Jump to content
peter62

Wijn maken

Recommended Posts

Was het toen al uitgegist?

Het borrelen was al gestopt en t slot stond stil. Ik heb nog een meting gedaan, was 0.998 dus gisting was wel redelijk klaar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik dacht ,doordat de suikers vergist zijn moet je deze opnieuw aanvullen voor de tweede gisting na de pulpgisting.

Maar ik zal dan voortgaan op de eerste metingen.

 

Maar ik had zuur van voor 16 zuur en na 12 zuur, ik wou eens iets proberen met de helft water ,dus 3 water en 3l sap en dan komt mijn zuur op 6 en suiker op 6 maar is in de tabellen niet terug te vinden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo, ik vroeg mij af hoe je weet hoeveel alchol er in je wijn juist zit.

Je berekend wel 17 of 18 gr per % maar dat kan toch anders uitkomen.

 

Je moet dat koken heb ik al gelezen, maar dat is nog al omslachtig en ben je meteen veel wijn kwijt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik bereken het voor die tijd op hoeveel procent ik uit wil komen/kan komen,hangt ook af van de vruchten natuurlijk. En als het klaar is, dus voor het bottelen meten we weer.Hiervoor hebben wij diverse thermometers.

Share this post


Link to post
Share on other sites

alcoholmeters-set-van-3-st-e1654691533297845.jpg

Ik heb er 3 losse. 0-30,30-70, 70-100. Ooit eens bij de Brouwmarkt aangeschaft. Ik zag nu 1 , van 0-100.Ook handig.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank u voor de foto,wat kost dat ongeveer?

 

Iets anders, ik ben bezig vlierbessen aan het trekken.Ik las dat er geen groene mogen bij zitten,en dat je de bessen moet koken omdat ze voor sommige mensen gevoelig zijn te verteren.

 

Moeten die groene er echt allemaal uit? DAT IS ONBEGONNEN WERK! IK BEN AL 2U30 BEZIG GEWEEST ALLEEN OM DE BESSEN 2500 KG TE STRIPPEN.

 

Nu nog de groene er uit halen, dat werk is het me allemaal niet waard! er zijn dan andere vruchten die veel gemakkelijker zijn.ook al beweren ze dat vlierbessen wij zo lekker is.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Indy bedoelt een alcoholmeter, niet een thermometer.

Zoiets: https://www.brouwmarkt.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=alcoholmeter

 

Maar helaas: die dingen zijn ook dobbers, ze meten dus het SG, maar dan op een alcoholschaal. Als er nog wat restsuiker in je wijn zit, dan krijg je een onnauwkeurige meting. Alcohol is lichter dan water, suiker is zwaarder dan water. Je weet alleen niet hoevéél restsuiker (onvergiste en onvergistbare suikers) er in je wijn zit.

Uitkoken {van een willekeurige hoeveelheid -zoveel als nodig is in je maatglas om de dobber net niet meer op de bodem te laten rusten- wijn het SG meten, streepje op het maatglas zetten, de alcohol laten verdampen door rustig in te koken in een pannetje, het restant aanvullen tot precies hetzelfde volume als in het begin, weer het SG meten, en even rekenen ) is voor hobby wijnmakers de enige betrouwbare methode.

Maar ach, als je een beetje in de buurt van een smakelijke wijn zit, dan maakt het niet echt uit of dat 11 of 13% is.

 

Vlierbessen: daar weet ik niks van. Andere vruchten: het schijnt dat je zelfs van druiven wijn kunt maken

Maar dat is alles bij elkaar ook veel werk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vlierbessen goed onder water zetten en het meeste wat groen of rood is komt bovendrijven. Dat schep je eraf. Ook veel steeltjes schep je er zo af en ingedroogde exemplaren.

Iets van twee keer herhalen, de straal van de kraan woelt ook de onderste los. Daarna in de zeef en nog even optisch checken. Ik heb net een kilo gedaan, was 10 minuten werk. Maar ik had een struik gevonden met gelijkmatig gerijpte trossen en dan zijn er maar weinig bessen te verwijderen. Vorig jaar heb ik niet eens geoogst omdat ik toen alleen maar gemengde trossen zag.

Ik haal trouwens de bessen bij de struik eraf, ik knip niet de stelen. Als je met je vingers de bessen van de struik voorzichtig loswerkt, blijven de onrijpe voor een groot deel achter. Maar dan moet je wel de dikke bessen kiezen, bij die kleintjes werkt het niet. Dat afrissen met een vork is inderdaad veel werk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zou je de kurker die je van de eigen botteling hebt na het ontkurken niet kunnen hergebruiken als die niet doorboort is?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo,

 

Vraagje over vlierbessen, ik heb er al veel in de vriezer zitten maar er hangen er nog veel op de boom.

