Jump to content

Kun je 'ham' maken van een runderpoot?


Mellie
 Share

Recommended Posts

Het offerfeest komt er weer aan en het lijkt me zo leuk om een runderpoot te bewerken als een soort ham. Die hammetjes zijn dan wel niet halal, maar zien er toch smakelijk uit.

 

Heeft iemand dat wel eens gedaan met rundvlees en hoe heeft het uitgepakt? Tips hoe ik het zou kunnen doen of moet ik de aanwijzingen voor een varkensham opvolgen en op hoop van zegen gaan? Ik heb geen idee hoe ik het moet aanpakken, maar de wil is er. Nu die weg nog vinden

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik heb hier bij de slager wel eens koeien'ham' zien liggen, dus het kán wel

 

Ik zou de slager vragen wat voor vlees hij daarvoor zou gebruiken en het gewoon eens proberen met een pondje of 2.

 

En laten weten hoe het bevalt, want dat vind ik wel interessant

 

Hier lees ik "Bekende producten die nat gepekeld worden zijn casselerrib, runderham-soorten en zalm voor het roken."

 

En hier staat dat je rosbief moet gebruiken, maar dat gaat over gedroogde ham.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Een 'hammetje'van de koe is hier een streekgerecht en heet hier neagelholt(nagelhout) Hier worden biefstukken voor gebruikt. De complete biefstukken worden een maand in zout gelegd. En elke dag gekeerd en goed ingevreven met zout. Na deze periode is er veel vocht verloren. NU worden de biefstukken op een koele plek opgehangen en kunnen ze verder drogen. Een verschil met ham is dat er (bijna) geen vet op zit en dat het soms heel erg lang gedroogd worden. Het is smakelijk. Heel vaak word er ook peper bij gebruikt tijdens het drogen

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

Nagelhout dus! Ok

Maar dan gebruik je geen poot, maar een flinke lap biefstuk. Leg je het vlees in puur zout?

 

Ik ga ook nog even hierop googelen, klinkt ook lekker. Het liefst wil ik een poot bewerken. In Turkije maken ze er 'pastirma' van. Hier komt pastrami vandaan, maar dat kruidenmengsel ruik je 4 dagen later nog uit elke porie. Geen overdrijving! Dat is echt geen optie voor me...

Is wel erg lekker, maar om dat 4 dagen later nog steeds te proeven, is best heftig...

 

7ef2f4cc7cd25d9002a3b3dcf988252e.png

Link to comment
Share on other sites

Dat ziet er helemaal lekker uit!

Dit lijkt een beetje op 'Filet d'Anvers' maar dat hoort dan paardevlees te zijn.

Varkensvlees is natuurlijk veel vetter en smaakt dus toch een beetje anders.

Je kan varkensvlees recepten met kalkoenvlees maken, ook het bereiden van hesp.

 

Zonder over godsdienstige details te willen discussiëren, kan je geen gejaagd, wild, varken kopen?

Link to comment
Share on other sites

Hahah nee dat blijft een varken ik maak alle gerechten waar ze varkensvlees in gebruiken en me lekker lijkt, altijd met rund of lam. Totaal anders natuurlijk, maar het smaakt wel altijd goed. Geen idee hoe het origineel smaakt. Met het hammen van rund durf ik dat alleen niet zo goed, omdat het zulk ander vlees is... en het is toch flink wat vlees om te verprutsen.

 

Pastirma is echt heel erg lekker. Zo zacht en mals! Als je het proeft, eet je erna automatisch door. Vandaar dat ik het gewoon niet koop, want de geur is te heftig.

Link to comment
Share on other sites

@speets ; wat gek. Ik zie nu pas jouw reactie erbij terwijl de mijne erna staat.

Wat betreft het kruidenmengsel: hoofdbestanddeel is 'çemen'. Dat is wat er zo sterk ruikt. Zonder dat geen pastirma. Dan maak je dus wat anders. Heb al gekeken hoe je pastirma maakt. Aangezien dat rund is, laat ik me daar een beetje door leiden. Ik vind het alleen zo zonde als het mislukt! Het is gelijk zo veel vlees... dat vind ik een beetje eng.

 

Heb nog even je link gelezen. Hartstikke leuk artikel en leuk recept! Misschien moet ik hier mee beginnen. Bedankt voor het meedenken, ben er erg blij mee!

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Pastirma is echt heel erg lekker. Zo zacht en mals! Als je het proeft, eet je erna automatisch door. Vandaar dat ik het gewoon niet koop, want de geur is te heftig.

 

Sjonge ja. Warme pide met pastirma. Je kan me ervoor wakker maken! Los daarvan: interessant topic dit. Lees graag mee met de opgedane kennis. Zelf helaas geen ervaring mee.

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Mellie, uw verwijzing naar de "off-topic polizei" vind ik totaal ongepast want hier verwijs je naar de praktijken welke toegepast werden door de ordnüngs polizei.

Dit is een regelrechte belediging van de beheerders en moderatoren.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link to comment
Share on other sites

Zo erg is het niet met het verwijderen van off topic's hoor.

