Jump to content

Advies gevraagd; hoe grond bewerken voor start moestuin


Makrima
 Share

Recommended Posts

Ik wil in mijn tuin een moestuin aanleggen. Ben al een beetje aan het experimenteren in de wal.

Volgens mijn vader is de grond droog en arm; maar toch groeit de courgette en tomaat goed in de wal. Dus ik weet niet of de grond zo arm is. Ik woon hier 2 jaar in nieuwbouw; voorheen was dit boerenland.

Nu wil ik een stuk gras voor de wal ook bij trekken (ongeveer 15 m2 moestuin erbij) en ik wil liever niet spitten maar er compost op gooien (onder karton als het moet). Maar hoeveel compost heb ik nodig en waar haal ik dat vandaan voor een schappelijke prijs.

Of moet ik er bemeste tuinaarde op gooien van de Praxis? Wat denken jullie?

 

Ik heb een foto toegevoegd van het stuk tuin en de grond die ik moet bewerken. Ik heb nog niet genoeg karton om alles af te dekken; binnenkort even bij de supermarkten kijken of daar wat ligt.

 

 

d699e1ac186b0fc5e65b11540577136b.jpgae34bd45795ef8a4b5588d07fafca51d.jpg

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

In ieder geval GEEN bemeste tuinaarde van de Praxis (of welke zaak dan ook). Compost, en dan goed verteerde, en/of potgrond zijn super. Maar ik kan je niet helpen met waar je dat vandaan kunt halen.

Toen ik net begon met mijn tuin heb ik goeie grond ('gewoon' zwarte grond) en wormencompost besteld via iemand in het dorp die veel helpt met tuinaanleg. Dit was geen officiële hovenier ofzo, maar daar werkte hij veel mee en hij had een mooie grote kar om het te komen storten Vraag eens rond of kijk eens op marktplaats.

Link to comment
Share on other sites

Voor 15m2 moestuin heb je bij een 10 cm laag al 1,5 kuub nodig.

Wil je de rest ook ook verbeteren en wat reserve hebben dan heb je al snel 3 kuub nodig.

Een optie is ook om champost te bestellen.

 

Beroepsmatig heb ik hier goede ervaring mee, en de prijs ( voorbeeld) valt mee.

 

Ook kan je bij gemeenten vaak gratis compost halen, let op de nationale compostdag bij jouw gemeente.

Ik heb een keer van deze compost gehad maar die kan wel (licht) verontreinigd zijn.

 

Maar wat is er leuker en goedkoper dan zelf compost maken?

ik maak elk jaar zeker twee kuub compost .

Met wat gekregen paardemest en flink wat groen afval heb je in een paar maanden een berg compost.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor jullie tips! Jullie raden toch compost aan dus en hoef ik dan niet te spitten? Als ik het er in de zomer opleg wanneer kan ik dan gaan beplanten?

Wat betreft zelf compost maken ben ik wat huiverig door de verhalen over muizen en ratten die ik dan in mijn achtertuin krijg rondlopen.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Als je denkt dat er nooit een knaagdier in je tuin rondloopt ben je misschien wat naïef.

Ongedierte geeft overlast als er voeding en een habitat voor ze is en als dat aanbod minimaal is zal je ook geen overlast hebben.

 

Jij geeft ook aan dat je compost wil gebruiken, en wil werken met karton.

Daar geef ik je advies over, met mijn ervaring zou ik hier zelf niet snel voor kiezen, maar ik heb alleen maar mislukkingen gezien met deze methode.

 

Dat wil niet zeggen dat dat geen succes verhaal kan worden, veel mensen hier op het forum zijn enthousiast over dit systeem.

 

Bij ons op de vereniging was er iemand die dit systeem toepaste, maar onvoldoende mestte en de tuin verder ook verwaarloosde.

Onder het karton zaten muizen en veel slakken. Maar dit kwam deels door die verwaarlozing.

 

Zelf spit ik een gedeelte van mijn tuin, voeg veel mest en compost toe en gebruik de tuin intensief.

Ik haal veel van mijn tuin af en ben tevreden met mijn manier van tuinen, maar 350 M2 is weer wat anders dan 15M2.

 

Compost geeft veel voordeel bij mij op de zandgrond, maar ik moet ook mesten voor veel eisende gewassen.

 

Er zijn genoeg ander meningen van mensen die niet spitten, mesten of hun tuin op de natuur willen laten lijken.

Bij mij zou er dan niet veel groeien, maar iedere situatie is anders.

