Jump to content
Ludo

Zelf brood bakken moeilijk ?

Recommended Posts

Ik gebruik wel olijfolie in focaccia. Ik gebruik melk inderdaad in de wat zachtere broodjes, en in rozijnenbrood. Rijstemelk ,ken ik niet, maar rijstemeel levert die kreukjes op bij tijgerbolletjes. Zelf gebakken brood is zoveel lekkerder, hier willen ze nooit weer ander brood.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben inmiddels ook helemaal om. Helaas de man ook en dat is vreselijk, want die verwacht nu om de dag vers brood.


Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mijn broodbakmachine ligt al enkele weken in de vuilnisbak..het was een oudje en hij hield er mee op. Nu dus kneden met de hand, dat lukt aardig. Ik bak op dit moment twee broden samen in een blik. In dit geval 800 gram spelt, half meel half bloem, 150 gram roggemeel en 50 gram havermeel plus nog wat extra haverzemelen. 20 gram gist en 14 gram zout. Scheut olijfolie. Na de eerste rijs van 40 minuten ongeveer voeg ik aan de ene helft wat sesamzaad en pompoenpitten toe en aan de andere helft twee licht gebakken uien, idem knoflook, enkele fijngesneden zongedroogde tomaatjes en gedroogde kruiden: tijm, salie en een beetje rozemarijn. Vandaag ook nog wat geitenkaas voor het experiment. Nogmaals rijzen ongeveer een uur en dan samen bakken 45 minuten.57DB8004-1565-45B4-9B8E-650320575B0260241552563079.jpeg


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het is een heerlijk broodje geworden..mmm Die geitenkaas is ook lekker erin, ik hou niet zo van zachte kazen maar dit is dan weer een fijne manier van kaas eten. Vanavond smikkelen samen met een fikse pan winterminestrone.

Wat bakken jullie zoal aan brood op dit moment? Ik ben wel in voor een beetje experimenteren.

image30011552579027.jpg


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wij hebben het Frans landbrood van Levien als dagelijks brood, en de zachte bolletjes als onze kleinzoon komt. De Brabantse worstenbroodjes zijn hier een succes. Evenals het kaas ui brood.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ik ben wat recepten voor brood aan het doornemen en kom uiteraard een recept tegen met boter. Aangezien ik geen dierlijke producten eet, vroeg ik me af of je ongestraft 5 gram boter kan vervangen door olijfolie. En zo ja, weet iemand hoe de omrekenverhoudingen (olie I.p.v. boter) dan liggen?

 

Ik gebruik nooit vet in mijn brood. Sinds ik met Kerst van mijn zwager een potje desemstarter kreeg, bak ik een paar keer per week een zuurdesembrood. Alleen met bloem/volkorenmeel, water en zout. In de Creusetpan in de oven. Prima broodjes, ik zou niet meer anders willen.

 

3C4B50C5-C338-487A-A7CA-67EEB9C0C1F617591552599879.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Recept Brabantse worstenbroodjes?

Wil je een recept hebben? Ik bak ze in de 14 dagen, en ze zijn heerlijk. Ik kom uit Brabant bij Den Bosch.dus weet hoe ze smaken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hier wordt ook om de dag gebakken. Meestal broodjes omdat die beter mee te nemen zijn.

 

Dit zijn de eenvoudige half volkorenbolletjes van gisteren avond.

 

 

 

 

 

IMG2019031501470622251552645126.jpg

 

 

 

Het deeg met volkorenmeel van de molen komt uit de nieuwe broodbakmachine en is afgebakken in de oven.

 

Toevallig waren alle pitten e.d. op. Dus dit keer zonder toevoegingen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Worstenbroodjes

500 gr bloem

250 ml lauwe melk

1 eetlepel boter

2 eieren

thlp gist

gehaktkruiden

500 gram gehakt

paneermeel

Meng in de beslagkom de lauwwarme melk met de boter, ongeveer 1(bewaar een beetje ei om de broodjes mee in te smeren) rest ei en het gist, voeg het meel er langzaam aan toe tot je een soepel deeg hebt.

Laat ff rijzen.

Meng het gehakt met ei, de gehaktkruiden (ik doe peper,zout,kruidnagel, nootmuskaat en foelie in een pot samen, en dat zijn mijn standaard gehaktkruiden) en paneermeel ,en maak er ongeveer 12 worstjes van.

Verdeel het deeg in twaalf stukjes,en druk elk stukje plat. Leg op elk stukje deeg een worstje, en wrap het deeg om het worstje heen. Ik doe ze in een voorverwarmde oven op 220 tot ze bruin zien.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hier wordt ook om de dag gebakken. Meestal broodjes omdat die beter mee te nemen zijn.

 

Dit zijn de eenvoudige half volkorenbolletjes van gisteren avond.

 

 

 

 

 

IMG2019031501470622251552645126.jpg

 

 

 

Het deeg met volkorenmeel van de molen komt uit de nieuwe broodbakmachine en is afgebakken in de oven.

