Jump to content

granaatappelboompje hoe verzorgen?


Fruittuin17
 Share

Recommended Posts

Ik ben vandaag jarig en ik heb een granaatappel boompje gekregen. Vet leuk maar hoe moet ik die verzorgen? Er staan alleen plantinstructies (turf erbij staat er) bij maar verder niks over standplaats, winterhardheid, bestuiving en vruchtzetting. Iemand ervaring ermee? Ik zou het leuk vinden als ie het gaat doen natuurlijk. Beter in pot of volle grond?

En hoe groot wordt zo'n boompje eigenlijk? En moet je hem nog snoeien?

 

IMG2018010212322773311514893327.jpgIMG2018010212322235921514893342.jpg

Link to comment
Share on other sites

Volle grond, en bijna elke soort fruit houdt van zure grond. Er zijn een aantal nieuwe soorten op de markt ook mini boompjes en wat ik gehoord heb zijn de meeste soorten nu wel te doen in Nederland. Het beste was eerder ze plaatsen maar je hebt het vaak niet voor het zeggen wanneer je iets krijgt/koopt dus gewoon de grond goed losmaken, en hopen dat ie goed inwortelt.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb 2 granaatappelboompjes die ik nu 3 of 4 jaar heb? Weet het niet zeker. Via Baldur gekocht. Ze zijn heel klein nog. Was ze eigenlijk een beetje vergeten... Dit jaar verpot. Mooie bloesem gehad. Verder niets gebeurd. Ze staan dus altijd gewoon buiten, zonder enige afdekking. Wel op de patio, dus minder vorst dan buiten en verder veel genegeerd. Jouw boompje is wel helemaal kaal. Aan de mijne zitten nog gewoon blaadjes. Ik zal morgen eens kijken wat voor soort het is.

Link to comment
Share on other sites

SoilMoisture-feb2011-2012-v1web286341514931837.jpgwinterhardheidszones-kaart-276421514931840.jpgHet goede nieuws is, je hebt wel een van de meest vorstbestendige soorten. Winterhardheid is een lastig begrip en is afhankelijk van veel omstandigheden In zijn algemeenheid kun je zeggen dat deze plant winterhard is tot zone 8b = in Nederland de kustgebieden. factoren die de winterhardheid negatief of positief beïnvloeden zijn:

de leeftijd van de plant = jonge planten zoals deze op de foto zijn aanzienlijk minder winterhard

Bodem = wateroverlast in de winter. Zandgrond versus Zeeklei

Beschut plek of niet?

 

tips:

Plant vorstgevoelige planten liever in het voorjaar

Plant vorstgevoelige planten evt. op een verhoogd bed (lavasteen voor drainage)

Gebruik vliesdoek evt. in combinatie met verwarmingssnoer tijdens periode met strenge vorst

Link to comment
Share on other sites

Ik heb nana gehad maar weggedaan, omdat deze hele kleine granaatappels heeft en de zelfbestuiving tegenvalt. Ze zijn niet heel productief.

In de koude kas heb ik ook één wonderfull (wat het werkelijke ras is?? / want er schijnen meer rassen als wonderfull verkocht te worden), 1 kazake en 1 Italiaans ras staan. Verder heb ik in de herfst nog stekken van een stuk of 10 winterharde (-18) granaatappels gekocht en ik ben nog aan het twijfelen of ik deze in de kas of in de vollegrond wil zetten. Granaatappels rijpen namelijk nogal laat af (rond oktober in Zuid Turkije). De bodem in de kas is droog. Verder is het er heel beschut, wordt het er snel warm en de granaatappels lijken het hierin goed te doen. De bodem buiten is nogal nat en het kan winderig zijn. In de kas hebben ze nog geen vruchten gekregen, maar ze zijn afgelopen jaar veel mooier vertakt en de hele iele takjes heb ik er tussenuit geknipt. Ik hoop dat ik dit jaar in ieder geval 1-5 vruchten aan de wonderfull krijg, omdat Kazake en het Italiaanse ras nog altijd onder de 1 meter zijn. De Wonderfull heb ik als een 2 meter hoge plant gekregen en deze heeft dit jaar mooie dikkere takken gevormd. De bodem moet in ieder geval heel drainerend zijn. Verder zouden de planten in het voorjaar niet te warm buiten moeten staan, omdat ze dan te vroeg zouden kunnen uitlopen. In een kas is dit geen probleem, omdat de lage vorst bij mij in ieder geval de kas meestal niet inkomt.

 

Ik denk dat je het beste toch twee verschillende rassen kunt hebben. De sierwaarde van de plant is ook groot.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...