Jump to content
Ludo

Zelf brood bakken moeilijk ?

Recommended Posts

Ik heb groen brood en aardappelbrood gemaakt, weer eens iets anders dan al die gele broden hier :wink:

 

Spinazie-fetabrood

 

AN9362s.jpg.afe6a9b2fbeac52ec30f17000f71cb44.jpgAN9397s.jpg.b7bdb5275fe624b470d453c3383c2a34.jpg

 

Brood met geroosterde aardappel

 

AN9400s.jpg.ef6f7dc24d871a30fbd43f2a6d59e63e.jpgAN9374s.jpg.7ece3a971d57a9a9c42c3d10bbf3bdf1.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prachtig dat groene brood! Zojuist een bessenplant gekocht, zou blauw brood erin zitten🥶?

Hoe smaakte het spinaziebrood, proefde je er wat van?


Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank allen! @appelvrouw, die spinazie proef je niet echt. Het is meer voor de kleur denk ik, hoewel ik op dit brood toch geen jam zou smeren.

@Patrijs dat was al een tijdje terug toch? Ergens in de komkommertijd? ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Hier zijn weer twee zuurdesembroden gebakken van een nieuw recept.

Een heeft staan rijzen in de schuur, eentje in de gang (warmer)

Beiden van hetzelfde deeg.

 

Die uit de schuur was mooier gerezen, maar beiden zijn lekker maar toch vrij plat gebleven.

(Even geen foto)

Edited by Patrijs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zou het recept binnenkort eens bijhouden wat ik nu aan recept ongeveer aanhoud voor zuurdesem.

 

Van de week pita broodjes gemaakt, redelijk goed gelukt. Ik vind het nog wel lastig om de grote in te schatten, en om er voor te zorgen dat ze netjes open zijn te snijden voor het vullen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

i.vm met  anti corona verveling ben ik ook brood gaan bakken wat een aanrader  !!! 

Het is totaal niet moeilijk . Je kneedt het een paar keer maar  intussen tijd  dat het moet

rijzen kun je wat anders gaan doen en het is snel klaar en lekker  !! 
afgelopen week heb ik met  bloem en gist  een brood gemaakt , nu wil ik eens proberen met een 

 broodmix uit een pak om te kijken wat het verschil  gaat zijn IK den k dat de broodmix wat

zachter en sponziger gaat zijn dan de bloem/gist mix. Ik hou jullie op de hoogte . 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brood met geroosterde aardappel

Daar ben ik wel benieuwd naar. Ziet er heel goed uit in ieder geval. Was ook lekker? Enne: staat het recept toevallig ergens online?

wees bevriend met kleine dingen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naar aanleiding van @Anna3 haar bericht over brood met geroosterde aardappels een gokje gewaagd van middag om het te maken zonder aanwijzingen. In principe het recept genomen van het zuurdesem met curcumabrood (a la Jet, met speltmeel ipv semolina dus). Dat brood is een paar keer goed gelukt, goed gerezen in de oven. Dit keer 150 gram tarwe bloem genomen en 250 gram speltmeel plus 200 gr speltzuurdesem en 300 gram gebakken kleine aardappel blokjes. Een mini takje verse rozemarijn plus wat nigella zaadjes erdoor. Het rijzen en stretch en fold aangehouden aangegeven in het recept, alleen de tweede stretch was een uur later dan gepland ivm het plots halen van kleine eendjes. 
na twee uur rijzen gebakken op 230 en na twintig minuten op 200. Zojuist gegeten met verse roomboter...oo verwennerij is het!

 

6EA49F0C-B714-47D1-B064-57DC23AD276F.thumb.jpeg.f629243fea8bf65245fed88fb4324a43.jpeg

 


Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mmmm ziet er lekker uit Appeltje.

Hier ook verse broodjes. Een mand vol met sesam, maanzaad en zonnebloempitjes. De laatste blijken deze x mijn favoriet.

8207bb29fa53a3a76fe7779a7195b96b.jpg

Voor ze de oven ingingen. Er is er slechts 1 over!
19be39ed20785666fa0c7c7354ff1a17.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 uren geleden, Charly zei:

Enne: staat het recept toevallig ergens online?

