Jump to content

LED lamp / groeistrip uitleg + Tomaten project


Saalk86
 Share

Recommended Posts

Grappig om te zien dat elk jaar op dit tijdstip het aantal topics omtrent LED verlichting / groeilamp / kweeklamp enorm actief is! En ik zie dat zo'n beetje iedereen met dezelfde vragen zit, werkt het? Waar moet ik op letten en wat is goed?

 

Het overzicht van alle soorten en mogelijkheden is bijna niet te overzien. De prijzen variëren enorm en ook de informatie is zeer divers.

 

Lumen? Wattage? PARR? Kleurenspectrum?

In een ander topic heb ik hier al wat neergezet, zie o.a.: zin-en-onzin-van-goedkope-led-voor-groeiondersteuning-t24884-10.html#p390649

 

En:

http://www.led-groeilamp.nl/nl/veel-gestelde-vragen/#answ6

https://www.hetledwarenhuis.nl/berichten/bericht/2017/07/hoe-vergelijk-ik-led-kweeklampen.html

https://www.kweekverlichting.nl/blog/lichtopbrengst

 

 

Groei of bloei?

Zover ik me er in heb verdiept is met name het kleurenspectrum iets waar je veel aan kunt aflezen, wat nuttig kan zijn. Vaak zie je dat er een spectrum voor de groei is en een spectrum voor bloei. Planten gebruiken de golflengtes van 400nm (blauw) tot 700nm (rood). Wat je vaak ziet is dat een lamp actief is in een bepaald spectrum. Vaak kun je een bepaalde lamp ook kiezen uit 2 (of 5) opties: rood/blauw/wit of een full spectrum soort. Groei of bloei?

 

Ik zelf dacht eerst ook: ik koop een LED die geschikt is voor én groei én bloei. Alleen de lamp moet vaak op een bepaalde afstand tot de plant gericht zijn. Het begin, de groeiperiode, is daarom ook niet zo moeilijk omdat de plant sowieso alleen al genoeg aan uberhaupt licht en warmte heeft. De periode daarna is lastiger denk ik. Hoe wordt het licht over de plant(en) verdeelt? Zeker als je bijv. een LED van € 25,- koopt, je wilt geen 4/5 stuks ophangen waardoor alleen het bovenste gedeelte van de plant belicht word. En wat als de plant bijv. 1 meter hoog is?

 

 

Verbruik en prijs

Op een gegeven moment had ik bijna een 400W lamp gekocht. Niet eens zo'n rare prijs, maar als je nagaat dat die lamp 12 uur per dag draait, voor een handvol plantjes dan moet je je afvragen of dat de moeite waard is

 

Qua prijs, ik geloof zelf niet in een LED lamp van 1 of 2 euro uit China. In die informatie links hierboven staat ook heel duidelijk dat met name die lichtspectrums van die lampen uit China zeer onbetrouwbaar zijn. Vooropgesteld, in NL hebben we in de winter zo weinig zon; elke lamp (licht) en warmte helpt sowieso een plant al groeien namelijk, omdat er zo enorm weinig zonlicht is nu.

 

 

Strip of lamp?

In het begin ging ik zeker voor een lamp, leek me het gemakkelijkst. Maar omdat je dus wel met de afstand tot de plant zit, en ik de plant relatief lang onder de lamp wil houden waardoor de afstand van de vrucht tot bijv. het bovenste van de plant wel een meter kan zijn, ga ik zelf voor een strip! Hierdoor kan ik, denk ik, beter het licht verdelen over de gehele plant. Vooral wanneer deze in de bloeiperiode is.

 

 

Heeft het nut?

Dat is de interessante vraag! Sowieso helpt in de winter, in Nederland, elke vorm van warmte en licht omdat we daar zo ontzettend weinig van hebben. Waar voor mij de uitdaging ligt, is de stap naar buiten, of naar de kas. Elk jaar dat ik in het voorjaar vrij vroeg was begonnen met binnen zaaien (rondom februari), en de tomatenplant in het voorjaar in de kas zet, zie ik een enorme terugval! Ik zal waarschijnlijk te ongeduldig zijn en het zal nog veel te koud zijn (met name 's nachts, het is een goede kas overigens) waardoor de tomatenplant stress ervaart. Vervolgens zie ik fotos van mensen die later zijn begonnen en die al veel verder zijn .

 

Komende periode ga ik dus kijken wat goed werkt, en wat betaalbaar is. Ik kom daar komende dagen hieronder op terug en laat mijn bevindingen weten.

