Jump to content
Sign in to follow this  
Mariekeenfrance

Vraag aan de kenners

Recommended Posts

119474869050408695812597795880719671465779n28521542286725.jpgHallo, ik zit met een vraag. Wij hebben hier op ons eigen terrein lekkere weidechampignons sinds enkele jaren. Vanaf eind september kan ik wel enkele bakjes plukken. Dit jaar waren er minder omdat het zo droog is geweest deze zomer denk ik. Nu staan er weer en best veel. Mijn man denk dat als wij nu niet meer plukken dit jaar dat ze zich veel meer gaan vermenigvuldigen. Maar is dit wel zo denk ik dan...... Ik heb er al een aantal laten staan en die hebben nu grote witte hoeden.

Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De paddenstoelen zijn de vruchtlichamen, netzoals appels de vruchten van de appelboom zijn. Als je netjes plukt, dan groeien er (afhankelijk van het weer) volgend jaar gewoon weer paddenstoelen. Je kan in principe dus alles plukken. Dat doe ik zelf overigens niet, want ik wil dat de paddenstoelen zich ook kunnen verspreiden. En dat kan alleen als ze hun sporen (zaden als je het vergelijkt met een appelboom) kunnen verspreiden. Dat doe ik door de paddenstoelen die ik pluk, in ieder geval in een rieten mand te verzamelen (waar de sporen door de onderkant nog kunnen verspreiden en door hele jonge en oude paddenstoelen te laten staan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het grootste gedeelte van de groei speelt zich af onder de oppervlakte. Het mycelium (schimmeldraden) voeden zich met bv. afgestorven bladeren van bomen of met mest etc. Als er genoeg voeding is zullen de paddenstoelen in het najaar steeds terugkomen. De paddenstoelen zijn de manier van overleven van het soort voor als de voedingsbodem uitgeput raakt. In de onderkant van de hoed vormen zich sporen (zaadjes) en deze kunnen zich verspreiden door de wind of zoals Flup al aangaf door de stoeltjes te verplaatsen in een rieten mand (briljant idee Flup) Dus het laten staan van grote exemplaren zoals je man voorstelde zorgt er voor dat de soort verder kan bestaan.

Door dat de voeding opraakt kunnen er trouwens heksenkringen ontstaan. Een leuk fenomeen waarbij het mycelium steeds verder naar buiten groeit.

heksenkring.jpg


moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooi, ik laat de rest gewoon staan denk ik.... ook leuk, bij ons staan ze nu in een rechte lijn.

En bedankt weer!


Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...