Jump to content

legkippen en roofvogels


Tikketim
 Share

Recommended Posts

Deze week heb ik 2 van mijn 4 leghennen verloren. Ik vermoed door een roofvogel. Het is zeker geen vos of een marter , de ren is afgezet met een elektrisch net en de wondes aan de kippen komen ook niet overeen met de te verwachten wondes van bijvoorbeeld een vos. De aanvallen zijn ook overdag. Ik vermoed dat het om een roofvogel gaat. Ik woon vlakbij een natuurgebied en als ik de waarnemingen bekijk van de laatste dagen kom ik torenvalk , boomvalk , buizerd ,havik , sperwer , slechtvalk etc tegen.

 

Om de overige 2 hennen (en toekomstige hennen die er nog gaan bij komen) te beschermen heb ik tijdelijk een constructie gemaakt met bonenstaken en daarover een net. Maar dit is niet praktisch in de toekomst om de hennen regelmatig te verplaatsen , wat wel mijn bedoeling is. Heeft er iemand hier ervaring met dit probleem en hoe op te lossen ? Ik dacht er aan om al zeker een haan er bij te zetten, ik lees dat die de lucht in het oog houd en meer op gevaar let dan een kip ? Is het misschien een oplossing om er ook een kalkoen bij te zetten ? Zou die kippen verdedigen als die in dezelfde ren zitten ?

Hoe zie je het verschil tussen pastinaak en wortelpeterselie : https://tikketim.wordpress.com/

Link to comment
Share on other sites

Heb je begroeiing in je ren? Want een haan kan wel waarschuwen, maar als de hennen nergens onder kunnen kruipen dan heb je daar nog weinig aan.

Wij maken volgend jaar een verplaatsbare ren in de vorm van een tunnel, dus met bovenop ook gaas. En in onze boomgaard met schuur kunnen de kippen vluchten als er wat aan de hand is. Ik zie nu meerdere dagen een enorme buizerd wegvliegen, maar die komt (nog) niet voor bij het huis en de boomgaard. Dus het gaat nog goed. Vorig jaar hebben we meerdere aanvallen gehad, ik weet even niet meer zeker in welk seizoen. Maar toen waren de meeste kippen in no-time ergens onder of achter gekropen.

Dat van die kalkoenen hoor je wel eens. Maar dat weet ik niet uit ervaring.

 

Edit: dat was vorig jaar september. Toen hadden we ook slachtoffertjes van een bunzing. Maar dus ook een paar keer een roofvogel.

Link to comment
Share on other sites

Wel, ze hebben hun nachthok , om in te schuilen. Dat is ongeveer een meter breed en 3 meter lang. 1 vierkante meter is afgezet als echt nachthok met planken , de overige 2 vierkante meters zijn bovenaan en aan de zijkanten afgezet met kippengaas. , er ligt ook een zeil bovenop om hun voederbak droog te houden en ze een plek te geven te schuilen voor regen. Begroeing hebben ze op dit moment niet. Ze zitten op een stuk veld waar ik volgend jaar een moestuin wil aanleggen. In de toekomst is het wel de bedoeling dat ze verhuizen naar een bebost stukje. Daar staan momenteel een groot aantal bomen en lage begroeing om onder te schuilen. Ik weet dat dit de ideale plek is om ze te zetten maar ik had ze toch graag nu nog op die open ruimte laten zitten omdat de kippen perfect zijn om tijdens de winter de grond voor te bereiden.

Hoe zie je het verschil tussen pastinaak en wortelpeterselie : https://tikketim.wordpress.com/

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Bedankt voor de reacties Jorieke. Ik bedacht net het volgende : Misschien is het al voldoende om een lang touw kriskras over de ren te spannen. Een enkel touw is in ieder geval gemakkelijker te verplaatsen dan verschillende netten.

Hoe zie je het verschil tussen pastinaak en wortelpeterselie : https://tikketim.wordpress.com/

Link to comment
Share on other sites

Het spannen van draden helpt enigszins. Maar dat is een beetje afhankelijk van het soort roofvogel dat aanvalt en hoever de draden van elkaar gespannen zijn.

 

Ik heb ze hier ook boven de uitlopen gespannen maar ben anderhalf jaar geleden toch een aantal kippen kwijt geraakt aan roofvogels. Moet zeggen dat het nu al een hele tijd goed gaat.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb de kippen maandag terug verplaatst en uiteindelijk valt het met de netten nog goed mee. Ik steek wat bamboestokken in de grond en span het net daar over. Door de spanning zakt het net niet tot op de grond. Ik heb sinds gisteren ook een haan er bij gezet. De combi haan en netten zou toch al veel moeten helpen denk ik zo.

 

WP2017082901061571504085167.jpg

Hoe zie je het verschil tussen pastinaak en wortelpeterselie : https://tikketim.wordpress.com/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Hier zitten de roofvogel paren van alle soorten en maten pal naast ons aan e rand in het bos.

De Jersey Giant hanen zijn goede waakhanen en beschermen hun hennen.

Alles was prima tot een loopeend ineens weg was, alleen een paar veren gevonden meer niet. Gegrepen door een roofvogel in het eerste daglicht. Nu gaan de loopeenden mee met de JG in het nachthok en overdag blijven ze dicht bij de JG.

De ZBK en Bresse reageren met veel lawaai en zoeken beschutting, de kleinere hanen die wel in verhouding tot de JG krielen lijken zijn dapper en beschermen ook hun hennen.

Bomen, struiken en schuildakjes bieden bescherming.

Edited by Guest

Wintertijd is de tijd nemen voor de planning en voorbereiding voor het nieuwe seizoen ...

Link to comment
Share on other sites

In het kippenhouden topic kun je zien dan Lie op een gegeven moment ijzerdraad over onze hele ren gespannen heeft..30 m2. Van links naar rechts en van voor naar achter. Er bleven vierkantjes van 15 bij 15 over. We hebben de buizerd er gewoon doorheen zien komen. Nu is de hele dradenmassa nog belegd met netten in alle soorten en maten.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...