Link to comment
Share on other sites

Het duurde allemaal wat langer dan verwacht.

 

Zaterdag de tomatenzaden gezaaid (en een pakje hele oude paprika zaden). Vandaag de LED verlichting aangesloten.

 

Na heel veel afwegingen heb ik uiteindelijk voor de volgende strip gekozen, en geen lamp. Waarom? Omdat ik graag ook de bloeiperiode een goede ontwikkeling wil zien, en ik dit met het full spectrum verlichting goed kan doen! Tevens kan ik met deze strip de verlichting veel beter verdelen dan 1 spot.

 

Dit is m:

https://www.hetledwarenhuis.nl/webshop/led-groeilampen/led-kweekstang--kweekstrips/detail/206/led-kweekstrip-25-meter-diy.html

 

Ik kreeg zaterdag uiteindelijk iets anders, omdat deze strip was uitverkocht. Geen 2,5 meter strip, maar 2 x een meter full spectrum en 1 meter 4:1:1 spectrum. Dat is dus wel heel netjes van hun, goed opgelost.

Sterker nog, ik heb nu dus ook nog een extra groeistrip!

 

Als stellage heb ik een hele handige kast gebruikt, voor iets meer dan 2 tientjes bij veel bouwmarkten:

https://www.gamma.nl/assortiment/handson-zwaar-metalen-opbergrek-180x90x45cm/p/B546537?gclid=Cj0KCQiA7briBRD7ARIsABhX8aBt0H6H8hIzgdfzim7fNjhecGIm-hA6CCaNqrcqTih2WNRdtki-35MaAtYREALw_wcB&gclsrc=aw.ds

 

Het grote voordeel is dat je deze helemaal zelf Kuijt indelen zoals je wilt! Ik heb nu vrij weinig in gebruik, maar als plant groter word kun je de afstand tussen de etages / treden verstellen.

 

66BA5DA2-394B-4C22-B8B1-FCA944CBD7D016071548683029.jpeg

 

Zaaidatum: 26-1-2019

LED strip actief: 28-1-2019

Link to comment
Share on other sites

Dit ziet er hoopvol uit. Gaat vast veel mooi onder groeien en bloeien.

 

Ik heb de boekenkast voor een deel in gebruik voor de kwekerij.Toen ik begon dacht ik ook de planken te verplaatsen als alles groter wordt. Wat ik merk is dat je toch heel regelmatig de afstand moet aanpassen omdat alles groeit, of omdat er zaailingen bij komen. En dat is vrij bewerkelijk. Ik laat daarom de afstand tussen de planken nu grotendeels constant, maar zet iets onder de planten zodat ze voldoende dicht bij het licht staan. En naarmate ze groeien haal ik de bouwsels weg, of vervang sommige doosjes, bakjes of potjes door lagere. Dat vind ik gemakkelijker dan aldoor planken verplaatsen. Ik zorg wel dat ik ruimte heb voor ook grotere planten.

 

Ter illustratie:

 

DSC03078bew50045771548750260.jpg

 

Ik zaai de tomaten pas later. Tenzij het een experiment is. Ik vind het kweken van tomaten, zo vroeg, veel moeilijker dan pepers en paprika's. Je moet wel plaats voor ze hebben, ook als ze (veel) groter worden en nog niet naar buiten kunnen. Het eerste jaar heb ik me daar toch wel wat in vergist, ook wat de tomaten betreft.

 

Ik werk met zowel met Led lampjes (een deel groei en een deel bloei), een groeilamp en ook met TL lampen met groeilicht. De TL lampen kunnen hoger en lager. Het doet allemaal wat het moet doen. Alleen een goedkope groeilamp beviel me niet. De lamp ging al snel kapot, maar het licht was ook niet wat het zijn moest. Je ziet het kapje op de foto, maar er zit inmiddels een veel betere lamp in.

 

Ik heb heel veel plezier van de lampjes. Ik gebruik ze veel bv. ook voor het opkweken van bv. kruiden en voor alles wat even een beetje warmte en licht nodig heeft. Het verlengt je seizoen aanzienlijk.

 

Heel veel succes met je lampjes en tomatenproject. Altijd boeiend wat er gebeurt.

met groene groet,

 

koolrabi

https://zolekkergezond.nl/

Link to comment
Share on other sites

Wow leuke post!! Ziet er goed uit zeg! Zag dat je ook gedeeltelijk werkt met potten (op je website), ga ik dit jaar ook gedeeltelijk doen.

