Jump to content

Ervaringen met LED licht.


dirk71
 Share

Recommended Posts

We zijn stilaan uit het tijdperk van de TL lampen aan het geraken. T8 lampen zijn in sommige maten reeds niet meer verkrijgbaar en T5 lampen gaan in de nabije toekomst ook verdwijnen.

Graag had ik een item opgestart ivm jullie ervaringen met LED lampen. Ik zie soms door de bomen het bos niet meer.

 

1 Welk toestel gebruiken jullie?

2 Welk kleurenspectrum?

3 Hoeveel W per m²?

4 Hoe hoog boven de planten hangt de verlichting?

5 Krijgen de planten nog ander licht?

6 Aantal urenbranden de lampen?

7Voordelen van het toestel?

8 Nadelen?

9 Wat zou je nu anders aanpakken?

10 Score op 10 1 10

11Waar gekocht?

 

Je hoeft natuurlijk enkel te antwoorden op de vragen die je kan of wil beantwoorden, maar hoe vollediger hoe beter natuurlijk.

Ik hoop op een hele boel reacties zodat we van mekaar een en ander kunnen opsteken.

Zijn er eventueel andere relevante vragen?

 

Alvast bedankt allemaal?

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Juwel Helialux 58w 1 Welk toestel gebruiken jullie?

Wit en blauw 7200K 2 Welk kleurenspectrum?

60W 3 Hoeveel W per m²?

60cm 4 Hoe hoog boven de planten hangt de verlichting?

Staan voor groot raam 5 Krijgen de planten nog ander licht?

12u 6 Aantal urenbranden de lampen?

Heel betrouwbaar 7 Voordelen van het toestel?

Nogal prijzig 8 Nadelen?

Nog te weinig ervaring 9 Wat zou je nu anders aanpakken?

Nog te weinig ervaring 10 Score op 10 1 10

http://www.koi-co.be 11 Waar gekocht?

Link to comment
Share on other sites

Ik ga deze aanschaffen:

 

https://www.hetledwarenhuis.nl/webshop/led-groeilampen/led-kweekstang--kweekstrips/detail/206/led-kweekstrip-25-meter-diy.html

 

Dus ook weer plug en play...

 

Ik had gewone tl van de gamma ( 2 stuks a10€ per stuk en dan nog het draad en lichtknopje erbij kopen en eraan prutsen.) dus eigenlijk niet veel duurder in aanschaf. Het blijkt een full spectrum dus voor groei en bloei. Tja over de kleur van het licht het gaat om mijn zaailingen, niet of het bij het interieur past. Ze staan in een rek bij het raam (zuidwest) op een licht verwarmde kleine slaapkamer. Nog nooit opmerkingen van buren gehad over het roze licht en anders maar wel...pech..

 

Ze staan op een klok, gaan smorgens 8.00 uur aan en Savonds rond 21 u weer uit. Ook de verwarmingsmat staat op een timer. Maar die gaat uit zodra de peperzaailingen lekker aan de gang zijn. (Nog niet alles is gekiemd)

De UFO is volgens mij 90v. Lampen Staan aan vanaf januari tot ongeveer half april. Eerst pepers en later tomaten (vanaf half maart en zonder verwarmingsmat) totdat die te groot worden..en dan naar buiten kunnen.

Lamp hangt nu vlak boven (15 cm) peper zaailingen, kan met haken dit aanpassen. Dus hoe groter zaailingen, hoe hoger de lamp.

Je hoort het gezoem van de koeler wel, maar tja ik hoef er toch niet de hele dag te zijn..

 

na twee seizoenen gedonder met de gamma tl’s ben ik er klaar mee....ik wil een lamp die het gewoon doet. Dus wil iemand ze overkopen voor een paar centen....ik vind het best.

 

Ik heb ee UFO van hetzelfde soort ( rood en blauw licht) gewoon plug en play.....perfect voor mij en ben super tevreden met het kweekresultaat. Score van 1 tot 10? Een 20..... vind het geld dubbel en dwars waard.

 

Er staat trouwens een filmpje in waar je zelf een kweeklamp inelkaar kan prutsen..https://www.hetledwarenhuis.nl/berichten/bericht/2017/05/led-kweeklamp-maken-in-5-stappen-diy.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sorry @dirk71 als ik je topic een klein beetje kaap hier, maar ik zie ook door al die LED-strips en -lampen het bos niet meer. Ik vrees dat ik jouw vragen niet eens kan beantwoorden, zo donker is het hier.

 

Waar ik eigenlijk benieuwd naar was, is hoe het zit met LED-licht en propagators. Ik heb nu zo'n klein verwarmd kweekbakje op een Zuid-raam, en een onverwarmd kweekbakje in een redelijk onverlichte ruimte, met daarboven T5 TL. Beide kweekbakken zijn warm genoeg om bijvoorbeeld chilipepers te laten ontkiemen.

