Jump to content
Sign in to follow this  
Spitskool

Gerookt paprikapoeder

Recommended Posts

Vooruitlopend op het seizoen, wil ik graag vast even nadenken over het zelf maken van gerookt, gedroogd paprikapoeder. Ik kan paprika’s in mijn droogmachientje stoppen en het daarna verpulveren, maar dan heb ik nog niet die gerookte smaak die ik graag wil hebben.

 

Ik verzand inmiddels een beetje in de rookkasten, die me geweldig lijken, maar die ik niet enkel voor de uiteindelijke paprikapoeder aan wil schaffen.

 

Wat zijn jullie alternatieven, gewoon de papirika op het pitje van het gasfornuis, bij de BBQ op? Of zijn er nog meer mogelijkheden?


Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb een heel goedkope bol-bbq en zo'n koudrookelementje voor de mot.

 

Om koud te roken (bv gedroogde pepers en paprika's) is 'ie prima, maar achteraf had ik beter een kartonnen doos (met dat elementje) kunnen nemen. Die kan je tenminste opvouwen/bij het oud papier doen na gebruik. Want nu staat hij in de weg en de hele schuur gaat ernaar ruiken

 

Staat wel ergens beschreven.


"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt".

 

Huub Buijssen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat is een slim idee speets. Alleen, hoe zorg je dan dat de kartonnen doos niet in de fik vliegt? Het is dan wel koud roken, maar het mot smeult wel, toch?


Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als er genoeg ruimte tussen mot en rand zit, denk ik dat het wel goed gaat met het karton. Wel buiten zou ik zeggen!

 

Je ziet het trouwens ook met alu folie gewoon op het fornuis (poosje geleden bij masterchef gezien). Zijn vast ook wel YouTube-filmpjes van. Of ervaringsdeskundigen hier?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Die paprika op het gaspitje ben ik ook wel benieuwd naar. Krijg je dan ook die rokerige smaak door het verbranden van het paprikavel?


Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb laatst geprobeerd om jalapeno's te roken in de wok, buiten op een brander. Alu folie erin en daarop rookmot en thee (las ergens dat dat ook kan dus dan moet ik dat proberen he).

Daarna heb ik ze gedroogd (op de verwarming want het droogapparaat had de geest gegeven.... )

De gedroogde pepers heb ik daarna vermalen tot poeder.

Het spul heeft een hele subtiele rooksmaak. Misschien zelfs wel iets té subtiel

 

Maar goed, ik heb zogezegd nul ervaring met roken dus ben bepaald geen deskundige

Share this post


Link to post
Share on other sites
Die paprika op het gaspitje ben ik ook wel benieuwd naar. Krijg je dan ook die rokerige smaak door het verbranden van het paprikavel?

 

Bedoel je zo op het vuur? Dan heb je geroosterde paprika met rooksmaak. Of in alufolie met mot of earl grey of lapsang huppeldepup thee. Thanks mw Tralala, ik herinner me dat ineens dankzij jouw thee experiment! Schijnt rokerig te worden, mits je er de tijd voor neemt. Allemaal hear say bij mij en geen ervaring behalve met paprika’s roosteren op een pitje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om te beginnen moet je onderscheid maken tussen koud en warm roken. Dat wordt hier een beetje door elkaar gehaald

Water neemt geen rook op, dus eerst drogen en dan roken.

 

Als je zoekt op rookdoos diy kom je er meerdere tegen, bv.

Hij doet de mot in een alu bakje, maar er zijn ook veiligere koudrookdingessen.

 

Hier staat veel info, en anders wel op een bbq-forum.

 

Wat wel met paprika's wordt gedaan is aan een vork boven een vlam houden en rondom zwart laten worden.

Dan in een dichte plastic zak af laten koelen en daarna het zwarte vel eraf pulken.

Die zijn dan meteen gaar. En lekker: inderdaad ook rokerig


"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt".

 

Huub Buijssen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koudrookdingessen

 

Ik ga dit weekend als er geen zieken meer in huis zijn, de kartonnen rookkast uitproberen. Wordt vervolgd. !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik gooi dit weekend een paprika op het open vuur om te kijken of dat de smaak geeft die ik zoek.

 

Zo niet, dan krijg ik graag een lesje karton-koud-roken tijdens de 020-moesdag Mellie!


Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spannend

 

Wat een heel simpele manier van warm roken is:

een (met alufolie beklede) pan, houtmot onderin, roostertje erboven (edit: met alufolie tegen het lekken) en daar je dingetje op (paprika, knoflook, visje enz). Deksel erop, hittebron aan (buiten!) en als de mot flink rookt de hittebron weer uit. Tijdje laten staan.

 

De 'echte' rokers halen hier hun neus voor op, maar ik vind het lekker én snel, al is het een beetje gokken.

Edited by Guest

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt".

 

Huub Buijssen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ga de alufoliemanier binnenkort ook eens proberen! Want hoewel lekker, zo van het open vuur geeft het nog niet de smaak die ik zoek.

 

Een rookmachine is leuk, maar ik zoek juist een alternatief omdat ik naast de paprik en misschien een olijfje, niet heel veel zal roken.


Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koud roken inderdaad!

Gaat heel makkelijk met zo'n koudrookding (Google op cold smoke generator of CSG) en een bbq

In feite volstaat een afgesloten ruimte zoals een kartonnen doos maar er moet toch wel wat ventilatie zijn om de rook te kunnen laten ontsnappen. Vandaar wel het makkelijkst in een bbq met een deksel...

