Jump to content

Zelf brood bakken moeilijk ?


Ludo
 Share

Recommended Posts

Hier wordt er nog steeds aan recepten gesleuteld.

Ook de gebruikte  hoeveelheden worden veranderd omdat we flinke broden nodig hebben.

Hier een foto van een groter brood dat voor het de oven in ging prima gerezen was.

In de oven echter te weinig zoals je kan zien.

Ook mag de temperatuur wat omlaag omdat het grotere brood wat langer in de oven moet staan.

Het is nu wel op het randje van donkerbruine korst, maar verder naar tevredenheid.

 

 

20200531_110720.thumb.jpg.45ab14ce42496b9846c8fdd2604989e8.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ziet er verrukkelijk uit. Staat er niet ook’ een leuk recept met spelt en zuurdesem in? Ik ben gek op het brood dat ik daarmee bak met kurkuma en nigella, maar de laatste is bijna op en ik heb ook wel zin in iets anders...

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Toevallig maak ik deze morgen met spelt. Noten en vijgen kun je ook achterwege laten lijkt me. Brood van gisteren was overigens perfect gelukt. Heel luchtig en licht. Ging glad op.
Vandaag levain gemaakt (voordeeg) voor dit recept. Ik ga het met speltmeel maken.

80a8c1fa7e0720e17c2d193f3552b5c6.jpg


bba0d36b176f13c69edbd23cf2bf58a0.jpg

e9820f6e852e41b28006a7bf71342945.jpg

Link to comment
Share on other sites

Heb je deze al eens eerder gemaakt met volledig spelt? Ik had het recept al eens gelezen op haar website en dacht toen al dat zonder vijgen én met walnoten het best een goed zo kunnen zijn. Dank voor de reminder van dit recept! 

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Bezig met de eerste rijs. Zonder vingen, want in 5 winkels geweest gisteren op zoek naar dragon en toen ook steeds gekeken of ze fatsoenlijke vijgen hadden. Alleen maar vieze wit uitgeslagen vijgen. Brrrr... de enige die er goed uitzag, was bij de TR winkel maar was gelijk een kilo verpakking van €15. Was me te gortig.

Dus nu aan het rijzen met gedroogd fruit en pecannoten. Ben benieuwd.
Het is Een wordt vervolgdje

Link to comment
Share on other sites

77c86291a003337e81a87de77ce95206.jpg

Recept desem brood spelt met vijgen en pecan van levine
Mmmm ook een aanrader! Ik heb ipv vijgen gedroogde zuidvruchten gebruikt. Dan moet je oven wel iets zachter, want er zitten een paar stukken fruit in de bovenkant van het deeg. Die fruit suikers verbranden natuurlijk sneller. Volgende x 210 graden. Heel luchtig en vol van smaak. b1ffcd676790cf79759640f15e422f00.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

26af7b7d747549017f3a464a63a1e335.jpg

Een nieuw recept uitgeprobeerd. Was een recept met spek en bieslook. Zonder spek gemaakt en bijzonder smakelijk moet ik zeggen. Die komt ook weer terug. Had dit recept gekozen omdat je er geen voordeeg voor hoeft te gebruiken en heel veel desem nodig hebt. Weet even niet meer hoeveel, maar ruim 100 gram. Die andere broden willen steeds 20 of 40 gr en die pot wordt er zo niet leger op. Dus vandaar deze keuze, maar naast veel desem, ook lekker. Dus als ik weer te veel desem heb, maak ik deze.

Ik had de geurexosie van de bieslook in de keuken alleen niet verwacht. De lookgeur was ook voor verstopte neuzen bijzonder goed waarneembaar.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik heb heel wat tomatenpuree gemaakt, en dus ook heel wat tomatenvocht/water/sap (hoe je het maar noemen wilt...) heet in flessen gegoten. Het leek me wel lekker om brood mee te bakken, dus dat je al het water vervangt voor dat tomatenvocht. Doet iemand hier dat wel eens? Moet ik nog ergens op letten omdat het zoet/zurig is? 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ehrm....
Hoe erg is het als ik een tweede rijs oversla?
Kan je dat achterwege laten met een zuurdesembolletje? Bij gebrek aan tarwebloem is het deeg al met spelt en volkorenmeel, dus al anders dan het recept. (Die ik overigens wel al vaker heb gemaakt)

Heb alleen over het hoofd gezien dat je met dit recept na opbollen nog 2/3 u moet laten rijzen en had ze eigenlijk gepland voor de lunch... heel stom dit. Ben er uur geleden aan begonnen, maar zelfs dan haal ik het niet voordat de kindjes thuis zijn.

Of ik moet de storm trotseren en brood kopen voor mijn arme kindertjes die anders hongerig de dag door moeten komen of ik sla de tweede rijs over en bak ze zo of ik laat het rijzen en koop brood....
geen enkele optie spreekt me overigens erg aan...

Link to comment
Share on other sites

Het korte antwoord is: ja dat is erg.

 

Het langere antwoord (voor zover ik het tot nu toe begrijp): bij 2 keer rijzen is de eerste keer vooral voor ontwikkeling van het deeg zodat het sterk word en om de gist goed te verspreiden en actief te laten worden, de 2e keer na het vormen is om daadwerkelijk je brood in de goeie vorm "op te blazen". 

 

Zuurdesem in een halve dag klinkt eerlijk gezegd al erg snel? Een paar suggesties (maar dat zijn dingen die ik zelf niet heb geprobeerd): eerste rijs wat korter (maar niet korter dan een uur) zodat er genoeg tijd is voor de 2e, zorgen dat er bij het vormen minder lucht eruit word gedrukt door voorzichtiger te vormen. Of wat supermarkten en bakkers doen bij zuurdesem: de desem voor de smaak alleen, en het echt rijzen doen ze met bakkersgist (dus gewoon beide toevoegen, misschien wat minder gist afhankelijk van hoe lang je het laat rijzen)

Link to comment
Share on other sites

Super dank je wel voor je snelle reactie@Paultjuh. Gewone gist is nu wel te laat vrees ik, want lijkt me niet dat je dat bijna 3 u later nog kunt toevoegen?
Ik ga ze nu opbollen en dan gebruik ik de broodjes denk ik vanavond maar als hamburgerbroodjes... had heel andere eetplannen. Misschien dat ik toch switch. Wordt vervolgdje dit brooddebacle

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...