Jump to content
Sign in to follow this  
Adrie

Niet composteren maar rechtstreeks aan de grond toevoegen?

Recommended Posts

Ik heb nog een aantal broccolli- en bloemkoolstelen/bladeren staan die zijn overgebleven na de oogst. Ik ben niet zo'n composteerder, want om de 1 of andere reden lukt dat nooit goed, maar ik heb het idee om deze stronken/bladeren door de shredder te halen en dan de kleingehakselde delen gewoon in de grond onder te werken. Is dat als alternatief voor composteren een goed idee? Of juist niet?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Organisch materiaal dat vergaat verbruikt stikstof, en dat wil je niet als je gewassen hebt groeien, want dan blijft daar minder voor over. Maar in principe kan het wel. Als je verse koolresten toevoegt zou dit wel effect hebben op een wisselteeltplan.

 

Ik vraag me even af of dit verhakselen van wat plantenresten wat je van plan bent éénmalig blijft of dat je structureel naar een andere oplossing zoekt voor je composteerbare materiaal. Je zegt immers dat het composteren niet goed wil.

Er zijn wel methoden waarbij planmatig ongecomposteerd materiaal in de grond wordt gebracht. Kijk maar eens op YouTube onder de zoekterm 'Hügelbeet'. Meestal wordt hierbij de toplaag van een bed afgegraven, dan het grofste materiaal op de bodem gelegd, makkelijker verteerbaar materiaal daarbovenop, dan een laag compost of mest, en dan weer afgedekt met de originele aarde. De compost of mest die erop gaat is vooral bedoeld om het tijdelijke verlies aan stikstof te compenseren wat je hebt als je nog niet geheel vergaan materiaal in de grond hebt zitten.

 

Ik maak zelf van deze bedden, en het is ook een uitstekende manier om hopeloos gecompacteerde grond in één klap losser te maken, maar het vergt wel een planmatige aanpak.

Wat ik zou doen in jou geval is me afvragen of je naar zo'n aanpak toe wil, of dat je blijft bij traditioneel composteren - misschien kun je hier vragen stellen over hoe je composteerproces beter kan.

Zo af en toe wat verhakselen en onderwerken zou ik niet doen - is een halfslachtige manier van werken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een techniek die je kan toepassen, is de chop en drop. Ik gooi veel stukjes rechtstreeks tussen fruitstruiken of doorlevende planten, dat werkt goed. Esthetisch is het wel minder mooi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, dat doe ik ook wel; een bedekkend mulchlaagje rondom fruitstruikjes, aardbeiplantjes e.d.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...