Jump to content
mastert

peer Benita, smaak en bestuiving

Recommended Posts

Wie kent de peer Benita?. Met welke andere peer kan je de smaak vergelijken. Is hij zelf bestuivend, of wordt hij bestoven door een europese, of chinese peer? hij lijkt mij interessant omdat hij vrij smal, schijnt te zijn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb hem ook. Alleen nog te jong om wat over te kunnen zeggen. Ik ben ook heel erg benieuwd naar ervaringen van anderen. Ik kan me moeilijk voorstellen wat de groeivorm van deze boom is. Had ook geen idee van benodigde plantafstand (op zaailing) dus heb hem maar helemaal vrij gezet. Erg nieuwsgierig of er mensen zijn die hem ook hebben

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goede vraag.

 

Hij smaakt naar beide wel iets. Rijpt relatief vroeg augustus en is dik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Benita is een zuilvormige nashipeer, dus de vorm is.. zuilvormig! Dat zijn dus weinig zijtakken, waar de peren aan de stam groeien. De peer zelf is duidelijk een kruising tussen een europeese en een nashipeer. De peer is dus te rond voor een europeese peer, maar de peervormig voor een nashipeer. Ik vind zelf de smaak erg goed, maar wel wanneer op het juiste moment geplukt. Wanneer de vruchten te laat geplukt worden kunnen ze zacht/melig zijn, en hebben ze ook snel last van wespen. Maar op het juiste moment geplukt zijn ze zeer smakelijk.

Hieronder foto's van vanmorgen.

 

IMG2018042110021175984211524325957.jpgIMG2018042110005912832981524325959.jpg


Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Top die foto's. Hoe oud zijn deze boompjes en op wat voor onderstam staan ze? Want ik heb een benita op zaailing. Wat mag ik dan verwachten?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziet er zeker top uit! Ik denk dat ik maar weer eens langs moet komen. Hoe is de bestuiving, zelf?, wind of insecten?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toevallig liep ik tegen dit peertje aan, en heb er maar één meegenomen.

Even over die groeivorm; ik lees het verhaal hierboven van Frank Houweling, over weinig zijtakken en de stam waar de peren aan groeien. Maar mijn boompje heeft wel 2 zijtakjes, waarschijnlijk gestimuleerd doordat de hoofdtak is ingekort op een bepaald moment. De groeivorm ziet er doodnormaal uit, er is wel een beetje vreemde kromme tak als onderstam gebruikt (ent zit vlak onder het papiertje), maar goed, verder alles als bij een normaal perenboompje. Zal het zich verder als een gewoon peertje ontwikkelen?

Bij die foto van Frank Houweling lijken de boompjes opzettelijk zo strak getraind. Wat is jullie indruk van wat Benita zelf eigenlijk wil?

 

47483225172_d4444667da_o.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

De Benita is dus een zuilvorm, niet zo getraind / gesnoeid. Hij groeit van zichzelf zo. Niets aan doen ( stok geven wel, wat recht trekken. Vormt vanzelf die zuilvorm, wordt en blijft dan zo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Die foto van Tielse Flipje vind ik er behulpzaam. Ik krijg de indruk dat het boompje ook de zijtakken heel verticaal wil laten groeien en dat ze daardoor snel in de weg kunnen gaan zitten van de hoofdstam. Waarschijnlijk dat men daarom die zijtakken kort houdt? Alleen die linkse tak op de foto lijkt wel wat breder uit te waaieren.

Frank Houweling meldt ergens in een facebook bericht dat de Benita wat breder wordt dan de zuilappels die hij heeft, tot een meter breed voor de breedsten. Ja, dan kies ik ervoor om op één hoofdstam te trainen en die in elk geval dus mooi recht te houden. Ik zal niet gelijk zijtakken inkorten, maar op termijn zal dat dan waarschijnlijk beter zijn.

 

Ze schijnen ook wel goed in een leivorm te trainen zijn, las ik, dus je zal niet beslist aan dat enkele zuiltje vastzitten, maar wat ik begrijp is dat ze van zichzelf een heel ranke piramidevorm opzoeken. Oké, ik geloof dat er een beter beeld van heb nu. Dank voor de reakties!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bijna een jaar later, zo ziet mijn Benita er nu uit. Knoppen beginnen vroeg te schuiven, mijn gewone Europese appels en peren zijn nog niet zover. Ik weet nog altijd niet of deze Benita nu echt wel van plan is om in een zuilvorm te groeien. Ik ga het boompje niet in een zuilvorm forceren als het dat zelf niet wil. Ik ben er blij mee als het zich prettig voelt, laat maar even gaan zo.

