Jump to content

Is mijn bodem goed?


marjoleinvdh
 Share

Recommended Posts

hoi,

 

ik ga moestuinieren in een bak die mijn vader voorbereidt heeft, maar ik heb zo mijn twijfels bij zijn manier van grond samenstellen.

zelf heb ik er (nog) geen verstand van, dus ik wil hem niet beledigen door zelf wat anders te gaan doen zonder eerst de nodige kennis op te doen.

 

hij heeft dit gedaan met de grond:

het is een dikke klei grond, daar heeft hij eerst een laag kranten overheen gelegd tegen het onkruid

daarna heeft hij er mulch van fijne houtsnippers overheen gestrooid

en toen nog lavagruis eroverheen

 

maarja.. volgens mij tuinier je dan uiteindelijk enkel in mulch want de kranten zitten tussen de grond en de mulch. hij heeft er geen aarde/potgrond overheen gedaan. mij lijkt dat de planten dan niet goed gaan wortelen en ook geen voeding zullen krijgen..

 

wat vinden jullie ?

Link to comment
Share on other sites

Wat is de bedoeling dat in deze bakken komen te staan ? Zoals je aangeeft heeft hij dit gedaan voor geen ontkiemend onkruid door te komen maar dan komen de groenten kiemen er ook niet door . Als je de plantjes voorkweekt in potjes en dan mulchen wat weg doet en gat maakt in krantenpapier waar in je plantjes plant en muchen terug rond plantje doet werkt dit perfect . Werkt met alle planten behalve wortelgewassen word verplanten afgeraden . Door plantjes op te kweken in potjes krijg je ook een betere opvolging in de bakken zelf . Is een bepaald vak bijna oogstbaar kunt je al beginnen met opvolger op te kweken . Wilt je in bakken zelf zaaien tijdelijk mulchem en krantenpapier daar verwijderen . Maar daar komt naast de groenten natuurlijk ook ontkruid uit .

Link to comment
Share on other sites

ik heb het nog eens nagevraagd en zo ik begrijp is het de bedoeling om in pure mulch te tuinieren. het idee is dat elk jaar een deel vergaat en je elk jaar weer wat nieuw spul er bij gooit. het vergane deel zorgt dan voor voeding. het is dus ook niet de bedoeling om dit door elkaar te mengen.

 

het heet de back to eden methode. best interessant. het idee is dat de planten groeien zoals ze dat in het wild ook doen, daar zie je nergens onbedekte bodem en daar hoeft ook nooit voor de plantjes gezorgd te worden. er is een hele film over gemaakt, ik heb hem nog niet af gezien, maar het concept is heel interessant. alleen betwijfel ik of dit in moestuinbakken hetzelfde gewenste effect gaat hebben, en mij dunkt dat de houtsnippers die hij nu heeft liggen misschien te grof zijn om meteen al in te planten.

 

ik ga het dus toch anders doen, ik ga een mengsel van vermiculiet, compost en turf gebruiken.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Over het hele Back to Eden concept , maar ook aanverwante methoden zijn ook topics te vinden op het forum he ? Daar wordt ook jouw overwegingen met zaaien / poten besproken.

 

Eerlijk gezegd, is die methode niet echt geschikt voor een moestuinbak he ? Het idee is gebaseerd op het niet verstoren van de grond / humuslaag. Iets wat nogal haaks staat op het principe van de moestuinbak, waar juist een intensief gebruik van die bak voorop staat, meerdere oogsten , herhaaldelijk wisselen van de teelt enz ( zo veel mogelijk oogst op 1m2 in een seizoen )

Link to comment
Share on other sites

ik wist niet dat de methode zo heette, anders had ik er wel op gezocht. maar ja mij lijkt het ook niet heel geschikt voor een moestuinbak. ik ga dan ook de makkelijke moestuinmix gebruiken. ik ben wel nieuwsgierig hoe het uit gaat pakken bij mijn vader

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...