 

Wat je zegt over de tomaten heb je helemaal gelijk in, ben veel te vroeg maar ik gok erop. Sowieso voor dit led project en ik heb relatief weinig zaadjes geplant nog! En wie weet begint de lente vroeg dit jaar al zou ik daar niet op gokken

Ik heb bijv wat meer gezaaid van de kruisbestomaat. Hier maak ik namelijk zelf mooie potten van hout voor en geef deze plant (struik) dan weg als kado / leukigheid eventueel.

 

Verwacht eind deze week nog wat extra paprika zaden binnen te krijgen, die komen er dan bij.

 

Lampen hier branden inmiddels 12 uur per dag. En ja, ik vrees inderdaad dat er hier toch ook nog wel een led lamp bij komt tzt...

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik ben nieuwsgierig hoe het verder gaat met je project. Het aantal lampjes is bij mij ook gestaag gegroeid.

 

Het probleem bij tomaten die ik te vroeg zaaide was, afgezien van het feit dat het nogal wat plaats innam dat ze binnen al snel lang en slungelig werden. Daarom zet ik ze als ze wat gegroeid zijn ook wat koeler. Ik hoop dat het je lukt ze mooi en stevig te laten opgroeien.

 

De zwarte potten die je ziet op de foto zijn onderdeel van een experiment met kweken op water (met a+b voeding) volgens de Kratky methode. Tot nu zijn mijn ervaringen daarmee wat wisselend.

met groene groet,

 

koolrabi

https://zolekkergezond.nl/

Link to comment
Share on other sites

Het probleem bij tomaten die ik te vroeg zaaide was, afgezien van het feit dat het nogal wat plaats innam dat ze binnen al snel lang en slungelig werden. Daarom zet ik ze als ze wat gegroeid zijn ook wat koeler. Ik hoop dat het je lukt ze mooi en stevig te laten opgroeien.

Same here. Alleen voorgaande jaren werkte ik dus zonder lamp. Dan zette ik de tomatenplanten vaak in maart/april in de kas, maar dat is vaak veel te vroeg. Enorme stilstand en vaak paarse bladeren (stress). Ze komen er wel overheen, maar het heeft weinig nut om dan al te beginnen.

 

Mellie linkte al verschillende keren in andere topics naar het 'licht' topic, vooral de volgende post vond ik heel interessant. Om ze juist niet slungelig te maken hebben ze méér licht nodig:

licht-lichtbehoefte-t12172.html#p193083

Link to comment
Share on other sites

Ik heb dezelfde led strip (van 2,5 m) sinds een paar seizoenen, en ben er super tevreden over. Ga er dit seizoen zelfs nog een bijkopen. De reden daarvoor is, dat er nog 1 TL lamp hangt die nogal wispelturig is. Die besluit het de ene dag wel te doen en de andere niet. Aangezien ik alles op een timer heb, is dat niet handig.

 

Als ik alle peperplantjes overpot (en later ook de tomatenplanten groter groeien) heb ik twee van die schappen nodig en dus ook een extra LED

Link to comment
Share on other sites

Ik heb deze groeilamp 2 jaar geleden gekocht via EBAY gekocht voor 65 euro... En ik ben er heel tevreden over... Nu staan er punt paprika's en een soort tros tomaten onder... Maar vorig jaar heb ik bijna alles wat in de moestuin stond op gekweekt onder deze lamp...

 

Zoals; tomaten, paprika's, spruiten, bloemkool, broccoli, sla, komkommer en div soorten kruiden...

 

Maar je kunt zien dat de planten veel beter groeien... En stevigere stammetjes krijgen...

 

Lamp is een 100x 6w full spectrum lamp en het verbruik is ongeveer 300w en deze staat 16 uur aan en 8 uur uit...860717393677a55672a379c75828bde5.jpg5486fee84af1f1035f89ddc452fbd2fd.jpg04f42f942608890eae477773ff1c3c08.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ik ben momenteel een testje aan het doen met enkele vorige maand aangeschafte 10 watt led groeilampen van Ikea (made in China). Testplanten zijn (pot)tomaat Donna F1 en zaaiaardbei. Heeft iemand al ervaring met deze lamp ?

 

groeilampIkea48441549212215.JPG

 

Groeilamp-Ikea229141549212217.JPG

 

GroeilampIkea335621549212609.JPG

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

Ik heb vier lampjes van 6 watt van de ikea. Daar heeft alles het vorig jaar prima mee gedaan, dus ik ga er nu weer mee verder. Op het moment heb ik zaailingen van tomaat, paprika, peper en aubergine eronder staan die zich er tot nu toe prima bij lijken te voelen. Het zijn mijn eerste groeilampen dus ik heb helaas geen vergelijkingsmateriaal.