 

Maar hoe zit het met LED, de plastic overkapping en verwarming? Van LED komt veel minder warmte. Gebruiken jullie de LED-verlichting dan in combinatie met een verwarmingsmat, of met een afgesloten kweekbak met licht erboven? Ik zie op de foto's namelijk weinig van die plastic kappen (heet dat zo?) boven de zaailingen en onder de LED-lampen.

 

Lang verhaal kort, hoe wordt de warmte die nodig is om sommige zaden te laten ontkiemen zonder overkapping gerealiseerd met LED-lichten? (Als mijn TL'letjes het begeven, moet ik toch ooit ook aan de LED...)

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

My bad. Je hebt helemaal gelijk Cees.

 

Wat ik bedoel is inderdaad na de ontkieming. De meeste zaailingen hebben meer warmte nodig dan ik kan bieden in de donkere en koude ruimte waar ze staan (niet die zaailingen in de vensterbank dus). Ik los dat warmtegebrek daar nu op door bij te lichten met TL, wat ook warmte geeft. Hoeveel warmte geeft LED in dat opzicht? Zou het helpen als je dan een overkapping over de zaailingen zet?

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Een verwarmingsmatje van nog geen tientje en met een timer te regelen. zo houd ik mijn pepers warm. Het led licht geeft weinig tot geen warmte. Overigens als peperplanten genoeg groot zijn gaat de mat uit. In koude groeien ze ook minder snel.

Link to comment
Share on other sites

Spits:

http://www.repshop.nl/verwarming/08081--terra-heatmat.html

 

warmtemat-gezocht-t7816-10.html

 

Dit jaar doe ik het waarschijnlijk nog met mn Gamma TLletjes maar als de financiën het toelaten neig ik naar een stelletje van deze:

https://www.banggood.com/ARILUX-AC170-300V-50W-Full-Spectrum-LED-Plant-Grow-Flood-Light-Waterproof-Ultrathin-For-Indoor-Ourdoor-p-1189457.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN

(ook op AliX te koop)

Vriend van mij heeft hier voor zijn rookbare plantjes goede ervaringen mee.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ik werk bij een groothandel in elektra, en dus ook led lampen. In alle soorten en maten en merken....als iemand mij een voorbeeld stuurt van wat goed is of wat je wil vervangen kan ik mss wel wat voor je betekenen.

Onkruidmanager 1.0

Link to comment
Share on other sites

Gewone LED zou ik persoonlijk afraden, hoewel..

 

Een manier waarop het beperkte spectrum van LED wordt weergegeven en wat kleuren doen in het algemeen, om te begrijpen waarom LED problematisch is:

 

 

Nu na die video duidelijk is dat gewoon LED waarschijnlijk niet zo goed werkt: hoe zit het dan met "full spectrum"?

 

Dit wordt bij verkoop zelfs aangegeven met de Ra of CRI benadering, waar men probeert om zo dicht mogelijk bij de 100% (dat van een gewone gloeilamp) te komen. Er zij LED lampen te krijgen tegenwoordig die zelfs de 95% halen.. maar geen 100% en dus geen full spectrum.

 

Maar dat is voor planten helemaal niet nodig, maar als je door de marketingtermen heen kijkt en de lamp is nog steeds goed.. niks te klagen . Voor planten wil je (simpel gezegd, zullen ook wel ogen en haken aan zijn) een goede representatie van het blauw licht voor groei en rood voor bloei.. En hoe goed een gewone LED of blauwe LED is kan ik zo niet beoordelen.. Er is een andere thread op het forum waar LEDs de hemel in worden geprezen en waar kleurspectrum grafieken van fabrikanten bijzitten die keihard uit de duim zijn gezogen ..waarschijnlijk om het beter te verkopen helaas. Ik geloof er nog niet zo in, maar.. Ik zie ook voorbeelden voorbij komen - ook hier - waar de prijs goed is en de technische data geloofwaardig, dus het kan wel.

 

Ik heb nog nergens gezien dat TL(-D, 8, 5) binnenkort gaan verdwijnen en betwijfel dat ook.. hoop het ook niet: qua lichtopbrengst per oppervlakte per watt is een TL5 nog niet verslagen volgens een aantal onderzoeken in opdracht van agricultuurbedrijven. Halogeen daarentegen gaat wel verdwijnen binnenkort: dat gaat na druk uit de EU dezelfde weg als gloeilampen en Philips heeft al een van haar Halogeenfabrieken gesloten niet zo lang geleden zover ik mij herinner.

 

Oei, ik ben wat lang van stof .

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...