Jump to content
Lievro

Witloof 2019/2020

Recommended Posts

Ja dit jaar een record witlof oogst, dankzij de mooie zomer.

 

 

IMG-20190424-WA000054471556122150.jpg

 

Je hebt witlof die zonder en witlof soorten die met gebruik van dekgrond geschikt is.

Ook kunnen oude rassen wat bitterder zijn, wat ik zelf prefereer.

 

 

Afgelopen jaar had ik deze Witlof Hollandse middelvroege.

 

 

De teelt op de volle grond heb ik HIER beschreven.

Het belangrijkst is het dunnen van de pennen. Ik zet ze op niet te rijke grond.

Ook moet de witlof na inkuilen koel en langzaam groeien om mooie vaste stronken te krijgen. Een gesloten serre is al snel te warm.

 

Het jaar ervoor had ik de pennen opgekuild onder plat glas met wat stro er boven. De bak was al vroeg opengezet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De pennen staan momenteel in volle glorie (foto's volgen).

Ik sta er van versteld hoe groot deze planten wel worden

Share this post


Link to post
Share on other sites

62D91CC1-42B5-4BDE-99B2-5511345D432484111564645161.jpeg

 

De planten worden groter dan ik in gedachten had

 

A9FDE260-1D56-4FE9-BDA4-0401269C013113621564645163.jpeg

 

4 van de planten schieten op. Zijn deze pennen nog bruikbaar?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat ziet er inderdaad mooi uit! En eenmaal dichtgegroeid heb je er geen omkijken meer naar.

Ik neem aan dat je het gewas voldoende gedund hebt? En de doorgeschoten planten , wat ik hier overigens nog nooit gezien heb, zijn niet meer geschikt voor het trekken van witloof. Normaal is witlof twee jarig en schiet in het tweede jaar. Het schieten nu komt waarschijnlijk omdat de plant om de een of andere reden gestrest is.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik heb de witlof plantjes ( om pennen te kweken) helaas moeten verplaatsen van de volkstuin naar de achtertuin. Ik ben bang dat ze het niet gaan redden en anders geen mooie pennen meer produceren voor lof. Maarja was mijn eerste keer lof dus wilde het toch graag alsnog proberen. Ik ben zo nieuwsgierig naar lof van eigen kweek

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Patrijs:

 

Ze staan op de vereiste afstand van elkaar, ja.

Ik heb nog enkele rijtjes staan die ik van de uitgedunde rijen heb gehaald en die doen het ook ok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb zowel voor binnen -als buiten al een deel wortels geoogst. Deze liggen nu te rusten boven de grond. Nog een 10-tal dagen en ik ga ze intafelen op zolder en in de moestuin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoe zijn de verplante witlofpennen geworden?

Erg vertakt? Hier heb ik dit jaar ook voor het eerst dunsel opnieuw geplant.

Bij mij mogen ze nog even staan, ga ze buiten optafelen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De verplante pennen laat ik er nog even in. Er zijn flink wat vertakte wortels bij de 'originele'. +- 50% denk ik. Is het de bedoeling om deze uit te dunnen naar de grootste vertakking?

 

In totaal zal ik een 150-tal goede wortels hebben.

 

Er zijn een 25-tal pennen in bloei geschoten dus er was iets niet juist met het zaad. Wel een mooie bloementuin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zelf laat ik er zo veel mogelijk wortel aanzitten.

Ik kort ze eigenlijk alleen op lengte in.

Wil je de pennen bewaren dan is het misschien handiger om de dunne wortels te verwijderen vanwege uitdroging van de wortel.

Maar bij direct weer optafelen speelt dat niet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De eerste lading wortels zit onder de grond. Ook de 'binnenvariant' staat op zolder.

 

Heb jij veel gezet, Patrijs?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hier ook wat ingetafeld voor het allereerste jaar. Over vier weken eens checken!

Las overigens op een site dat je het afgesneden groen kunt gebruiken als een soort van andijvie.

Weet niet of iemand dat al eerder geprobeerd heeft, maar kan het vanuit onze ervaring niet aanraden.

Het was veel taaier en veel bitterder. Bittere groene gummie. En dat was nou niet wat ik me van de "andijvie"-stamp had voorgesteld.

Zonde van die lekkere piepertjes en spekjes die er ook doorheen zaten.

Misschien zijn jullie grotere helden dan ik, en houden jullie wel van groene gummie, maar mocht je het nog niet geprobeerd hebben, adviseer ik toch om eerst met een klein beetje te beginnen


wees bevriend met kleine dingen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik had mijn witloof ingetafeld in een pot in de serre. Over die pot had ik omgekeerd een grotere zwarte pot gezet. Nu had ik die zwarte pot onlangs nodig en zette ik een grote rode emmer over het witloof. Gevolg: groen witloof...

Kan ik soep maken van het ongebleekte witloof? Of is dat niet meer eetbaar? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Even een beetje proeven misschien?

Hier zit er ook regelmatig een groene top aan de witlof omdat ik niet snel genoeg oogst. Geen probleem voor mij.

Gaat door de salade waar ook jonge radicchio in zit die ook wat bitter is, dus mocht het al bitter zijn dan valt dat niet op.

 

Overigens heb ik deze week wat witloof geoogst van de pennen die ik vorig jaar na het dunnen verplant heb.

Ze gaven flink vertakte wortels maar ik heb ze ingekuild en oogstte er prima witlof van.  

Voor de handel en om te bewaren zijn die pennen niets, maar ik vind het experiment geslaagd. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...