Jump to content

Parmezaanse kaas


Jorieke123
 Share

Recommended Posts

  • 1 month later...

Ik had 20 l melk. Dat heb ik gisteren afgeroomd en wilde het vandaag gebruiken. Toen bleek het in daglicht toch nog te vol. Weer afgeroomd. Het is hartje winter en de melk is zo veel vetter dan in de zomer. Vind het zo raar. Zo vet is de melk nog nooit geweest en koop nu toch al een paar jaar melk. Niet dat ik klaag uiteraard, maar valt op.

Heb 1 liter room apart gezet. Weet nog niet wat dat wordt. De rest van de room is verbruikt.

Met 13 l melk ben ik parmezaan aan het maken. Iets te laat begonnen wegens online schoolverplichtingen en vervolgens de broodnodige frisse neus...

Ziet er vooralsnog goed uit. Zo benieuwd naar die pekel... ik heb nu een pekel van 19%. Ik las dat je tussen de 18 en 22% moet zitten. Ben maar voor 19 gegaan. Jammer dat ik 12 maanden moet wachten of dat wat is

Link to comment
Share on other sites

4b49302a075840ee9400c96e7475d233.jpg

Ziet er best netjes uit. Morgen bekend of hij nog wat minder rimpels heeft.

Het is de kleinste hoeveelheid melk wat ik voor parmezaan heb gebruikt en kreeg een halve hartverzakking omdat ik zo weinig wrongel had. Toen bedacht ik me dat de hoeveelheid melk ook minder was.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik had deze in de olie.
Geen barsten, dus hoefde niet in de wax. Ik heb hem wel in de koelkast bewaard (vanaf april ergens), want op een gegeven moment bleek ik schimmel wegpoetsen. Werd ook beduidend warmer in bijkeuken met die hitte toen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

In november 2020 heb ik 2 Parmezaanse kazen gemaakt, en ik heb de dunnere (10 liter) van de 2 net aangesneden. Heeeerlijk! We eten vanavond een flinke salade met goed veel kaas!  Ik snijd er een paar stukken van die ik nog weer even vacumeer zodat we er zuinig mee kunnen doen.

Ik ga komende winter niet veel bewaarkaas maken, ik heb er nog aardig wat liggen. Maar ik ga zeker weer aan de slag om een paar Parmezaanse te maken! Zeker om ze lekker lang te kunnen laten liggen ook. 

 

IMG_6739.JPG

 

IMG_6740.JPG

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ziet er goed uit! Ik krijg gelijk ook weer kriebels. Mijn dochter vroeg vorige week nog wanneer ik kaas maak. Ik heb nog een klein stukje parmezaan in de vriezer. 350 gr geloof ik.
Dit najaar wil ik ook weer kaas maken. Een heel jaar gewoon niet gedaan…
Moet weer, anders moet ik al mijn kaas spullen verkopen. Dan liggen ze te lang ongebruikt te zijn. 2 jaar niet gebruiken is weg doen is de huisregel(eigenlijk 1 jaar, maar ik smokkel een beetje…! Ahem) dus in nov/dec ergens ga ik ook weer aan de slag. Okt beetje druk, dus die maand had ik al afgeschreven… maar misschien in de herfstvakantie. Keuzes keuzes.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ik heb de grote van 25-11-20 aangesneden en die is ook weer heerlijk. Die heb ik toen snel in de wax gedaan omdat hij ging barsten. Dus voor een Parmezaanse is hij iets zacht/snijdbaar. Maar toch nog mooi stevig en echt wel even goed drukken met het mes voor ik er doorheen was. 

IMG_0237.JPG

 

IMG_0230.JPG

 

IMG_6890.JPG

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...