Jump to content

Borage kweken en eten


appelvrouw
 Share

Recommended Posts

Veel moeite heb ik niet om Borage te kweken, het komt vanzelf op in mijn tuin. De laatste jaren lijken de planten wat kleiner, misschien omdat het erg droog is steeds, of zou er een soort degeneratie ontstaan zoals je bij kolen e.d. kunt krijgen, nee toch?

 

Ik was in Spanje en een vriend had net 5 borageplanten gekocht. Dat vond ik wat veel maar hij vertelde dat ze daar de stengels van de plant eten.

Iemand dat ooit gedaan?

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Mijn zus gooit het fijngesneden blad door de stamppot. Ik heb dat zelf nog nooit gedaan. Zij zegt dat het sappig en fris smaakt.

Overigens hangt bij mij het toevallige formaat van de planten vooral samen met de voedingsstoffen die lokaal in de grond zitten en de hoeveelheid water. Ik heb dit jaar een rijtje wiedsel langs de slootkant geplant en die zijn reusachtig geworden. Idem aan de rand van het aardappelbed, die moest ik verwijderen bij 120cm hoogte.

Link to comment
Share on other sites

Ik gebruikte tot nu toe alleen de bloemetjes decoratief en kleinere bladeren als thee.

 

Als je zoekt op Google op 'borrajas recetas' vind je ook veel recepten waarbij ook de stengel gebruikt wordt, bijvoorbeeld op deze site:

 

https://www.hogarmania.com/cocina/recetas/borraja.html

 

Dat ziet er toch wel smakelijk uit...toch maar eens proberen binnenkort

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ja het stukje grond waar ze staan zal wel wat meer uitgedroogd zijn dan. Voedingsstoffen wel aanwezig, maar wel drogere aarde.

Mijn Spaans is ook niet al te best, er zijn inderdaad wel veel recepten. Als stamppot weetik het nog zo net niet, maar iets met de stelen zou ik wel willen proberen.

Hermen kan jij niet een leuk recept voor ons vertalen

.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Hmm, ik kan ook geen Spaans, maar heb afgelopen week een keertje Borage gekookt en geproefd (nog geen recept uitgeprobeerd dus).

 

Ik had wel zoveel begrepen uit de recepten dat het de bedoeling was om de Borage in stukken te snijden van ongeveer 4 á 5 cm, de haartjes/stekeltjes te verwijderen en dit 10 - 15 min te koken (snufje zout toevoegen eventueel). De haartjes had ik met een nagelborsteltje eraf gehaald. Ik had stengels geknipt tot maximaal 1 cm dik.

 

De smaak was erg goed! Ik ga dit zeker weer proberen. Wel ga ik de stengels dan schillen. Anders zijn ze te vezelig. Ik hoop dat er dan nog wel wat overblijft, want de stengels zijn natuurlijk ook al hol. Ik heb het ook geprobeerd met een beetje geraspte pecorino, maar die smaak is te sterk ten opzicht van de Borage. Beter met vis, dat blijkt ook wel uit de recepten op die site.

 

Zeker voor herhaling vatbaar. Binnenkort ga ik dit recept proberen:

 

https://www.hogarmania.com/cocina/recetas/pescados-mariscos/201111/medallon-rape-borraja-12367.html

Link to comment
Share on other sites

Dank je wel!

Mijn borage is nog niet zo hoog dat ik echt stengels heb dus nog even wachten. Leuk te horen dat het smakelijk is, ik had dat wel verwacht want die Spanjaarden houden ook van lekker eten, maar je weet maat nooit

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...