Jump to content

Zelf brood bakken moeilijk ?


Ludo
 Share

Recommended Posts

Als ik met de timer bak, gebruik ik ook droge gist. Maar tegenwoordig bak ik meestal overdag en gebruik ik verse gist. Die gaat onderin het blik, met het water en de suiker. Daar bovenop het meel. Bij het mengen wordt het prima verdeeld, ik hoef het niet te verkruimelen, zie geen verschil.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Als ik de timer gebruik doe ik onderin het water+olie+suiker, dan meel er bovenop, en daarop zout in de ene hoek en droge gist in de andere.

 

 

Ik bak de laatste tijd trouwens meestal zonder zout ivm dieet partner. 

 

Als ik overdag bak, kiep ik alles gewoon in het water, hij gaat toch meteen mengen. 

 

 

Edited by Arja
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ik maak vandaag weer eens een brood. En dan gelijk 3. Ik ben bezig met een recept van levine van doorn; driegranendesembrood met zaadjes.

ae86950f66ff68929308de91a78d6b04.jpg

Het deed is inderdaad erg plakkerig. Ik ga de ene helft in een pan maken. Of misschien cakevorm. Ben er nog niet over uit. En de andere helft van het deeg wil ik weer eens trachtten op te bollen. Hoe vaker ik zeg dat ik dat niet kan, hoe groter die hobbel is waar ik overheen moet. Dus ik kan dat echt heeeeel goed.


Ook maak ik een bakplaat focaccia. Veel knoflookpasta en olijfolie vandaag. Vanavond selectie deegwaren dus met soep en salade.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

a0aed53590abfa16a09e89b74468333d.jpg

Deeg was mooi gerezen. Ik heb er 1 zelf opgebold. Ik vind hem nog niet echt strak eruit zien, maar het is wel de beste tot nog toe. Ik heb er nog wat extra sesamnzaadjes over gestrooid. Was een heel knapperig en luchtig brood.

ad98e5a543ae044bab666d12fb52909d.jpg

Deze zat in een vorm. Duidelijk strakker geworden.
15ed593e1e8043c21006864d7eb16978.jpg

Het deeg was heel luchtig en de korst was krokant. Echt wel trots op eigenlijk.
68213b9a0536c2d8198cd23cec42c7e9.jpg

De focaccia had ik een leermomentje. De knoflookpasta verbrand… dus de volgende x zonder. Het ziet er ook heel donker uit, maar smaakte heerlijk. Ook een zacht en luchtig deeg.

71ed7a04b24f333267bc7cddb1f9a8dc.jpg

Heb beide degen ditmaal in de zon te rijzen gelegd, want ik vind het altijd tergend langzaam gaan in huis. Dat scheelde aanzienlijk moet ik zeggen. Ik was wel bang dat het deeg daardoor zuurder zou worden, maar dat was gelukkig niet zo.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Het wordt juist zuurder als het koud rijst. En mooie broden! 
 

ik doe idd pesto oid pas nadat het uit de oven komt erop, nu paar keer wat za’atar vermengd met olie erop gekwast - aanrader!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jaaaa ik was ook heel blij. Het voelde ook best strak aan, want zo’n brood moet dan ook opgetild worden en de oven in. Normaal glibbert het dan alle kanten op, omdat het opbollen gewoon niet is gelukt.

Het recept vond dat het trouwens genoeg voor 2 broden was. Vond ik niet. Dat waren wel mini broodjes. Recept van 500 gr bloem is wat mij betreft 1 brood. Maar zo kon ik mooi oefenen en niet het risico lopen alleen maar een mislukking te hebben.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Grappig ik had al zo’n vermoeden dat het een dergelijk brood zou zijn. Hij heeft vast heerlijk gesmaakt!
Ik vraag me af hoe cake achtig het brood dan wordt met koekkruiden erbij of smaakt het dan juist kruidig?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

En ik heb voor de tweede maal een broodmachine gescoord bij de Kringloopwinkel. Ditmaal een nieuwe, ongebruikte, in plaats van een gebruikte die bij de eerste keer proberen met een rotklap stuk ging. Alleen de gebruiksaanwijzing is er niet bij, maar die vind ik online wel.

 

br.jpg

 

Binnenkort meer over de bevindingen. Ik ga straks naar (zie edit) om T65 meel te halen. Niet alleen voor in de machine, maar het brood dat ik daarnaast met de hand wil maken is Frans stokbrood. Tot nu toe nooit gelukt, maar na het bekijken van tutorials denk ik dat er kansen zijn op beter.

 

Edit: naam en plaats van winkel verwijderd, ongezellige lui, maak ik geen reclame voor, klantonvriendelijke zaak. Voor mij dan.

Edited by HuubvG
zie edit
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

De broodbakmachine doet het! De handleiding uitgeprint en 'gebonden'. Een eerste broodje geprobeerd en het is nog gelukt ook!

 

b.jpg

 

Ik heb wel direct een miniprecisieweegschaal besteld. Die ik nu gebruik is goed voor meel en water, maar voor de kleine beetjes gist, suiker, zout is die niet zuiver, merkte ik. Bij de droge gist sloeg die niet eens uit en er zat toch 11 gram in het zakje.

 

Deze broodbakmachine gaat mij helpen want kneden met de hand is niet mijn sterkste kant, maar wel mijn zwakste. Dus blij met de machine en nu kijken naar recepten voor het lekkerste brood, en uitproberen maar.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Ja! Het hoort helemaal bij zelf doen. Nu laat ik de machine het meeste werk wel doen, maar die kan ik naar mijn hand zetten. Evenals wat er in gaat.

De machine kan broden van 600 en 900 gram bakken. Naast wit-, Frans-, volkoren-, krenten, noten- en pittenbrood kan die ook cake en jam maken.

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Tip voor de broodbakkers: bij Welkoop zijn tot en met 18 september de Soezie broodmelen en -mixen in de aanbieding. 2 + 1 gratis. Ik heb dus even ingeslagen, gisteren besteld en vandaag werd het al bezorgd. Houdbaarheidsdatum tot nov 23 en jan 24, dus dat zit wel goed. Gratis bezorgd vanaf 40 euro. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ik heb er naar staan kijken bij de wel koop eergisteren maar heb ze toch niet meegenomen..ik was toch een beetje bang dat de mix me niet beviel en om dan drie pakken van enkele kilo’s te hebben vond ik wat veel.

 

Ze hadden wel parel suiker, daar ben ik erg blij mee! Dus binnenkort bak ik suikerbrood.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...