Jump to content

Bescherming tegen koolvlieg


Adrie
 Share

Recommended Posts

Ik heb de gewoonte om mijn koolplanten in een tunnel onder ikea-vitrage te kweken tegen de koolvlieg. Nu is de bloemkool al zo groot dat hij tegen de vitrage aangroeit en er beginnen zich al bloemkolen te vormen. Ook de broccoli is al aardig groot en past er eigenlijk niet meer in.

 

Zou ik, nu de planten groot zijn, de beschermende vitrage weg kunnen halen en de planten daarmee de vrijheid kunnen geven om lekker vrij-uit verder te groeien? Of zijn ook grote kolen nog steeds bevattelijk voor de koolvlieg en dan vooral hun larven?

Link to comment
Share on other sites

Als het alleen om de koolvlieg gaat, dan zou je de vitrage volgens mij best kunnen weghalen. Je planten zijn immers al erg groot, en de koolvlieg kan denk ik te weinig schade aanrichten om de groei van je bloemkool nog erg te kunnen beinvloeden. Waarschijnlijk oogst je de kolen al eind van deze maand.

Maar het prettige aan die vitrages (ik gebruik ze ook) is dat ook ander vliegend en kruipend gespuis wordt geweerd, met name de rupsen van de koolwitjes. Maar of die schade nu nog heel erg is...?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Mijn vader (zaliger) maakte van een bierkaartje een 'boord' hij maakte een gaatje in het midden, een snede van de buitenkant tot het centrale gat; hij legde dat kaartje rond de stengel van de jonge koolplant, en legde daarop een mengsel van koolteer (what's in a name?) en zaagmeel. Geen enkele vlinder die eraan dacht van daar zijn eitjes gaan te leggen !! Het werkte wel degelijk.

 

Veel succes.

Link to comment
Share on other sites

koolkragen helpen tegen koolvlieg ja, maar niet tegen vlinders die eitjes afzetten. Zal die er op gesmeerde teer de reden hebben om de geur van de kool voor het koolwitje te doen maskeren ?

Link to comment
Share on other sites

Een kleine tip ; plant de kolen scheef uit. De koolvlieg legt de eitjes aan de stam , de larven gaan instinctief naar beneden op zoek naar de wortels. Die gaan ze niet vinden want die wortels zitten enkele cm verder. De larve kan max 3 cm in de grond voor die sterft. De stam gaat vanzelf recht naar boven groeien.

Hoe zie je het verschil tussen pastinaak en wortelpeterselie : https://tikketim.wordpress.com/

Link to comment
Share on other sites

Awel hé :P

 

Anders zet ik de kolen altijd onder gaas, vooral tegen het koolwitje. Ik weet het dus eigenlijk niet of ik last heb van die koolvlieg. Dit jaar had ik niet genoeg gaas dus enkele planten moesten onder de blote hemel de grond in. Maar het is maar een tip en je kan het altijd eens proberen natuurlijk.

Hoe zie je het verschil tussen pastinaak en wortelpeterselie : https://tikketim.wordpress.com/

Link to comment
Share on other sites

Nou dat scheef uitplanten heb ik gedaan, de pot een tijdje op zijn kant gehouden zodatie al mooi omhoog kwam.

Maar geen schijn van kans. Binnen drie weken helemaal aangetast door de koolvlieg... onze koolvliegen hebben blijkbaar gestudeerd.....

Link to comment
Share on other sites

de pot een tijdje op zijn kant gehouden

 

Wat bedoel je daarmee?

 

Dan hef je het effect van het scheef planten toch weer op? Of begrijp ik je niet goed?

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...