Jump to content

Hoe maken/houden jullie je messen scherp?


henkg
 Share

Recommended Posts

Ik had al bij eigen dieren slachten gezet dat een geslepen mes de moeite waard is!

 

Ze bestaan nog echt. Even zoeken bij je in de buurt. Ik laat ze overigens slijpen in Noord Brabant bij een gereedschapsslijper, dus ook je grasmaaier of ander ding kan er terecht. In Amsterdam heb je ook genoeg messenslijpers, maar dan vragen ze meestal €7,50 per mes. Beetje onzin. Deze gereedschapsslijper vraagt tussen de €1,50 en €2,50 per mes. Dat ligt aan de grootte van het mes. Ik laat vaak ook 2 of 3 aardappelschilmesjes slijpen. Heel fijn om ook een vlijmscherp klein mesje in huis te hebben voor kleine snijklusjes in huis en tuin.

 

Geslepen messen zijn ontzettend prettig om mee te werken en veel minder gevaarlijk dan botte messen. De meeste ongelukken ontstaan met botte messen, heus! Je gebruikt veel meer kracht om te snijden en is zwaarder voor je hele lijf. Als je fysieke ongemakken in je torso of armen hebt

(zoals ik), is het helemaal fijn met scherp materiaal te werken.

 

Je zou bijna denken dat ik aandelen heb, maar ben zo blij om met een scherp mes te kunnen werken! Tussendoor houd ik het zelf bij met een aanzetstaal. Dat is wel iets wat je moet leren, de hoek waar je he mes op zet is belangrijk. Het makkelijkst is misschien als je dat nooit hebt gedaan met zo’n apparaatje waar je een mes horizontaal langs haalt. Zo doet mijn man het en werkt ook prima. De test of je mes scherp is: even over je nagel halen. Voel je een krasje, dan ben je klaar! (Niet er recht inzetten, maar even langs halen hoor!)

 

Deze messenslijper van de Ikea is fijn en kan door iedereen gebruikt gebruikt worden.

 

https://m.ikea.com/nl/nl/catalog/products/art/50289169/

Link to comment
Share on other sites

Goede tip van dat Ikea-ding Mellie!

En wanneer ik de volgende keer ga naar ‘t land waar mijn wieg heeft gestaan, neem ik al mijn messen mee.

(Als je toch reclame maakt, waar zit ie en hoe heet ie? )

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Messen slijpen. Ik heb het geprobeerd met slijpstenen, in drie verschillende groftes / fijnheid.

Daarmee krijg je messen echt scheermesscherp. Het is wel heel veel werk, en één verkeerde haal (hellingshoek niet perfect) over de steen en je kunt bijna overnieuw beginnen.

 

Sinds een jaar of vijf doe ik het elektrisch. Met een Chef’s choice CC312. Gaat supersnel, en altijd de juiste hellingshoek. Met een klein half uurtje ben ik klaar, voor 6 koksmessen, een office mesje, drie aardappelmesjes, en twee zakmesjes. Echter net niet scheermesscherp (scheermesscherp: met één testhaaltje alle haren van je arm / been).

Wel echt goed scherp. Een heel zacht schuin schraapje over je (duim)nagel krast/schraapt dan niet, maar hapt dan. Als ze echt schrapen -er komt dan een beetje poeder van je nagel- dan begint het weer tijd te worden om even (bij) te slijpen.

 

Tussendoor regelmatig een aanzetstaal (of keramisch) gebruiken helpt, maar dat slijpt niet echt, het zet alleen het iets omgebogen snijrandje weer recht.

 

Nadelen.

De prijs: de CC312 kost ruim 100,-en de nog mooiere CC120 iets van 160,-.

De eerste keren, als je scherpe messen niet gewend bent, ook bij afwassen: “waar zijn de pleisters?”

Ook in professionele (restaurant)keukens schijnt het noodzakelijk te zijn om rond te roepen: “De messen zijn geslepen!”.

 

Goed, bovenstaand mijn ervaringen. Er zullen andere zijn, misschien nog wel beter.

 

Voor de slachters is misschien een Kevlar-achtige snijhandschoen aan te bevelen (voor je niet-snijhand). Of, nog mooier, een maliënkolder handschoen (een toekomstig hebbeding voor mij).

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik ga dit topic een beetje in de gaten houden, wellicht dat ik hier het een en ander over kan leren.

 

Tot nu toe bracht ik mijn office/koksmessen hier altijd naar Veldhoven, en die man doet dat in een mobiel busje.

