Jump to content

Hoe bemesten komend seizoen.


wouter-
 Share

Recommended Posts

Afgelopen seizoen hebben we de moestuin maar weer eens aangepakt, na een tijd 'stil' of in elk geval minder productief te wezen, opgepakt. Afgelopen seizoen bleek maar al te goed dat eigenlijk weinig het echt goed deed (enkel de stok sperziebonen). Dit najaar besloten dat we het volgend jaar anders moeten aanpakken want dit was gewoon zonde van de tijd en moeite.

 

Deze herfst de moestuin anders aangelegd en met verharde paden tussen de zaaibedden. Daarnaast hebben we ook andere planten opgeofferd om de moestuin te vergroten. Maar goed het moet komend seizoen natuurlijk wel groeien. Dus we zullen moeten bemesten. Tuin is al 20 jaar in ons bezit en we hebben al die tijd een eigen compost productie maar niet genoeg voor de hele tuin. Elk jaar ging er wel wat compost over de tuin maar dus niet genoeg. Daarnaast was bijmesten met bijvoorbeeld kunstmest helaas enkel sporadisch en vaak alleen bij het zaaien.

 

Dit moet dus zeker gaan veranderen. Afgelopen herfst hebben we wat oudere paarden mest onder een groot deel van de moestuin ondergewerkt en er ligt nog een deel op een van de compostvakken. Maar dit zal absoluut niet genoeg zijn. Hier bij dus gelijk mijn vraag wat en wanneer zouden jullie doen? ik zelf heb echt veel te weinig verstand van bemesting.

 

Ik heb wel eens iets gehoord over bloed en beendermeel? hebben jullie hier ervaring mee? of zijn er andere goede ervaringen? Graag zou ik mijn moestuin weer productiever maken. De prei van afgelopen jaar (en die van het jaar er voor staan er nog steeds bij als amper vingerdikke stelen.

 

Hopelijk kunnen jullie me helpen.

Link to comment
Share on other sites

Nog even wat details over de grondsoort dat is wellicht handig. (drenthe)

 

Voordat hier huizen stonden heeft er op deze plaats ooit een vennetje gelegen. Er zit een dikke leemlaag onder de tuin op ongeveer 60 cm tot een meter diep. Staan nu iets meer dan 20 jaar huizen op.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ok. Voor elk seizoen wordt de moestuin minimaal 1x omgespit. Dit dus een spade diep (30cm?). Zoals ik al aangaf komt er elk jaar een laagje compost op die voor een humuslaag en een luchtigere grond komen. Onder die 30cm is de grond niet keihard. Hopelijk geeft dit een beetje een antwoord op je vraag

 

Wouter

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...