Jump to content

Poters uitgelopen


loxia

Recommended Posts

Vandaag mijn poters eens bekeken . Ik heb zezelf overgehouden en bewaard in eierdoosjes in de kelder. . Er zitten nu enkele kiemen op van wel 20 cm lang! Kan ik ze nog wel gebruiken dit jaar ? Heb ik iets verkeerd gedaan ?

Link to comment
Share on other sites

Te warm en dan in het donker, dan willen ze wel.

 

Mijn advies is om gekeurd pootgoed te gebruiken ( is wettelijk geregeld).

Als je al niet weet hoe je poters moet bewaren hoe ga je straks ziektes beheersen?

 

 

Wil je toch eigenwijs zijn, uitlopers er af wrijven en in een papieren zak onder in de koelkast of vorstvrije schuur bewaren.

Voor gebruik een warmte stoot geven voor gelijkmatige kieming en koel laten spruiten in het licht om korte gedrongen uitlopers te krijgen.

 

Hier nog wat info.

Link to comment
Share on other sites

In Groentelade, in papieren zakjes .....3 verschillende soortjes , van elk denk ik een stuk of 5 of 6poters. Wel van eigen oogst overgehouden. De ene is corne des Gattes, de andere ratte en de laatste gekregen voor de probeer...frieselanders ook van diegene haar eigen oogst.

 

Voor de hoofteelt koop ik gewoon ieder jaar pootgoed bij (vd Wal)

Link to comment
Share on other sites

Hallo patrijs,

Kun je uitleggen wat er eigenwijs is aan zelf poters overhouden? Veel moestuinders doen dit. Verder schrijf je oa: poters in een vorstvrije schuur bewaren. Maar wat is het verschil met bewaren in een kelder ? ( koel en donker).

Waar het om gaat is : hebben deze poters nog voldoende kiemkracht straks ?

 

Misschien iemand anders nog een mening?

Link to comment
Share on other sites

Kelder (koel en donker) is vaak warmer dan een vorstvrije schuur buiten...dus lopen uien en aardappelen in een kelder sneller uit.

Door ieder jaar poters over te houden en die te gebruiken, dus poters van poters van poters etc....is de kans op ziekte in aardappelen erg groot. Mijn buurman heeft zo ook een flinke oogst verloren zien gaan. Die was ook eigenwijs en sloeg ieder advies om gewoon gekocht pootgoed te gebruiken in de wind. Hij wilde er gewoon geen cent aan aardappelen uitgeven en vond het duur en volgens hem was aan de aardappels zelf niets te zien. Hij heeft er van geleerd

 

ziektes onder aardappelen worden namelijk snel verspreid. De aardappel oogst (ook bij boeren) kan zo verloren gaan. Dus iedereen daar wat huiverig voor. Denk aan de gevreesde aardappelziekte. Erg besmettelijk.

Niet voor niets moet er een rotatie schema opgesteld worden voor aardappelen en wordt er geadviseerd voor gezond (gekocht) pootgoed.

 

Enne de kiemkracht van je poters? Tja.......de knollen hebben veel energie gestoken in het vormen van uitlopers. Dus een deel van de energie is weg wanneer je de uitlopers er af veegt. Dus grote kans dat de aardappels niet meer of te laat uitlopen.

Link to comment
Share on other sites

Voor de duidelijkheid : dit is de eerste keer dat ik poters van mij zelf heb overgehouden. Ik ben van plan om elk jaar de helft nieuw te kopen en de helft van mij zelf over te houden. Dat je niet jaren achtereen door kunt gaan met je eigen poters overhouden snap ik ook wel.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...