Jump to content

Recept voor chilisaus


henkg
 Share

Recommended Posts

Op verzoek hier een simpel recept.

Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/1448441/Chilisaus-maar-nu-niet-zoet

“maar nu niet zoet”: ik vond de saus zo inderdaad niet erg zoet, wel zoet genoeg.

 

Aangepaste hoeveelheden (opgeschaald, en alles in ml / g)

40 a 50 g hete Cayenne pepers (vers/diepvries)

200 ml (rijst)azijn

200 ml water

200 g (kristal)suiker

10 g zout

5 tenen knoflook

olijfolie

 

Bereiden: De knoflook grof hakken en licht fruiten in de olie. Daarna de in de lengte gehalveerde pepers, en de overige ingrediënten in één keer toevoegen. In het begin goed roeren. Inkoken tot ongeveer 3/4e à 2/3e van het oorspronkelijke volume. Gladmixen met de staafmixer. Binden tot een dunne saus met allesbinder (blijft helder) en/of maizena (wordt troebel). De saus zal na afkoelen wat dikker worden. Even proeven: misschien nog iets zout of suiker erbij?

Pepers met zout fijnwrijven in een vijzel vond ik teveel werk.

De nog hete saus in schone en ontsmette potjes/flesjes doen, zoals bij jammaken. Houdbaarheid: gezien het vele zuur en de grote hoeveelheid suiker lijkt deze saus lang houdbaar.

 

2017120218161035301512371491.jpg

 

O ja, over de heetheid: de ene Cayenne is de andere niet. Cayennes uit de supermarkt zijn soms zo weinig heet dat je ze als een worteltje kunt eten. Mijn eigen Cayennes zijn echt goed heet.

Dus eerst even een heel klein stukje rauw proeven (in de buurt van het steeltje, het uiterste puntje is altijd veel minder heet), en eventueel de hoeveelheid pepers bijstellen. De zaadjes en de zaadlijsten zijn het heetst, die zou je vooraf kunnen verwijderen. Dan mis je wel die visueel zeer appetijtelijke zaadjes.

 

2017chilisaus28781512372308.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Lijkt me geen probleem, als ze eerst voorgeweekt worden. Misschien als test eerst een paar pepers 24 uur laten weken, om te zien of ze dan goed geweekt zijn?

Als de pepers helemaal heel gedroogd zijn, dan misschien vooraf een beetje knippen / hakken, zodat het vocht er beter in kan.

(Alleen logica, nooit zelf geprobeerd. Ga ik ook niet doen: invriezen is makkelijker, en b.v. een pondje pepers neemt weinig ruimte in.)

Link to comment
Share on other sites

Hier een gezondere versie met minder suiker.

3 Spaanse pepers

190 ml water

50 ml agavesiroop of honing

75 ml appelazijn

zout

2 teen knoflook

2 el water. 1 el maïzena

 

water azijn agavesiroop peper aan ringetjes en fijn gemaakte knoflook aan de kook brengen.

4 min op laag vuur en blijven roeren.

Papje maken van water en maïzena en toevoegen ,

dan nog 1 minuut koken blijven roeren.

Schenk in een pot of fles, in de koelkast zeker 3 mnd te bewaren.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik maak altijd de chilisaus als ik sambal heb gemaakt. In het pannetje waar de sambal in gemaakt is , doe ik 180 water,en 60ml azijn.Ik roer alles goed,zodat de wanden en bodem schoon is. Als er niet genoeg in zit ,doe ik er nog een theelepel in. Dan voeg ik er 60 gram suiker bij, en maak een papje van water en maïzena,en doe dat erbij. Even in laten dikken, en in een schone fles gieten. Hier heeft zoonlief m in een week tijd al weer leeg. Dus ik maak m ook regelmatig met een eetlepel zelfgemaakte sambal .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...