Jump to content
Lievro

Witloof 2019/2020

Recommended Posts

Het ziet er uit alsof je de bovenkant van de wortelpen hebt afgesneden.

Je krijgt dan niet een stronk maar vele kleintjes.

 

 

Ik hoop dat ik het niet goed zie op de foto en dat je 2/3 cm boven de wortel en het groeipunt je mes hebt gezet.

 

 

IMG2018111714373353811542561376.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

2018122713432436481546070720.jpg

 

Plopperdepop ja heb ik gedaan en nu ik filmpje terug kijk zie ik dat meneer idd zegt 1 a 2 cm Boven de wortelpen. Sufffff.

Nu maar kieken wat het wordt.

Jammer want er groeide al van alles.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tja. Alles natuurlijk is voor de cavia's zodat ze mooie versjes hebben. Klein is ook vast lekker.

Ik zal de fotos van hopelijk prachtig wit gouden mooie mini stronkjes laten zien.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Succes Nasuada, en laat ons zeker weten wat het wordt.

Ik krijg morgen witlofpennen uit Nederland, ik ben blij want ik heb ze al enkele jaren niet meer.


Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank Natalie. Het is tot nu toe prima gelukt...

B344A193-E326-460D-A70F-025BA966D7BF52291548365263.jpeg


Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

En de salade was erg lekker..met zonnepitten en sesamzaadjes en een stukje schapenkaas erbij

8C3A5FCD-7E07-41C1-90CB-D9883C9C989012051548411963.jpeg


Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mijn opa deed "vroeger" witlof kweken in de kruipruimte.

Nu lijkt mij dit qua licht en temperatuur vrij ideaal, qua grondkwaliteit/vervuiling iets minder...

Heeft iemand hier ervaring met kruipruimte-witlof?

Share this post


Link to post
Share on other sites

De witlof kweek voor de witlof doe je normaal gesproken in bakken of kuipen, niet in de grond van je kruipruimte.

 

Ook mag de temperatuur niet te hoog zijn, wat het geval kan zijn in kruipruimtes. Je krijgt dan snelle maar ook losse witlofstronken.

Op de foto van appelvrouw zie je al dat de witlofstronken al wat losser zijn.

Vaak is langzaam beter.

Dus koel en helemaal donker.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze staat idd wat warm en waren al tegen de deksel aangegroeid toch was er een aardige krop binnen dat losse buitenste blad.


Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vandaag een nieuwe batch wortels geplant. De eerste bak is leeg en de tweede op eet-grootte. De wortels, bewaard in een jute zak in mijn schuurtje, zien er nog prima uit, ik heb de zak nu wel opgehangen want er was wat lichte muizenvraat


Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

We gaan binnenkort uit onze derde witlof forceerbak met eigen pennen met de oogst beginnen. Niets lekkerder en genieten van witlofsalade die nog geen half uur eerder geoogst is. Zeker als je weet en gezien hebt hoe de witlof bij witlofkwekers wordt getrokken...

 

witlof-118451550012319.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoe worden die dan voorgetrokken?


Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zelf gezien bij een witlofproductiebedrijf hoe de witlofproductie plaatsvindt De schoongemaakte pennen gaan strak tegen elkaar zonder aarde in grote rvs en kunststof bakken in soortgelijke stellingen en cellen als bij de champignonproductie. De bakken worden doorlopend (bij)gevuld met een, buiten het water, 100% chemische vloeistof, chemische meststoffen, vanuit grote bassins. Aangestuurd door een batterij computers waarmee de groeisnelheid/productiesnelheid exact kan worden afgestemd op de prognoses van de afzetmarkt. De afgewerkte pennen zijn ‘chemisch’ afval, mogen alleen onder verantwoording in de chemische boekhouding gebruikt worden in de land- en tuinbouw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het zal niet zozeer chemisch afval zijn ,eerder een bedrijfsafval dat moet ten allen tijde worden getest op de aanwezigheid en samenstelling van de aanwezige meststoffen

( lees zouten)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er zit beweging in de witloof. De grond begint te scheuren en in het hoekje komt wat boven.

Een mooi excuus om even te kijken.

 

 

IMG2019022712451648791551285299.jpg

 

 

De andere witloof vind ik nog wat aan de kleine kant, zeker gezien de grote van de pennen.

De grond is nog aan de koude kant.

 

Ik heb ze weer toegedekt en kijk over een week of twee nog een keer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat een zandgrond, heerlijk

Ik heb de laatste pennen geplant, deze waren een klein tikje aangevreten door een muisje, maar niet veel. Toch wel mooi dat je zo maandenlang je pennen kunt bewaren.


Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, leuk.

Wie wat bewaard die heeft wat.

Altijd welkom in de vastentijd. Vandaag de eerste volledige maaltijd. Na vier maanden onder de grond.

Ik hoop er nog wat maaltjes van te krijgen tot de asperges weer gaan geven.

 

 

IMG2019031817190965861552929381.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooie oogst gehad, Patrijs

 

 

Vanaf nu gaan we van wortel tot witloof.

Ik lees hier en daar dat deze best vanaf mei al gezaaid worden?

 

Ik ga de wortels zowel in volle grond (serre?) als op zolder in bakken kweken. Welk ras zaai ik dan best?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...