Jump to content

Van weiland naar tuin


prinske86
 Share

Recommended Posts

Goedendag allemaal,

 

Komende winter ga ik mijn tuin flink uitbreiden met 2000m2 weiland. Hier staan enkele eiken in waarvan ik er een paar weg haal. Het weiland is enkele decennia gebruikt voor de begrazing van wat schapen.

IMG2018062821293194061530360446.jpg

 

IMG2018062821294080861530360442.jpg

 

Ik heb bij mijn omvorming naar tuin 2 vragen:

 

1 plantgoed

De zijkanten worden aangeplant met struweel en kleine boompjes om de privacy te waarborgen. Hoe zal ik de bodem bewerken voor ik aan plant? Het gaat om een strook van 4m breed en 80m lang. Zou ik hier al het gras moeten laten omploegen om concurrentie met het plantgoed tegen te gaan?

 

2. Gazon

Een aanzienlijk deel van het gras wordt gazon. Hier eenzelfde vraag. Zou ik dit door kort maaien en misschien wat bij aaien tot een enigszins gazon kunnen omtoveren? Het hoeft allemaal niet retestrak te worden maar wel groen en hoofdzakelijk gras

Link to comment
Share on other sites

Het deel wat als ( speel ? ) gazon moet gaan dienen, zou ik niet te moeilijk doen. Herhaaldelijk maaien en ook het gras een aantal keren er af halen, maakt al dat het aanwezige gras zich goed zal uitbreiden, eventuele kale stukken zal opvullen. De huidige kalere stukken waar minder gras staat ontstaat vooral doordat het maaisel opgehoopt her en der blijft liggen; de mat er onder rot dan weg en er ontstaat een hobbelig geheel.

Gewoon maaien dus, in maart wat organische bemesting en af en toe bij langer gras maaien eens het gemaaide gras weghalen.

 

De brede strook aanplant met van alles wat, zou ik goed over nadenken wat je gaat aanpoten, daar ligt een leuke uitdaging. Kan je gewoon doen met bosplantsoen-goed. Dus een mix van voor jouw streek geschikte kleine boompjes en struikjes die je op de bos en met kale wortel kunt kopen na oktober en tot maart : beuk, eik, berk, sporkehout, prunus-soorten, rozen, liguster,veldesdoorn, kamperfoelie, hazelnoot, bessenstruiken, misschien her en der een wild appeltje of misschien wel echte oogstbare vruchten er tussen

Gewoon in de huidige grond, ongeploegd, poten. bosmaaier aanschaffen en paar keer per jaar de hele strook grof maaien en dat maaisel wel laten liggen. Gaandeweg de jaren groeit zo'n strook dus op en zal zich sluiten , de ondergroei zal afnemen, wel de heftigste onkruiden, brandnetel en bramen verwijderen of in toom houden. Na jaren heb je je resultaat.

Plantgoed ( vraag om bosplantsoen bij kwekers en vraag om prijzen bij de hoeveelheden die je wenst ) voor een dergelijke strook, jong en op kale wortel gekocht, hoeft ook echt niet duur te zijn.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
Heel verhaal

Thanks!!

 

Dus je zegt: spade in de grond steken, paar keer heen en weer wrikken met de spade, pootgoed erin en aanduwen? Of toch schepje grond eruit scheppen om grasmat te verwijderen? Zal het natuurlijk ook ff bespreken met de leverancier van hetpootgoed

Link to comment
Share on other sites

Ja. Ligt natuurlijk wel aan de maat van je pootgoed. Bij maat 40/50 wel. bij 60/80 zal het met een aantal zaken al niet meer gaan. sowieso klus voor 2 man.

zoiets een dagje huren ? :

 

grondboorhydraulischmobieltot300mmbig162711530507127.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...