Ik heb het uit een boek (Bread van Hamelman), even googlen levert dit op, helaas alleen Amerikaanse maten: https://breadandsuch.wordpress.com/tag/roasted-potato-bread/

Let op dat je ruim 2x zoveel aardappels roostert dan aangegeven, anders houd je na het roosteren te weinig over.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Het curcumanigella recept van de website van Levine blijkt een mooie basis voor mij te zijn om te experimenteren met verschillende meel soorten en ingrediënten. Dit keer met volkorentarwemeel, speltmeel en kleinspeltmeel. Plus ipv nigella geroosterde walnoten. Dat levert een prima volkorenbroodje op wat iets zuurder is dan het brood met de bloem. Maar ik had dan ook 80 gram desemstarter gebruikt gisteravond, ik hou er niet van om desem weg te gooien al is het maar naar de kippen. Alleen het insnijden lukt nog steeds niet naar wens, waarschijnlijk omdat dit een wat natter deeg is. En ik heb geen scheermesjes.

5B9EC5DF-2B44-4034-A9C7-BDA222912770.thumb.jpeg.1566a415a42da61e8a74cfd06bcf84a8.jpeg

 

Edited by appelvrouw

Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb even een vraagje.brood heb ik geen moeite mee, maar ben verzot op de Nederlandse bolletjes of puntjes.helaas verkopen ze die hier niet.als ik ze bak zijn ze altijd hard. Wat doe ik verkeerd??? Gebruik een ei 300 ml melk 25 gram gist, 50 gram roomboter.8 gram zout.kneed het goed door.laat het lang rijzen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik bak bijna geen brood, maar voor witte bolletjes wel dit recept: 

 

https://foodfromclaudnine.nl/wittebolletjes/

 

In het recept zelf staat beschreven dat de broodjes zachter worden door de toevoeging van de roomboter dus misschien kan je daar mee experimenteren?

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zo mooi geworden deze. Heb 200/200 spelt/bloem gedaan. Voordeeg was ook veel schuimender. Heeeel lekker geworden.

54b31cf3db693bb6bb413bcd76b9915c.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zag dit recept lijkt me eigenlijk wel makkelijk, iemand al ooit eens geprobeerd?

 

Brood wat je niet kneed en bakt in een pot of braadpan of pan welke de oven in kan.

Gisterenavond deeg gemaakt door alleen te roeren, eenmaal goed gemengd, afdekken met folie en voor 12 uur wegzetten.

Vanmorgen aanrecht iets bebloemd en het deeg voorzichtig uit de schaal gehaald daarna opgebold door het deeg over elkaar heen te vouwen.

Zo simpel en met een heerlijk resultaat, net een boterhammetje geproefd alsof ik in Frankrijk ben zo’n lekker vers brood bij de bakker vandaan, lik boter erop en het is alsof je een taartje eet.

Ingrediënten:

500 gram tarwe bloem

Theelepel suiker

Theelepel zout

1/4 theelepel droge gist

360 - 380 gram water

Eventueel 10 gram appel azijn.

Mengen in een kom

12 uur laten staan

Bloem op het aanrecht, deeg omvouwen

Ondertussen de oven met pan verwarmen op 200 graden. (Ik gebruik boven en onderwarmte).

Bakken eerste 30 minuten met deksel op de pan daarna nog 15 minuten zonder deksel. Totale baktijd is 45 minuten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nou zeg, Angela!

Ik ben hier dus serieus net deze week mee bezig. Met gemengde resultaten. 1 ciabatta recept moest je eeuwig omvouwen. En daar het een plakkerige kliederzooi is, was dat geen feestje. Dan kneed ik liever.

Wel lekker overigens.

Ander recept wilde voor geen meter rijzen. Bij het afbakken de dag erna leken het meer taaie pannenkoekjes. Dus ben blij dat jij een goed recept gevonden heb. Ga het zeker proberen!

Zodra mijn bestelling bij de Zuidmolen binnen is dan. Want nu is het meel, en ook de gist trouwens, op.

(Heb 25 kg volkoren en 25 kg bloem besteld. Dus kan ff vooruit straks. )


wees bevriend met kleine dingen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gisterochtend vroeg voor deeg gemaakt om aan t eind van de middag tegen vijven te gaan bakken. Om 7 uur binnen na een mooie dag in de tuin. K! Brood vergeten...

Dank zij @Jorieke123 die me instantgist op heeft gestuurd een best redelijk broodje half tarwe half spelt gebakken in de broodbakmachine..met zonnepitten en met kurkuma..mmmm( helaas is de nigella bijna op). Prima brood, alhoewel ik de smaak van alleen zuurdesem prefereer.Lie vind dat dan weer erg 😋.B72712C3-7466-425A-A200-F265D8512C54.thumb.jpeg.5a7e3d1f9b6c5c9110dd9094f4c8d3f4.jpeg

  • Like 1

Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zulk mooi luchtig brood. Vandaag meegenomen voor het Suikerfeest naar mijn ouders. Heel goed gelukt

BD902B68-2605-40EE-AECC-7EA90F95C09E.jpeg

Edited by Mellie
Foto toegevoegd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...