Jump to content

Pompoenseizoen en het zomerse weer


Daniel
 Share

Recommended Posts

Het valt mij op dat dit jaar de meeste groenten, en het fruit al helemaal, vroeger zijn dit jaar.

 

Zowel de pompoenplanten als de vruchten die eraan komen groeien erg hard. Het lijkt wel augustus.

 

Wat zijn de gevolgen voor het pompoenseizoen?

- Is het eerder klaar of gaat het net zo lang door met meer pompoenen tot gevolg?

- Moet er extra (meer dan normaal) bemest worden (ze hebben in mei DCM 6-3-12 + bloedmeel en mulchlaag van 5cm compost gekregen)

 

Deze soorten heb ik staan: Blue Kuri, Table Ace, flessenhals en Solor/Fictor staan.

 

Ik stel deze vraag ook omdat ik wil bepalen of het lukt om nog een nateelt te doen (e.v.t. met groenbemester als het te laat wordt).

Link to comment
Share on other sites

Voor mij het eerste pompoen seizoen. Ik heb m in een grote kuip staan die weer in de lekbak van een vaatwasmachine staat. Eens in de zo veel tijd krijgt 'ie Grandiol vloeibaar. Twee bladeren sets na de pompoen heb ik de hoofd tak afgeknipt omdat 'ie op mijn plat dak met rubber tegels niet kan woekeren en nauwelijks groeide. Twee zijscheuten heb ik er nog aan gelaten. Hij verbruikt 6 tot 10 liter water per dag inclusief verdamping. Lengte van de pink jumbo banana is al meer dan 40cm.9a754053ffc20dbd8eca682dcc40e89c.jpg

Link to comment
Share on other sites

@ Daniel:

Jouw pompoenen zullen omdat ze zo snel op gang komt langer groeien en ook meer pompoenen aanmaken, zeker als er genoeg voeding is.

 

Zelf zet ik pompoenen als nateelt na de vroege aardappels. Dit jaar was ik laat door slechte opkomst en had de plantjes een stuk kleiner dan gewenst.

 

Ik probeer half juni planten van een week of 6 oud te planten. Dit jaar heb ik geluk door het weer en ze groeien nu hard nadat ze aangeslagen zijn. Door de later planttijd krijg ik wat minder pompoenen, maar genoeg voor ons gezin. De grond moet wel voldende voeding kunnen leveren en ik moet de pompoenen ook flink wat water geven omdat die grond na de aardappels kurkdroog is.

 

De oude mest en compost die ik heb toegevoegd voor de aardappels zijn door de droogte nog aanwezig en komt nu door het watergeven ( en ik hoop later door de regen) vrij. Ik heb nog een rest gier staan om eventueel bij te mesten.

 

 

Alles is vroeger door de warmte en dat heeft voor en nadelen, voor de pompoenen zie ik alleen voordeel.

Link to comment
Share on other sites

Als je een nateelt op die plek wenst, is een zo'n vroeg seizoen denk ik een voordeel. Genoeg water en mest geven, pompoenen snel groot en oogstbaar, hup die dingen er straks uit en nog een teelt.

 

Denk dat het er vooral aan ligt hoeveel pompoenen je wenst. Heb je op een gegeven moment zat, de nog gezonde planten rooien dus.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik heb al echt minimaal 15 tot 20 pompoenen liggen die klaar zijn, ongelooflijk snel. Eerste pompoen vandeweek al gegeten, was heerlijk.

Er zijn jaren geweest dat ze echt niet wilden groeien, of opgegeten werden door slakken, maar dit jaar gaat het als een kanon.

Link to comment
Share on other sites

Ik ga eigenwijs doen en nog wat poempoen voorzaaien en op de lege velden zetten

 

Doordat de oogst van een aantal planten zo slecht is gelopen vrees ik zo voor een oerwoud aan onkruid. Heb nog een snelgroeiende meloen en wat zaad uit eerdere oogsten (teveel) Kijken of er nog wat aan komt. Zo niet dan was de tuin in ieder geval nog even leuk groen

You can bury a lot of troubles by digging in the dirt

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...