Jump to content
BertPleizier

Vervangen glas kas

Recommended Posts

Ik heb in de tuin een aluminium kas staan van 250 x 375 cm. De kas is voorzien van 3 mm dikke ruitjes. De ruitjes zijn gestapeld met Z-haakjes en dit is precies mijn probleem: precies waar de ruitjes elkaar overlappen (1 cm) is ieder jaar een groene streep van vuil zichtbaar. Dat ziet er niet uit.

 

Omdat er enkele ruitjes ontbreken in mijn kas en om bovenstaand probleem op te lossen dacht ik er aan om de kas te voorzien van 4 mm dik glas uit 1 stuk (tuindersglas via Marktplaats). De ruitjes zijn dan steviger en uit 1 geheel.

 

Mijn vraag is: zou dit kunnen in verband met het gewicht? 4 mm is 1/3 zwaarder dan 3 mm dik glas. Voor de wanden geen probleem, maar het dak moet het gewicht kunnen dragen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

als je kas stevig alu is lijkt het me geen probleem; heb je evt foto?

ik zou wel proberen veiligheidsglas te krijgen voor het dak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inmiddels heb ik gebruikt tuindersglas van 4 mm dik gekocht en dit wordt voor mij op maat gesneden. Het vervoer zal ik voorzichtig moeten doen, maar ik heb geen haast.

 

Mijn kas is een Eden / Edenlite (kon ik nog net aflezen op het verweerde stickertje). Hij is inderdaad van stevige aluminium profielen gemaakt. Jaren terug heb ik alle boutjes, glasveren en glasrubbers al eens vervangen door nieuwe. Met het "nieuwe" glas (nu ook uit 1 stuk i.p.v. gestapelde ruitjes) moet hij weer als nieuw zijn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Met een plaat hout achter in de auto (neergeklapte achterbank) ging het vervoer prima. Veel beter dan ik had verwacht.

 

Nadat ik het oude glas uit de kas had gehaald gelijk maar van de mogelijkheid gebruik gemaakt om de profielen met de hogedrukspuit schoon te spuiten. Ook heb ik nieuwe raamrubbers besteld.

 

Inmiddels heb ik de helft van het dak voorzien van het nieuwe glas. Boven bij de dakrand moest ik wel een groef wat openbuigen omdat het glas 1 mm dikker is, maar dit ging met een nijptang probleemloos. Voor de wanden hoeft dit niet.

 

De ruitjes zijn nu uit 1 stuk glas, i.p.v. gestapeld met Z-haakjes. Dit ziet er veel chiquer uit. En het glas is ontzettend helder. Weet iemand of tuindersglas helder floatglas is? Standaard floatglas heeft altijd een groenige kleur lijkt het wel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik lees van Wageningen linkje dat het verschil tussen normaal glas en speciaal gecoat glas in het PAR gebied (het licht dat voor je planten van belang is) hooguit een paar procent is

dus zul je het verschil tussen float- en tuindersglas, afgezien van de dikte, vast niet merken (groenig zie je alleen van de zijkant toch? dan kijk je naar een heul dikke plaat)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inmiddels heb ik bijna alle ruitjes geplaatst. Je merkt direct dat de ruitjes een stuk steviger zijn dan het originele 3 mm dikke glas. Het geheel ziet er uit als nieuw. Wat een verschil als het 1 hele ruit is i.p.v. overal 2 of 3 gestapelde ruitjes.

 

Omdat het tuindersglas 1 mm dikker is, moest ik de kas wel iets "modificeren": de lip boven aan de dakrand moest ik wat openbuigen over de gehele lengte, zodat de dikkere ruit er net onder past. Ook voor de 2 lange zijden moest ik de dakgoot iets naar buiten buigen, om genoeg ruimte te maken voor de ruit die daar net achter valt. Wellicht wordt dit ook veroorzaakt door de nieuwe raamrubbers die ik in de profielen heb geplaatst. Deze zijn nog wat stugger / dikker dan de oude. De oude waren nog niet heel oud, maar wel vervormd door de gestapelde ruitjes.

 

Overigens is de kas niet helemaal waterpas en haaks, waardoor ik niet tevreden ben met 3 dakruitjes. Deze zijn niet rechthoekig maar ruitvormig. Even nauwkeurig inmeten met een grote winkelhaak en daar bestel ik dan nieuwe voor. Net als de 3 grote ruitjes in de kopse kanten. Deze zijn hoger dan het gebruikte tuindersglas dat ik via Marktplaats heb gekocht.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...