 

Toevallig waren alle pitten e.d. op. Dus dit keer zonder toevoegingen.

 

Ze zien er heerlijk uit

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank je.

 

Gisteren in eens trek in echte croissants, van die lekker vette.

Het duurt even voor ze klaar zijn maar nu lekker an de croissant en pain au chocolat naar Frans recept. ( met ruim een pakje roomboter )

 

 

 

IMG2019050112400885351556707796.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wauwie, zelfs vanaf de foto ruiken ze lekker

Geniet ervan Patrijs!

Hier bakken we om de dag / om de twee dagen een glutenvrij brood met paranoten, pompoenpitten en lijnzaad. In de broodbakmachine.

Waarom glutenvrij, nou ja ach. Dat moest van de diëtiste. Zou minder belastend voor je buik zijn enzo. Verder letten we er niet zoveel op. Maar dat glutenvrije meel van Dove’s farm kan je feitelijk net zo gebruiken als gewoon meel. (Nou jaaaa, ongeveer dan) En dus vooruit maar. Ik zal morgen ff een foto plaatsen van een nieuw broodje.

Ah. Als vet gebruiken we reuzel. Hebben we toch veel van.


wees bevriend met kleine dingen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaren lang mijn brood zelf gebakken. De broodbakmachine ging zelfs mee in de vouwwagen op vakantie. Het geurde de gehele camping over in de ochtenden. . Op de timer en je had om 9.00 uur heerlijk vers brood. Meestal met 100 % speltbloem/meel. Maakte dan kant-en-klaar pakketjes om mee te nemen. Later over gegaan op glutenvrij. En ook dat brood bakte ik zelf. Wel in de oven. Want de broodbakmachine pakte het deeg niet. Deed daar vaak ook zaadjes of rozijnen/krenten in om er wat structuur aan te geven. Maalde er een halve vitamine C tablet door. Dat heeft een positieve werking op gist. Het deeg rijst daardoor beter.

 

Mijn standaard broodrecept;

  • 500 gram meel/bloem
    450 gram water
    beetje zout
    zakje van 7 gram gedroogde gist.
    half schepje suiker om de gist te activeren.
    scheutje olie.
    eventueel wat zaadjes/krenten/rozijnen

De bakvorm vet ik in met wat olie en bekleed ik met pompoen of zonnebloenpitjes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

400g bloem

100g desem

200ml water

beetje zout

beetje olijfolie

 

Dit doen we dagelijks s'avonds deeg zetten 4 uur rijzen nog een keer doorkneden en s'ochtends afbakken in de oven.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ik ben wat recepten voor brood aan het doornemen en kom uiteraard een recept tegen met boter. Aangezien ik geen dierlijke producten eet, vroeg ik me af of je ongestraft 5 gram boter kan vervangen door olijfolie. En zo ja, weet iemand hoe de omrekenverhoudingen (olie I.p.v. boter) dan liggen?

 

Ik gebruik nooit vet in mijn brood. Sinds ik met Kerst van mijn zwager een potje desemstarter kreeg, bak ik een paar keer per week een zuurdesembrood. Alleen met bloem/volkorenmeel, water en zout. In de Creusetpan in de oven. Prima broodjes, ik zou niet meer anders willen.

 

3C4B50C5-C338-487A-A7CA-67EEB9C0C1F617591552599879.jpeg

 

 

Prachtig!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik bak een paar keer per week een zuurdesembrood. Alleen met bloem/volkorenmeel, water en zout. In de Creusetpan in de oven. Prima broodjes.

 

Heb je daar een recept bij? Want dit klinkt wel heel appetijtelijk.


Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb toch weer wat problemen met het broodbakken. Als ik geen verse gist heb ( ik heb op dit moment geen desem) maar gedroogde gist dan gaat het voor geen meter. Vanmiddag een brood met 750 gram meel ( spelt 80% haver 10% rogge 10%) 12 gram droge  gist en 475 ml water. voor de hoeveelheden de bakkersformule gebruikt. Het meel op kamertemperatuur laten komen.  de hele bende in de broodbakmasjien, met zout dat niet direckt met de gist in aanraking kwam. Vlak voordat de machine ging bakken even gekeken en er zat een plak deeg onderin, nauwelijks gerezen. En dat is niet voor het eerst. Enfin, eruit gehaald en mee naar boven genomen waar het nu in een bakblik naast de kachel staat met de hoop dat het nog wat gaat rijzen.

Wat doe ik fout?

En als het niet gaat rijzen kan ik dan nog wat doen?


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minutes ago, Patrijs said:

Gebruik je geen suiker om je gist te laten eten?

Nee inderdaad en dat is met verse gist ook niet nodig. Ok dank dat zou het kunnen zijn. Nog aanwijzingen? Gist met suiker laten staan 5 minuten oid? Iemand nog tips wat ik met een ruime kilo niet rijzend deeg kan doen op dit uur?


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...