 

Ik heb nu voor het eerst er wijn van gemaakt, 3 weken geleden en wil wachten tot dat ik er kan van proeven om te zien of ik hem lekker vind en het klopt wat ze ervan zeggen.

 

Ik dacht er aan om gewoon de bessen te pulp gisten, dan kun je achteraf toch nog altijd suiker bij doen ALS JE ER WIJN WILT VAN MAKEN,

 

Maar hoe lang kun je die pulpgisting bewaren?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kun je de bessen niet beter in de vriezer leggen dan? Over het algemeen komt sap ook beter vrij als vruchten in de vriezer hebben gelegen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

als het voor een paar dagen is, misschien. Plastic flessen zijn niet luchtdicht, daardoor zal over langere tijd zuurstof de wijn kunnen bereiken en daar wordt het niet beter van.

 

Ikzelf gebruik de bekende groene bierflesjes met beugeldop. Moet je wel eerst genoeg leegdrinken, maar dat is geen straf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey!

 

Dit jaar zou ik me graag verdiepen in de kunst van het wijnmaken.

Ik sta op het punt materiaal te bestellen maar zit nog met enkele vraagjes...

 

Dit jaar wil ik eigenlijk een kleine hoeveelheid wijn maken. We hebben 1 blauwe druivelaar staan, die elk jaar tientallen trossen zoete druiven oplevert. Meestal eten we er gewoon eens van in het passeren, maar het grootste deel laten we hangen. Zonde, dus waarom niet eens proberen er wijn van te maken?

 

Indien het wijnmaken zou lukken, zou ik een 10-tal druivenranken zetten in de moestuin met als doel meer wijn per jaar te kunnen produceren.

 

Nu is het een beetje nadenken over welk materiaal ik me precies moet aanschaffen...

Ik denk dat de druiven van dit jaar mij rond de 3L sap zullen opleveren.

Maar de komende jaren zou ik toch graag tussen de 10 à 15L maken.

 

Daarom zou ik het liefst een startpakket kopen met een gistingsfles van 15L.

 

Kan het kwaad om deze maar voor een klein deel te vullen? Of schaf ik met toch best nog een extra kleine gistingsfles aan?

 

Mensen die graag hun tips willen delen, en mij extra uitleg kunnen geven over wijn maken mogen mij altijd een prive bericht sturen!

Ik heb nog niks van ervaring met zelf brouwen dus kan alle extra info gebruiken

 

Mvg,

Lowie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er bestaan ook flessen van 5 of 10 liter. Maar je dient de druiven eerst in een emmer/ton te laten pulpgisten. Dus die heb je ook nodig. Dit kan al gauw in een goed af te sluiten (mayo) emmer , met waterslot. Lees je in, er staan op het internet heel veel uitleg over wijnmaken. Een mooie , en fijne uitleg , is de wijnmakers blogspot van Luc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je moet er rekening mee houden dat je wilt bezinken en dus tussentijds moet overhevelen. Dit kun je met een tussenstap doen in een pan of iets dergelijks, maar het beste doe je dit in een even grote fles. Met meerdere kleine flessen kun je experimenteren met smaken, tijden, hoeveelheden, etc.

Een gistfles is ook zwaar, zeker met 15 liter (>15Kg) aan vocht erin, dus verplaatsen wordt steeds lastiger en moet dan met manden.

 

Zuurstof erbij wil je zeker niet! Alleen de eerste tijd met de meeste gisting wil je het niet afsluiten met een waterslot om te voorkomen dat de gist afsterft door zuurstof tekort. Maar daarna moet het zo vol mogelijk om te voorkomen dat je zuurstof de wijn zuur maakt. Dan kun je beter meerdere kleinere nemen. Andere truc is om de resterende ruimte op te vullen met bijvoorbeeld glazen knikkers, maar met 10-15 liter moet je veel knikkers verzamelen...

Share this post


Link to post
Share on other sites

hallo,

 je kunt ook prima wijn maken van de jonge ranken van de druif die bij je in de tuin staat.

2250 gram druivenranken

1500 gram suiker

1 theelepel citroenzuur

4,5 liter water

gist / voedsel

 

giet kokend water over de ranken en bladeren, 48 uur laten staan en zo nu en dan even omroeren, giet het water eraf en pers de rest goed uit, gooi nog eens 1 liter water over de bladeren en weer uitpersen, los de suiker op in vloeistof en voeg de gist en voeding toe, daarna in fles of gistingvat op de gebruikelijke manier laten uitgisten.

 

succes ermee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...