Het eerste jaar zal je weinig last van grondgebonden ziektes krijgen op een nieuw ontgonnen stukje. Wellicht heb je dan wel weer last van emelten en engerlingen. Gewoon beginnen en lees je goed in, er staan ervaringen genoeg hier op het forum.

 

Eventueel kan je ook bij een moestuinvereniging in de buurt gaan kletsen om te kijken wat op jouw soort grond goed gaat.

Link to comment
Share on other sites

Super bedankt voor de uitgebreide Info. Ik ga dan niet met karton werken. Ik werk 32 uur en ben alleen met 2 kinderen dus moet niet te intensief zijn met karton want dan krijg ik ook ongedierte.

 

Als ik nog een paar vragen mag stellen.

Hoe diep spitten zou je aanraden en wanneer moet ik daarmee beginnen. Vlak voor ik ga zaaien in maart of nu al omdat de compost dan in de grond kan trekken.

Link to comment
Share on other sites

Wat betreft het spitten wordt er op zandgrond over het algemeen in het vroege voorjaar gespit.

Ik neem aan dat Meppel nog zandgrond is.

Klei spit men voor de winter om de kluiten kapot te laten vriezen.

Zo te zien zijn er geen diep wortelende of woekerende onkruiden, dat is alvast een winstpunt.

Bij grasland kan je een geultje maken van een steek diep.

Daar gooi je de afgestoken gras zode omgekeerd in van de volgende spitrij om die ( samen met het zaad) kwijt te zijn.

Daarop spit je de rij grond met mest/ compost.

De grond is al redelijk rijk gezien de courgette die goed groeit, je hoeft niet alles te mesten.

Veel planten (bonen, kruiden etc.) houden niet van mest, maak gedeeltes op je tuin en pas wisselteelt toe gebaseerd op de mest behoefte.

Compost (en ev. mest) kan je ook nadien toevoegen, maar bij droog weer wat we nu vaak in het voorjaar hebben zal dit weinig meer doen.

 

Met karton zou je ook kunnen werken maar met dit droge weer en op zandgrond krijgen de planten het wel erg zwaar als er geen capillaire werking is. En een moestuinvereniging is weer anders dan een achtertuin, bij ons eten de muizen bijv. het spinaziezaad in het voorjaar en wonen dan prettig onder een laagje compost/ stro en karton. Dat zal bij jou minder spelen.

 

Je zou ook in de herfst kunnen spitten oom alles goed in te laten werken en dan bij droog winterweer de tuin een paar keer schoffelen, om onkruid te onderdrukken. Wij hebben meestal ook pas mest aan het eind van de winter, als alles op stal heeft gestaan.

 

 

Gewoon beginnen met wat je leuk vind, en probeer eventueel wat uit iedere situatie is weer anders.

Ik geloof dat er dit voorjaar iemand is begonnen met een nieuwe tuin met karton, maar ik kan me geen updates herinneren.

Kijk de kunst af van mensen die succes hebben onder dezelfde soort omstandigheden, maar reken niet op succes.

Veel is afhankelijk van kleine factoren.

Ik had prachtige uien, mijn buurman zette ze een maand later en heeft bijna niets. Mijn andere buurman heeft mooie aardappels, mijn tuin is droger en de opbrengst dit jaar is minimaal.

 

Ook ik leer na al die jaren nog steeds bij.

Link to comment
Share on other sites

Okee de methode die jij beschrijft komt min of meer overeen met wat mijn vader voorstelde (hij had vroeger ook groente in de achtertuin zoals boerenkool, bonen en aardappelen niet heel divers). Hij is al in de 70 en ik vertrouwde er niet helemaal op omdat er tegenwoordig ook nieuwe inzichten zijn. Zo zei hij dat hij 3 spades diep gaat maar zo te horen is zo diep niet nodig.

Ik woon inderdaad in Meppel en het ziet er uit als (droge) zandgrond. Qua onkruid valt het ook mee; ik heb vorig jaar al veel uitgetrokken (had het eerst laten omscheppen een meter diep en toen laten zaaien door een grondwerker toen kwam er wel een partij onkruid op) daarna heb ik niks meer met de tuin gedaan en is het allemaal droog hobbelig gras wat er eigenlijk niet uitziet. Maar als ik tijd in de tuin steek moet het ook iets opleveren dus een moestuin vind ik wel leuk. Mijn kinderen helpen ook mee met de stekjes en water geven en dat is ook leuk en leerzaam voor ze.

We gaan het gewoon proberen; zoals je zegt het blijft een leerproces . En ik zal eens buurten bij de lokale moestuin vereniging. Was er laatst al even tijdens de open dag maar toen durfde ik niemand aan te spreken. Deze keer maar gewoon m’n mond open doen .

