Jump to content
Sign in to follow this  
Mariekeenfrance

welke aardbeien?

Recommended Posts

Hallo, ik zit met een aardbeien "probleem" . Wij hebben hier nog nooit echte lekkere aardbeien gehad, de laatste jaren waren het Ostara aardbeien. Wij vonden er weinig smaak aanzitten. Dit waren trouwens door bloeiers. Nu wil ik een andere soort, die een keer vruchten geeft met een lekkere aardbei smaak. Welke raden jullie mij aan? En heeft er weleens iemand aardbeien plantjes uit zaad getrokken? groet.


Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aardbeienzaad opkweken heb ik weleens gedaan. De zaadjes kiemen heeeeeeeeeeeeeel langzaam en dan groeit het geheel ook nog eens supertraag, dus dat doe ik niet meer.

Welke soort het beste smaakt is persoonlijk. Ik heb alleen enkeldragers en dan wel de Elsanta + de Frau Mieze Schindler (die heeft wel een andere soort nodig voor de bestuiving) en beide smaken erg goed vind ik. De Frau Mieze Schindler is zeer zoet, die kun je misschien wel beter plukken als die nog niet helemaal uitgerijpt is, want dan smaakt die ook al prima.

Het eerste jaar geven ze nog niet veel vruchten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb geen verstand van aardbeienrassen,

Nu heb ik vorig jaar aardbeizaadjes gekocht in een tuincentrum en ook nog wat plantjes in een Aldilidle supermarkt.

Het duurt een eeuwigheid voor de zaadje uitkomen maar het wachten wordt beloond.

Inmiddels zijn zowel de gezaaide als de gekochte plantjes aardig groot en heb een weinig aardbeien geoogst.

Nu vraag ik me af hoe ik erachter kan komen met welke rassen van aardbeien ik te doen heb. Welke kenmerken hebben ze dat je weet om welke rassen het gaat.

 

Het valt me op dat veel mislukken. Het kroontje word rood van kleur en er komt geen aardbei aan. Herkenbaar? En waar ligt dat aan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zelf aardbeien zaaien , soortjes en de resultaten, is ook al een langjarig topic over.

 

Mariekeenfrance. als je op je pc of laptop zit; gebruik eens rechtsboven de zoekfunctie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zelf zaaien is dus geen optie, en ja smaken zijn natuurlijk eigen. Maar de aardbeien die wij hebben zijn zoetzuur en hebben niet die overheerlijke smaak die je vaak ruikt. Tot slot, natuurlijk kan ik de zoekfunctie gebruiken Bit zoals je mij al heel vaak verzocht hebt. Maar als iedereen dit doet dan komen er geeneens meer nieuwe topics bij . Want ik denk dat 90% van de vragen die hier worden gesteld al eens langs gekomen zijn. En als je iets zoek dan komen er soms zoveel pag. langs, daar heb je een dagtaak aan. Sorry hoor.


Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inderdaad is niets zo persoonlijk als smaak maar ik ben een zwaar liefhebber van de senga sengana. De ouderwetse aardbei zeg maar. Produceert niet enorme hoeveelheden maar wel overheerlijke smaakvolle aardbeien. De meesten hebben dit seizoen de tuin niet verlaten..... Ik koop het liefst de plantjes bij een gespecialiseerde kweker. Kijk eens op aardbeienplantje.nl

 

Uit zaad opkweken is heel veel geduld hebben.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In een bestaand topic verder gaan, vind ik veel efficiënter werken. Anders kunnen we elke maand hetzelfde antwoord terug schrijven in een nieuw topic beste aardbeien, voor vaste forummers zijn het altijd dezelfde vragen dus deze zullen afhaken, meeste kennis gaat daardoor verloren want de oude garde haakt hierdoor af. Ook zullen mensen maar een beperkt aantal keren antwoorden en het dan negeren. Vind je de bestaande topics te lang, lees dan de laatste pagina's of lees x aantal pagina's per dag.

Als ik volgend jaar extra aardbeien wil zetten, is het veel gemakkelijker terug te vinden in 1 groot topic en hoor je ineens veel verschillende of gelijklopende meningen. Is voor mij veel handiger dan 20 topics te moeten doorlopen of een nieuwe post waarop dan maar een paar meningen komen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb ervaring met Elsanta, Korona en Senga Sengana en Ostara.

 

Elsanta heeft een groot blad (heeft daardoor wat meer ruimte nodig), is productief en geeft grote aardbeien die goed van smaak zijn, maar door de grootte doen ze er langer over om af te rijpen en zijn ze vaker al aangevreten aan de rode kant voor de rest ook mooi kan kleuren.

 

Lambada heeft smal, rechtopstaand blad, is in het eerste jaar iets minder productief dan Elsanta, geeft middelgrote, langwerpige aardbeien die zeer lekker zijn en snel en gelijkmatig afrijpen. De aardbeien staan ook op behoorlijk stevige steeltjes en hangen daardoor niet zo rap tegen de grond. Ik heb bij deze minder last van vraat (de ene dag nog niet rijp, de andere dag wel en dan snel plukken). Ze hebben wel graag wat warmte om lekker zoet te worden.

 

Dit jaar heb ik ook wat Senga Sengana gezet om die eens te proeven en wat uitlopers af te leggen. Het waren gekochte plantjes die al half in bloei werden verkocht, wat niet ideaal is om nog goed aan te slaan in de grond. Ze gaven veel kleine, ronde confituuraardbeitjes, goed van smaak, zoet, sappig, met een fris zuurtje, wat me ideaal lijkt om jam te maken (jam heeft dat zuurtje nodig, vind ik). Ik vond ze zo ook lekker, maar om taart mee te versieren, oogt een grotere aardbei misschien mooier. Ik ga zien wat ze volgend jaar geven als ze wat beter aangeslagen zijn.

 

Ostara heb ik nog een tijdje gehad, maar ik vond ze ook niet overdreven lekker en ik zag vaak te laat dat er weer iets te plukken viel. De beestjes waren me dan voor. Met eenmaaldragers heb je op een paar weken tijd zo massaal veel vruchten dat het niet zoveel uitmaakt als er een paar gekaapt worden door de beestjes, er blijven er voldoende over. Dus heb ik geen doordragers meer staan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt Claudia voor je antwoord. Ik schrijf de naman op en neem dat mee als we nieuwe planten gaan kopen.


Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...