Jump to content

Goji bessen


Seabird

Recommended Posts

Twee weken geleden een nieuw probeerseltje gestart. Goji bessen! De zaden uit gedroogde winkelbessen heb ik boven de kachel gekiemt tussen vochtig papier. (Hebben warmte nodig voor de kieming.) Ging zeer snel!

Daarna het pincet de plantjes in potjes met zandgrond geprutst.

 

2018040111471482141522579361.jpg

 

Zo staan ze er nu bij. Nu maar even kijken wat het wordt. Als ze goed gaan en buiten wat groter worden moet ik even kijken hoe ik ze de winter door krijg i.v.m. gebrek aan een kas. Misschien binnen, beschermen of toch een aantal weg geven.

Het is in ieder geval een leuk avontuur tot nu toe.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb afgelopen jaar 2 gojibessen in polen besteld (adresje van Goldfish) en daar gaven ze ook aan dat ze winterhard zijn. Deze winter hebben ze in elk geval erg goed doorstaan en dat was met een paar koudeperiodes toch best frips.

 

Ze staan overigens naast 2 blauwe bessen die nog volledig in de knop staan, terwijl de goji al helemaal uitloopt. Ook wel een leuk verschil.

Link to comment
Share on other sites

hallo, goji bessen zijn zeker winterhard, er zijn nu in NL verschillende cultivars te koop. Zelfs een gele. Waar ik benieuwd naar ben, is of er nog verschillen in smaak zijn tussen de cultivars. Ze schijnen behoorlijk te kunnen woekeren, nog meer dan frambozen, en er wordt daarom aan geraden om ze in grote pot of kuip te zetten. Mijn ervaring is dat het wel een paar jaar duurt, voordat je redelijk vruchten heb. Ze zijn zeer geliefd in China, en ondertussen in heel de wereld, vanwege hun vermeende levensverlengende effecten, net zoals wuweizi/5 smakenbes. Als ik in China ben, koop ik ze vaak gedroogd. Ze zijn werkelijk overal, in iedere supermarkt te koop. Zeer makkelijk lang te bewaren. Het grootste nadeel is de smaak, die is niet echt bijzonder. Niet van mijn gewone cultivar, of van die in de winkels gekochte. Ze worden in China, dan ook vaak toegepast in sterke Pu-Ehr thee, of in soep, samen met Hong zao, chinese dadel. Als ik ooit een lekkere goji bes kan vinden, zou ik blij zijn.

Link to comment
Share on other sites

Er zijn idd goede cultivars te koop zoals big lifeberry en sweet lifeberry. Maar ondanks dat de smaak een stuk verbeterd is komt er toch een bittertje achteraan.

We hebben ook een zaailing die volwassen is, deze blijft wel op de plek, maar de bessen zijn niet lekker,

Dus nu hopen dat de nieuwe jonge planten goed gaan geven.

Het schijnt ook het beste te zijn voor de vruchtzetting om 2 rassen samen te zetten voor een beter oogst...

OP de foto is te zien dat de struik helemaal volhangt met bessen, ik ben benieuwt of dit ons ook gaat lukken...

 

LYCIUM-barbarum-Big-Lifeberry-631281522699650.JPG

Deze foto hebben we van de kweker gehad en mochten we op www.eetbaargoed.nl plaatsen.

Maar ben benieuwd of het een realistisch beeld geeft...

Ziet er wel mooi uit

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

Wow, dat ziet er echt wel veel beter uit, dan die twee die ik heb. zowel per bes, als per cluster. Maar ik heb die van mij dan ook in de uitverkoop gekocht. Onbenoemde cultivars. Tijd voor een nieuw exemplaar. Bedankt Arjan, misschien bij mijn volgende bestelling.

Link to comment
Share on other sites

Mijn sweet lifeberry goji is eruit, opgegraven deze winter en versnipperd. Niemand in de omgeving vind de bessen lekker, ze smaken wel hetzelfde als deze in de winkel. Struik gaf al vruchten het eerste jaar, woekert als een gek alle kanten op, moet nu nog af en toe een nieuwe stengels uitspitten

Link to comment
Share on other sites

Haha, wie gezond wil zij, door het van goji bessen, moet lijden. Die kweker van Lubera zegt dat zijn gojis geweldig zijn, maar ja: behalve de smaak. Dus dat woekeren klopt wel! Die van mij staan nu pas een jaar in de grond. ik zal erop letten.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...