De peer is trouwens ontwikkeld door Peter Hauenstein die op zijn eigen website meldt: "Starkwachsend, garniert sehr schön, waagrechter Abgang der Seitentriebe." Daar worden dus horizontaal groeiende zijtakken gemeld. Volgens mij geen zuilvorm dan. Link naar de website: www.hauenstein-rafz.ch    

 

49670662847_abdb4e8005_o.jpg

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

De Benita is heel goed plat als leiboom te laten groeien.

  • Thanks 1

Groetjes,

Bram

Share this post


Link to post
Share on other sites

1769687352_benitamrt2020.JPG.8f56a92cba683cab22799104ad689682.JPG

 

 

De foto van roeier's Benita bevestigd mijn mening dat het boompje niet uit zichzelf in de ballerinavorm groeit.

De zuilvormige groeiwijze is dus net zo kunstmatig qua snoei als mijn laagstam.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, lijkt me wel. En een potentiële leivorm-kandidaat ook. Klopt met de horizontale takinplanting waar de kweker het over heeft.

 

Als een zuilvorm weinig zijtakken maakt, vergelijk dan mijn foto van 2019 met die van 2020 - beide staan hierboven - en dan zie je dat het boompje zich gewoon normaal heeft vertakt. De foto's zijn nog uit dezelfde hoek gemaakt ook, dus je kunt mooi zien wat er is bijgekomen.

Het boompje groeit behoorlijk snel, te bedenken ook dat deze groei is gekomen nadat het pas in April de grond in is gegaan, en dus niet een wintertje had gehad om aan de grond te wennen. Dan is de ontwikkeling vrij sterk geweest. Van onderstam en invloed daarvan weet ik niets, maar kweker Hohenstein had het ook over een sterke groei.

 

Wat me een beetje verbaast is dat het exemplaar van Tielse Flipje nog nauwelijks knopverdikking lijkt te hebben, terwijl die van mij in Friesland al op springen staat.

 

Hier nog een willekeurig YouTube filmpje van een boompje in April, bijna bloeiend - hier gaan we naar toe: https://www.youtube.com/watch?v=2XI87L3YZpo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Benita wordt geënt op kwee en zaailing (Kirchensaller Mostbirne). Zo te zien is het boompje van roeier (en de mijne trouwens ook) geënt op zaailing, gezien de kleur  van de onderstam. Dit verklaart de vrij sterke groei. De uiteindelijke grootte van de boom zou ca. 4 x 4 meter worden? Dat is dan niet veel voor een zaailingonderstam.

 

Mijn foto is ook van enkele dagen geleden, Rustig aan met deze weersverwachting (nachtvorst)! Doyenne du Comice staat bijna in bloei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik kan me vergissen, maar ergens in mijn hoofd zit de gedachte dat Benita er zeker een is die vaak wordt afgestoten op kwee en dan een tussenstam nodig heeft....

 

Voor klassieke gekende perenrassen bestaan daarvoor tabellen. Voor nieuwere rassen en meer uitzonderlijke (de meeste rassen dus) is het vaak niet bekend of ze goed pakken op kwee. Aangezien er meer zijn die kritisch zijn (niet pakken of soms worden afgestoten) dan die wel goed verenigbaar zijn, zou mijn advies sowieso zijn - zelfs als ik me vergis - voor Benita een tussenstam te gebruiken.


In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Benita heeft zich bij mij wijselijk nog even ingehouden met die vorstperiode eind Maart.

De bloei is nu:

 

Benita9April.jpg.e318b9988cb856119f6b6b62d3f32b09.jpg

 

Dan loopt ze nu gelijk met Dirkje, een lokaal vertrouwde peer die ook vroeg is:

 

49751918758_c4c243fa4c_c.jpg

 

Het lijkt goed van Benita om op het tijdpad van Dirkje te zitten, maar de bloesem van Benita lijkt minder tegen vorst te kunnen dan die van Dirkje (en wellicht dan die van de meeste Europese peren). Bij Benita zie ik wat zwarte meeldraden, duidelijk vorstschade, en er zijn zwartgeblakerde knoppen te zien; ook vorstschade?

Dit lijkt een aardig peertje voor de Nederlandse kuststroken, maar minder geschikt voor Brabant, Limburg en zo. Met het wispelturiger temperatuur verloop in het binnenland zal de kans op vorstschade daar erg groot zijn. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...