Zaterdags doet hij het vanuit thuis in dat busje en daar kun je gewoon langs gaan; http://www.slijpservice-veldhoven.nl/

En nu na 2 jaar merk ik dat de messen weer eens wat botter worden. Dus over een tijdje weer eens langs gaan.

 

Ik maak ze eigenlijk ook zelf kapot door bijvoorbeeld half bevroren vlees gewoon te snijden/duwen, terwijl ik dat eigenlijk met de hakbijl moet doen. Maar vlijmscherpe messen zijn echt zoveel fijner om mee te werken

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Voor de goeie messen gebruik ik dit slijpsteentje (donkere kant). Handig formaat om mee te nemen, voor regelmatig slijpen is een groter steentje handiger qua vasthouden.

https://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-fallkniven-diamant-keramische-slijpsteen-dc4.htm

 

Voor de wat mindere messen heb ik deze in mijn tas:

https://nl.aliexpress.com/item/EDC-carry-portable-multifunction-outdoor-multifunctional-tool-sharpening-tungsten-steel-sharpener-Sharpener/32534279874.html

Deze doet het wonderwel goed.

 

Ook heb ik een nog wat grovere grotere slijpsteen voor als er flink onderhoud gepleegd moet worden (deze gebruik ik ook voor snoeischaren, bijltjes e.d.).

 

Verder maak ik gebruik van een stuk leer om te stroppen na het slijpen.

Link to comment
Share on other sites

Goede tip van dat Ikea-ding Mellie!

En wanneer ik de volgende keer ga naar ‘t land waar mijn wieg heeft gestaan, neem ik al mijn messen mee.

(Als je toch reclame maakt, waar zit ie en hoe heet ie? )

 

Gereedschapsslijperij ‘t Woud in Oss

(Adres is Het woud 9)

 

Als je afslag Oss hebt, en je rijdt Oss binnen, kun je het aan de overkant van de rotonde al zien liggen. Hun core business is dus slijpen van gereedschap. Messen en scharen doen ze erbij voor de leuk. Heb hem net nog gesproken en de beste man zei ‘maakt er ma niet te veul reclame vor. Tis al druk zat ast is war’

 

Wanne

Link to comment
Share on other sites

Maar vlijmscherpe messen zijn echt zoveel fijner om mee te werken

 

Ik kan dat beamen. Wij hebben zo`n ouderwets slijpding, die je met een slinger rond moet draaien, en de steen rolt dan door een bakkie met water. Maar we zijn er niet erg goed in dus heb ik vaak botte messen die ik dan weer te lijf ga met mijn aanzetstaal en eerst met zo`n rolletje van Norton.

220px-Noeschleifstein35411522322381.jpg

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Hier hangen de messen aan een magneetstrip boven het aanrecht. Als ze geslepen zijn plak ik een pleister op de muur. Als waarschuwing en voor als het toch mis gaat.

 

En slijpen doe ik zo:

 

Ik heb maar 1 slijpsteen met korrel 200 en 800 en dat is voor keukengebruik voldoende.

Als je de slag te pakken hebt dan gaat het best snel. Het hele setje van 8 messen doe ik in een uurtje.

Link to comment
Share on other sites

Mijn spinazie mes, met zo een hoek erin, haal ik bij elke oogst even langs een wetsteentje.

Voor het grove werk gebruik ik heel soms ook wel eens de lamellenschijf op de slijptol

Maar hoe houden jullie gekartelde messen bij dan?

Link to comment
Share on other sites

@ Mr bean

Ik heb voor mijn kartelmes een diamantstaafje.

https://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-lansky-diamanten-konische-slijpstaaf-voor-gekartelde-messen-tr-600.htm

Maar eerlijk gezegd loont dat niet echt voor die enkele keer dat mijn broodmes geslepen moet worden. Hoewel ik graag alles zelf doe is wegbrengen zeker een optie.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Beste,

Ik slijp altijd me eigen messen en ze zijn altijd zeeeer scherp. 

Maar nu ben ik op zoek naar een machine waarmee ik ook kartel messen kan slijpen. Weet iemand hoe dat heet of waar je dit ku t vinden? Want dan is mijn verzameling compleet en kan ik in principe alles slijpen. 

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

een beetje off-topic
Ik heb 30 jaar geleden een office mesje (merk Sabatier) laten voorzien van een zeer fijne kartel-snijvlak

Het mesje gebruik ik vrijwel dagelijks en het is nog steeds zo scherp als de eerste dag!
Zo scherp dat ik er zelfs overrijpe tomaten mee kan snijden in nette, dunne plakjes.

Heel belangrijk is dat je geen snijplanken van graniet, glas of metaal gebruikt, deze zorgen ervoor dat je messen binnen de kortste keren bot worden.

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...