Link to comment
Share on other sites

Tsja, ik zou niet gaan spitten. Al het bodemleven zit bij deze droogte diep in de grond, als je dat nu overhoop gaat halen gaat het zeker dood.

 

Karton en compost werkt echt prima, punt is alleen wel dat het vochtig moet blijven, anders verteert het karton niet. Ik ben zelf bezig een extra stukje achtertuin (gazon) om te vormen naar meer grond voor de moestuin, en ik leg nu geen karton, terwijl ik dat in het verleden altijd wel deed als een stukje grond moestuin moest worden. Het is nu simpelweg te droog voor karton, dus ik haal nu zoveel mogelijk gras weg en daarbovenop komt een dikke laag eigen compost en mulch. Dat is goed vochtig te maken en te houden en ik kan er direct in planten.

 

Als je de grond niet direct nodig hebt zou ik in jouw geval denk ik ook zoveel mogelijk gras en onkruid weghalen, en dan een heel dikke laag (zeker 15-20 cm) organisch materiaal erop. Compost is ideaal, maar in principe is alles goed, groente- en fruitafval, onkruid zonder zaad erin, een baal stro, grasmaaisel, koffieprut, boombladeren, fijne houtsnippers, etc. etc. Voor 15 m2 moet dat wel te verzamelen zijn zonder dat het je (veel) geld kost. En dan goed nat maken en zolang de droogte voortduurt 1 x per week of zo heel fors bewateren. En ook bij blijven mulchen met van alles, van bananenschillen tot herfstblad, Dan komt je bodemleven weer tot leven, en die wormen en andere organismen gaan er hele mooie grond van maken. Als alles een beetje meezit kan je er in oktober/november al knoflook en tuinbonen zetten, en seizoen 2019 heb je gegarandeerd mooie gezonde grond.

Link to comment
Share on other sites

Allen bedankt voor het meedenken!

Ik heb net 1,5 kuub schone compost besteld en dat wordt vrijdag bezorgd en voor een hele redelijke prijs.

 

Ik ga het gras en onkruid afhalen. Eerst voor 1 baan van 6 m2 en daar ga ik de compost opgooien (niet alles) en dan kijken wat ik als mulch materiaal kan gebruiken. Ik ga dan ook vast wat winter en herfst groente inzaaien als experiment onder het mom van lukt het dan is het leuk en anders pech gehad. En ik heb een kweektunneltje gekocht die wordt deze week bezorgd.

 

Dan neem ik rustig de tijd om de andere 9m2 voor elkaar te krijgen zodat ik daar volgend voorjaar in kan zaaien.

Ik heb er zin in .

Link to comment
Share on other sites

Je kunt ook baat hebben bij een grondtest. Je gaf zelf aan bv. niet te weten of de grond arm of rijk was.

Ik heb gisteren een staaltje naar de Welkoop gebracht, daar testen ze het gratis. Het is misschien niet de juiste tijd, in het voorjaar hadden ze hun testmateriaal in de winkel staan zeiden ze, nu moesten ze het opstarten, en werd ik vandaag teruggebeld.

De grond was ook vrij droog, en kan beter wat natter zijn voor zo'n test. Maar goed, mij werd dus verteld dat het met kalk wel goed zit met mijn grond, wat me niet verbaasde, want uien en aardappels gaan hier goed, maar wat voeding betreft is de grond arm. Dat vind ik handig om te weten, ik zit op klei, en daarvan wordt vaak gezegd dat die voedingsrijk is, maar dat hoeft dus niet. Voordat ik er een lading mest opgooi wil ik toch wel weten of de grond wel echt arm is. Als dingen niet groeien kan dat meerdere oorzaken hebben.

 

Compost zal het organische gehalte van de grond stevig verhogen, voor de rest blijf je nog met veel onbekenden zitten. Ik zou dus de mogelijkheid van een grondtest in de gaten houden, want we kunnen op dit forum wel wat roepen, maar we weten niet veel van jouw grond.

 

Met knaagdieren zou ik niet al te veel rekening houden - kun je toch niet veel aan doen, maar ze hebben ook een slechtere reputatie dan ze verdienen. In zachte winters kan de populatie behoorlijk uitdijen, en dan kunnen ze veel schade aanrichten, late winter - vroeg in het voorjaar. Dan als alles weer begint te groeien en ze genoeg te eten hebben valt het vaak wel weer mee. Ik vermoed ook dat ze in een hongerige winter slakjes eten, want ik ken meerdere plaatsen met een overdaad aan ratten en muizen, en daar zie ik geen slakken.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...