kruiden als salade eronder?

Link to comment
Share on other sites

En de wasabirucola (ben benieuwd of die echt een wasabismaakje heeft of alleen wat pittiger is dan normale rucola) met wat van de eventuele andere kruiden als salade eronder?

 

Het is een wilde rucola die na een seconde of twee echt even een smaak van wasabi heeft wat daarna weer wegtrekt. Bij mij een favoriet. Zaadjes zijn o.a. hier te vinden: https://denieuwetuin.be/home/818-wasabi-rucola-witte-rucola.html.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Wederom kan ik wel weer eens wat van jullie oneindige creativiteit gebruiken.

 

Ik heb: zoete aardappel en kastanjes. En daar wil ik eigenlijk nog iets lekkers mee maken voor de 020-Moesdag die morgen alweer is.

 

Het liefst een niet te bewerkelijk recept, want ik sta vandaag al on de keuken om salades, chutneys en avondeten te maken en wil graag nog een een klein beetje tijd overhouden voor andere leuke dingen.

 

Er mogen trouwens ook andere ingrediënten bij de kastanje en zoete aardappel, ik ga toch nog even boodschappen doen.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Nou, dát wordt dan echt verzinnen voor mij... eh... ik denk gelijk aan iets uit de oven...

Misschien een soort taart van de zoete aardappelpuree met de kastanjes erdoor op een (blader)deeg bodem?

En met natuurlijk wat knoflook e.d. erdoor voor extra smaak.

Mis ik nog wel iets... iets van kaas misschien of iets anders... Iets als tegenhanger voor het zoete...

creme fraice/zure room... ??

 

Voor het gemakkelijke zou je eventueel kleintjes kunnen maken... kleine taartjes of kleine cupcakes oid...?? Uit zo'n muffinvorm. Dat eet en verdeelt heel gemakkelijk op zo'n dag.

 

Ziet dat de Lidl ook wat heeft staan:

 

https://www.lidl.nl/nl/Herfstgroenteschotel-van-biet-zoete-aardappel-en-pompoen-gegratineerd-met-oude-kaas-en-kastanjes-5398.htm

Link to comment
Share on other sites

Ik heb net 2 receptjes gekregen met zoete aardappel met iets van noten. Moeten beide nog getest, maar misschien werken ze i.p.v. met noten ook wel met kastanje.

 

1) zoete aardappelcake

 

Nodig:

- 200 g zoete aardappel (gewassen, ingeprikt, 45 minuten gepoft in de oven in aluminiumfolie - of gewoon gestoomd of gekookt als het snel moet gaan)

- 1 el olijfolie

- 2 el rijstmelk

- 45 g rijstmelk

- 1 el chiazaad

- 100 g cashewnoten (tot meel gehakt)

- 70 g volkoren speltmeel

- 2 eieren (gescheiden in dooiers en eiwitten)

- 2 tl bakpoeder

- puntje zout

- eventueel een puntje currypasta

- 20 g acaciahoning

- een handje geroosterde pompoenpitten

 

Bereiding:

- aardappel, olijfolie en 2 el rijstmelk kort mixen

- chiazaad 5 minuten laten wellen in 45 g rijstmelk

- het meel van de cashewnoten, de bloem, het bakpoeder en het zout mengen

- de eierdooiers, de gewelde chiazaden en de honing toevoegen (eventueel ook wat currypasta)

- de aardappelpuree toevoegen

- de opgeklopte eiwitten toevoegen

- het beslag in een ingevette en met bloem bestoven tulband gieten en met pompoenpittenbestrooien

- 40 minuten bakken op 180°C

 

Kan in muffinvormpjes gebakken en geserveerd met Griekse yoghurt.

 

2) Parelhoenfilet met notenkorst, puree van zoete aardappel en spruitjes

 

Nodig voor 2 personen:

- 40 g gemengdenoten, zaden en pitten (cashewnoten, pompoenpitten, sesamzaadjes, ...)

- olijfolie

- 200 g spruitjes (gehalveerd)

- 600 g zoete aardappel (geschild en in stukken)

- 200 g groentebouillon

- snuifje kurkuma

- zwarte peper

- scheutje (soja)melk

- snuifje zout

- 250 g parelhoenfilet

 

Bereiding:

- kook of stoom de spruitjes beetgaar

- kook of stoom de zoete aardappel gaar

- verwarm de oven voor op 180°C

- doe de noten in een blender en hak ze kort, voeg een scheutje olijfolie toe en hak nogmaals kort > zet apart

- pureer de zoete aardappel met een geutje olijfolie, kurkuma, zout, peper en sojamelk

- kruid de parelhoenfilets met peper en zout en kleur ze aan in een braadpan

- leg ze in een vuurvaste schotel, doe er de notenmengeling op en laat nog 8 minuten garen in de voorverwarmde oven

- bak intussen de spruitjes even op en kruid af met en zout

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...