Jump to content

Sparrenprobleem


Archer
 Share

Recommended Posts

Hallo,

 

Graag had ik even jullie hulp voor volgende.

 

Dit jaar zijn we verhuisd naar onze droomlocatie (in wording althans).

We hebben een grote tuin, helaas staan er bijna geen waardevolle solitaire bomen.

Integendeel, er staan zo'n 40 sparren waar al enkele jaren niet naar is gekeken.

 

Nu hebben we beslist dat we alle sparren zullen wegdoen om zo onze tuin naar wens in te richten.

 

We hebben snoeimateriaal en zware hakselaar daaraan zal het niet liggen.

Bedoeling was om het takmateriaal te hakselen en de stammen te verwerken tot brandhout.

 

Maar toch stuit ik op 3 problemen:

 

* Iemand die onlangs bij ons was raadde af om het hout van sparren te verbranden. "Schijnt erg slecht te zijn voor de schoorsteen, denkelijk door de harsen. Vele schoorsteenbranden zijn te wijten aan het verbranden van sparren." Zou dit kloppen? Of valt dit wel mee? Wat moeten we dan wel doen met de stammen als we het niet gebruiken als brandhout?

 

* We planten deze winter een heg aan met een lengte van 80m. Dus had ik al een uitweg in gedachten om het hakselmateriaal rond te strooien. Maar blijkt dat hakselmateriaal van coniferen de grond erg verzuurd. En het is ook niet de bedoeling om een heg na een tijdje zien doodgaan omdat de grond zodanig is verzuurd... Is er hiervoor een oplossing? Anders moet ik wel ZEER veel naar het containerpark rijden met takken... Zou het een oplossing zijn om in het haksel kalk te strooien? Moet ik hiervoor gebluste of ongebluste kalk gebruiken? En hoeveel?

 

* Op de plaats waar een rij sparren staat, moet over 2 jaar de moestuin komen. Zou dit kwaad kunnen? Wat kalk en compost mengen en het zou moeten lukken? Of is die grond in zodanige slechte staat?

 

Waar zou ik mijn bericht nog kunnen posten of waar kan ik nog met mijn vragen terrecht? Hoe meer antwoorden, hoe beter ik geinformeerd ben

 

Met sparrengroeten,

BrechtDSC092876311506631542.JPGDSC092983551506631604.JPG

Link to comment
Share on other sites

Het brandhout moet eerst afsterven natuurlijk en een jaartje liggen, gewoon omdat vers hout niet lekker brand. Sorry ik weet niets van sparrenhout en niet mogen stoken, raar verhaal, want dan doen wij en al onze buren het al jaren en jaren helemaal fout ?

 

Haksel kun je gewoon gebruiken ja, onder je heg, maar ook later voor paden door je moestuin, whatever. Een leuke hoeveelheid apart houden om heel langzaam te composteren, geeft heel prima onderdeel voor potgrond, wel na jaren liggen dan.

 

Moestuin geen probleem. Grond zit wel vol wortels natuurlijk.

Link to comment
Share on other sites

OK, het is wat werk, als je landje vol staat met die dingen. Maar ik zie het probleem niet Jullie zullen er lekker warm bij zitten over een paar jaar! Takken snipperen en voor van alles gebruiken, en de stammen mooi zagen en meteen kloven als dat nodig is qua dikte. Opstapelen en dan over een tijd stoken

Wij zagen hopelijk dit jaar ook nog 4 hele dikke coniferen om, allemaal voor eigen kachel.

 

En je moet je schoorsteen toch goed onderhouden, wat voor een hout je ook stookt.

Link to comment
Share on other sites

alle conifeerachtigen bevatten vrij veel hars, dit is prima te stoken en zelfs erg calorierijk hout, het enige nadeel is dat het behoorlijk roet kan geven, met inderdaad het risico op schoorsteenbranden, maar als je je schoorsteen goed onderhoudt kan het geen kwaad

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Je kunt zelfs in een dikke laag snippers aardappelen en groenten poten.

Wat de sparren betreft, lekker in stukkies zagen, 1e keer warm, dan kloven, 2e keer warm, naar het houthok kruien, 3e keer warm, jaar laten drogen en dan naar de kachel slepen, 4e keer warm. Vervolgens kun je je er dan ook nog aan warmen.... Zoals al eerder opgemerkt, je moet zorgen dat je schoorsteen goed schoon is, geen lekkages vertoont en je kachel moet voldoende capaciteit hebben i.s.m. de lengte van je rookkanaal. Als dat zo is, dan zul je ook met het stoken van spar niet eens een rookpluim uit je schoorsteen zien komen, enkel trillende lucht. Ik meen na 40 jaar hout stoken er wel iets over te kunnen zeggen....

Link to comment
Share on other sites

Sparren en dennenhout bevat hars. Daarom moet het minimaal 2 jaar drogen voor je het gaat stoken. Daarna is het hars gewoon weg en heb je prima stookhout. Krijg je veel warmte van, omdat het snel brandt.

En zoals Jorieke zegt: een schoorsteen moet je goed onderhouden. Misschien iets meer aanslag in de schoorsteen.

Het verschil weet ik niet. Ik stook ook bijna alleen den.

Link to comment
Share on other sites

2 jaar drogen minimaal is ook mijn advies. . Gekloofd Eiken en beuken laten wij 3 jaar drogen op advies van de pompiers. In Scandinavië stookt men niets anders dan dennen en sparren..hier in Frankrijk doen ze er heel erg moeilijk over. onzin. Het is wat lichter hout dus het fikt wat sneller op maar geeft ook een flinke hitte af tijdens dat branden .

En je kunt het nooit vaak genoeg zeggen: Veeg je schoorsteen ieder jaar ( en wij branden halverwege het stookseizoen nog zo`n veegblok op dat de roet transformeert in deeltjes die niet meer brandbaar zijn)

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

* Op de plaats waar een rij sparren staat, moet over 2 jaar de moestuin komen. Zou dit kwaad kunnen? Wat kalk en compost mengen en het zou moeten lukken? Of is die grond in zodanige slechte staat?

Hoe gaat je de sparren weg doen ? Ik zou aanraden ze niet af te zagen maar uitgraven met wortelkluit . Valt redelijk mee omdat de sparen zelf als hefboom kunnen gebruiken worden . Achteraf de gaten uitgraven is veel zwaarder werk en op 2 jaar zijn ze zeker niet verteert . Zie ik hier af en toe passeren bomen en struiken afzagen en dan hoe wortelkluit verwijderen , is een heel zwaar werk .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...