Dat gebeurde omdat daar een heel vervelende, negatieve discussie ontstond, die niets te maken had met het onderwerp.

 

O, çemen is fenegriek! Ga ik toch eens aanschaffen

 

"Het is gelijk zo veel vlees... "

 

Daarom zou ik beginnen met een pond of twee.

Om eens te kijken hoe het werkt, hoe sterk de smaak wordt, hoe droog enzo...

Ik heb stukken veldvarkenvlees van ruim 1 kilo op allerlei verschillende manieren gekruid en gekookt-gebakken-gerookt en niet één is er mislukt. Dat wil zeggen: het is allemaal even heerlijk

 

En een lekkere kruidige varkensham doet m.i. kwa smaak ook niet onder voor een hele poot.

Al is zo'n poot natuurlijk een klapper als je een feestje hebt

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Hahah nee dat blijft een varken ik maak alle gerechten waar ze varkensvlees in gebruiken en me lekker lijkt, altijd met rund of lam. Totaal anders natuurlijk, maar het smaakt wel altijd goed. Geen idee hoe het origineel smaakt. Met het hammen van rund durf ik dat alleen niet zo goed, omdat het zulk ander vlees is... en het is toch flink wat vlees om te verprutsen.

 

Pastirma is echt heel erg lekker. Zo zacht en mals! Als je het proeft, eet je erna automatisch door. Vandaar dat ik het gewoon niet koop, want de geur is te heftig.

Hoe weet je dat het zo anders is, als je het niet mag eten

Link to comment
Share on other sites

Dat was niet de bedoeling aalterse Willy

 

Edit: Ik merk dat ik terughoudend word om dingen te posten, omdat er in mijn optiek snel wordt geoordeeld dat iets off topic is. De off topic problematiek lost zich vaak organisch op.

Zo ook in mijn reactie hieronder over de fenegriek en thijm. Ben ik dan niet off topic bezig? Zal mijn reactie worden verwijderd of krijg ik een corrigerende tik, speelt er steeds in mijn hoofd. Dat is helemaal niet leuk. Met strakke hand bepaalde regels naleven levert mij in elk geval deze keuzestress op en voor iets wat ik voor de plezier doe, is deze stress een zeer ongewild en onnodig extra.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Zo erg is het niet met het verwijderen van off topic's hoor.

Dat gebeurde omdat daar een heel vervelende, negatieve discussie ontstond, die niets te maken had met het onderwerp.

 

O, çemen is fenegriek! Ga ik toch eens aanschaffen

 

"Het is gelijk zo veel vlees... "

 

Daarom zou ik beginnen met een pond of twee.

Om eens te kijken hoe het werkt, hoe sterk de smaak wordt, hoe droog enzo...

Ik heb stukken veldvarkenvlees van ruim 1 kilo op allerlei verschillende manieren gekruid en gekookt-gebakken-gerookt en niet één is er mislukt. Dat wil zeggen: het is allemaal even heerlijk

 

En een lekkere kruidige varkensham doet m.i. kwa smaak ook niet onder voor een hele poot.

Al is zo'n poot natuurlijk een klapper als je een feestje hebt

 

Is cemen fenegriek??? Asjemenou!

Ik heb een potje fenegriek liggen, maar dat ruikt echt heel anders dan de cemen uit Turkije! Nu is er ook een heel groot verschil tussen Turkse thijm en Nl thijm uit een potje. De Turkse kan ik nauwelijks eten omdat die zo sterk is... schijnt een andere soort te zijn. zou dat ook aan de hand zijn met fenegriek?

Link to comment
Share on other sites

"Ben ik dan niet off topic bezig?" Welnee, of ja, eigenlijk misschien ook wel

 

Maar het is iets heel anders als jij in je eigen topic over vlees verder borduurt op het onderdeel 'kruiden'.

Waar jij op doelt (denk ik) was echt iets heel anders. Ik stuur je even een PB.

 

Fenegriekrassen weet ik niet, maar zongerijpte tomaten uit Turkije zijn ook veel smaakvoller dan Nederlandse (kas)tomaten, zelfs als het hetzelfde ras is.

 

En kijk uit met die Pastirma, want ik Ias: Fenegriek: geheim van een vollere boezem

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Off-topic en 'een klein zijspoor' zijn ook nog weer verschillend. Het verschilt per keer, per topic, per bericht. Dat maakt het voor ons (als moderators) ook zo lastig. Bij off-topic word je er op gewezen en dan gaat het topic gewoon weer terug naar het oorspronkelijke onderwerp. Bedenk bij je zelf gewoon of het er wel toe doet om het te posten. We willen een informatief forum, het is geen chatbox. Ja, er is een soort van chatbox, hier: babbeltuin-f47.html Daar mag (in wezen) alles. Geen gevloek en getier natuurlijk, maar verder...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

google eens op bresaola, wordt niet echt van een runderpoot gemaakt maar het zal wel kunnen, lamsbout kan ook gedroogd worden net als een traditionele ham als je belangstelling hebt heb ik nog wel wat websites, faceboek groepen en boekjes voor je

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...