Dan kan je in de winter ook zalm roken bijvoorbeeld (je wilt daarna niets anders meer)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@_lotte_ Ik heb alleen helaas niet zo’n gesloten bbq. Wel een hele leuke bbq, een oud fust.

 

86C92929-D458-4A01-BF7F-C1E60541D8F122661523196665.jpeg

 

73D36A8E-385A-48FC-9502-2FB45AA4BBA485131523196662.jpeg

 

Dus ik denk dat ik het in een pannetje met deksel op open vuur buiten eens ga proberen voor ik weer van alles aanschaf. Want daar ben ik heel goed in. Al lijkt zo’n element met gesloten bbq lijkt me wel heel aanlokkelijk.


Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

(O wat woon jij mooi )

 

Dat pannetje is dus warm roken.

Paprikapoeder zou ik in een doos doen, koud dus.


"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt".

 

Huub Buijssen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rook je dan de paprika's nadat je ze gedroogd hebt? Of rook je ze eerst, droogt ze dan, en dan vermalen? Wij roken best regelmatig en vind het wel een leuk experimentje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik rook ze eerst voor ik ze droog. Ik heb er nooit over nagedacht dat dat ook andersom kon. Als jij dat experiment uitvoert, hoor ik graag wat het wordt. (Wat rook je verder allemaal Indy? Ik wil nog olijven en noten proberen.)

 

Ik ga binnenkort in de open bbq proberen warm te roken. Lukt dat niet (zoals ik het in mijn hoofd heb) dan moet ik misschien toch zo’n koud roken element aanschaffen waar Speets het al de hele tijd over heeft. To be continued dus.


Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warm roken we vis,vlees,groenten, en koud roken gaat nog niet altijd goed .Maar paprika kunnen we wel een keer proberen .Ik ga eerst eens vers doen, en dan drogen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mijn benadering van warm roken was echt geen warm roken te noemen, maar ik heb het geprobeerd. Een cilinder gevuld met wat houtsnippers die ik nog had liggen, en in de half open bbq gedaan. Dat was dus geen succes. (En te verwachten.) De rooksmaak was veel te lauw.

 

Ik heb nog een soort vleeswarmhoudbak, waar ik denk ik wel zo’n koud rook-elementje in kan doen met wat paprika’s. Dat moet ik deze lente nog maar eens proberen. (Uiteraard de methode waar ik gewoon mee had moeten beginnen.)


Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heb je het nog geprobeerd met dat schaaltje van alufolie?

 

Dit is ook een leuke DIY:

Wel vind ik die mot erg grof. Ik heb zelf fijnere, dat brandt makkelijker vinnik.

(Edit: maar dan heb je ook een fijnere zeef nodig).

 

Water neemt geen rook op, dus beter eerst drogen en daarna pas roken.

Edited by Guest

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt".

 

Huub Buijssen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Help me even herinneren Speets. Ik ken wel die alufoliemethode op het gasfornuis (die ik liever niet probeer, want binnen in huis), maar en aluminium schaaltje?

 

En u zeg je me dat ik beter eerst kan drogen en dan kan roken? Dit is wel echt paprika roken voor beginners. Goed dat al mijn krakkemikkige pogingen nu vastliggen voor het nageslacht en de rest van de wereld.

 

Afijn, deze of komende week gaat de stöckli uit de kast.


Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Share this post


Link to post
Share on other sites
En u zeg je me dat ik beter eerst kan drogen

Hoezo "u"? Dat heb ik al 2x eerder gezegd hoor

(Geeft niet, krijgen we allemaal last van als de tijd ons gegeven is en we oud - en wijs - worden )

 

Die link met dat alubakje staat op de eerste blz:

vanaf .50

 

Het is nu perfect weer om paprika te drogen! Dunne reepjes aan een touwtje in de zon en de wind (en 's nachts even binnen).

Of zoals Jet (?) doet: in de auto, op de hoedenplank in de zon. En/of op 50 graden in de oven met de deur open...

En als het goed droog is in de blender/koffiemolen.

 

Maar inderdaad, dat is wel een ander verhaal. Voor later

 

P.S. Die "stöckli", bedoel je daar je ski's mee? Of je fiets?


"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt".

 

Huub Buijssen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poging nummer zoveel is ook weer van start. Gisteravond heb ik twee puntpakrika’s en een pepertje gedroogd en die heb ik vanochtend op het magnetronrek in een bak (die ik nog ergens achterin de schuur vond) gedaan. Het rookelentje is aan en staat inmiddels lekker te smeulen. Nu alleen nog mijn best doen om niet de hele tijd de deksel op te tillen om te kijken of het wel goed gaat.

 

B4C18231-A3CA-401D-84DA-62EE08905CE990651524290475.jpeg

 

279F2B62-BE7C-4333-8CCF-CCA4D9427B1B32171524290477.jpeg

 

B67450C5-F1CE-46CA-AA5A-2EBC3937468B82671524290477.jpeg

 

6C0D0FFD-047E-4FAA-B5F4-20CB63B0BA8357741524290479.jpeg

 

0D845310-E0F6-4823-9108-4D3E4039DDF927571524290480.jpeg


Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het is zowaar dan toch gelukt. Ik heb een potje-en-nog-een-beetje van de aller-allerlekkerste gerookte paprikapoeder. Ik denk dat ik er de volgende keer wat gedroogde chili’s bij doe, zodat het een iets pittigere variant wordt.

 

Voor nu kan ik even vooruit.

 

98F6E960-CAA7-4350-B9EF-C29F6FF8A7BE12541524320228.jpeg


Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...