Link to comment
Share on other sites

Die mensen die een ledstrip hebben zoals de TS zouden daar eens zo'n goedkoop stripje naast moeten hangen. Zou leuk zijn om te vergelijken.

 

Ik moet maar een crowdfunding gaan starten om zoveel mogelijk lampen te vergelijken in de praktijk.

~ Vita rosa est ~
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Snap wat je bedoeld ADOPEG.

 

Ik heb toevallig afgelopen week nog beetje verdiept hierin, en ik denk inderdaad dat het verschil tussen die strip van mij (uiteindelijk iets van 13 euro ps) of een lampje van 5 euro. Alleen is die strip heel praktisch voor mijn doeleinde. Op Lumeri.nl heb je veel goedkope zooi waar over getwijfeld wordt maar denk dat dat idd zelfde kwaliteit is.

 

Of je moet dus echt 500/600 euro willen gaan uitgeven.

 

Zie ook dit filmpje:

 

 

Hier ook veel geleerd:

https://www.jointjedraaien.nl/wietforum/forum/binnen-wiet-kweken/binnen-wiet-kweken-aa/de-kweekruimte/1362971-iemand-ervaring-met-lumeri-nl?p=1363074#post1363074

 

Maja die plantjes leveren heel wat meer op dan onze groentes

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ik gebruik een combinatie van twee tl balken en 3x2 t-neon lampen. Par en lux weet ik niet maar volgens de fabrikanten zou dit goed moeten zijn voor 17000 lumen. De rekken zijn van Ikea en stapelbaar tot een stellingkast waar in de zomer alles in opgeborgen kan worden.

 

 

 

IMG_20181220_172850499_HDR_zps4p2dex5k.jpg

Link to comment
Share on other sites

Er is nu IP 67 strip:

 

Tape LED module with IP67 protection

 

Tridonic's dimmable LLE FLEX IP67 tape LED module offers worry-free protection from dust and water in moisture-prone applications. All modules are IP67 protected, with a stable color temperature without any chromaticity shift. The color rendering index is higher than 90 CRI, and module efficiency is up to 100 lm/W.

 

Tridonic

https://www.tridonic.us/us/ Zo te zien enkel voor general lighting, niet agricultural lighting. En zoals wel vaker bij leds magazine's product focus is de link niet direct naa rpoduct en kan ik het op de website niet vinden.

 

Seoul Semicondutor heeft al een tijdje de Sunlike series.Veelminder grote blauw piek,met dus minder retina schade dan standaard LED,maar ook niet alle IR van de zon: http://www.seoulsemicon.com/en/technology/Sunlike/

 

Interessante ontwikkelingen, al zijn ze misschien nog niet hier direct toepasbaar.

https://www.chillipepers.nl

Home of the Turbo.

De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.

 

Link to comment
Share on other sites

Ik ben momenteel een testje aan het doen met enkele vorige maand aangeschafte 10 watt led groeilampen van Ikea (made in China). Testplanten zijn (pot)tomaat Donna F1 en zaaiaardbei. Heeft iemand al ervaring met deze lamp ?

 

Ik heb er ook twee gekocht, en ik moet er nog twee bij halen..

Aangezien de jonkies goed groeien, en niet extreem lang worden, ben ik er tot nu toe tevreden over

Link to comment
Share on other sites

De Ikea lamp bevalt ook mij tot nu toe goed. De planten krijgen in de vensterbank weliswaar daglicht maar op hoogstens een uurtje na geen rechtstreeks zonlicht (als dat er al is). Bovendien zijn de dagen nog kort. De lamp blijft aan van ´s morgens 8 uur tot ´s avonds 23.15. De aardbeiplantjes beginnen zich nu pas echt te ontwikkelen, dat ging tot voor kort erg langzaam , maar dat schijnt normaal te zijn voor zaaiaardbei. De pot tomaatjes gaan nu echt snel.

 

Aardbei132931550843859.JPG

 

Donna495291550843861.JPG

 

Verder nog een tip bij het gebruik van de Vaxer groeilamp van Ikea. Hun armatuur type Tertial is bijzonder geschikt omdat het zeer flexibel is bij het richten van de lamp. En dat voor een prijsje van maar 9.99 euro. In combinatie met de groeilamp moet je dan wel de lampenkap niet monteren want die schermt teveel af.

 

https://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/50355395/

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

Leuk al die foto’s Van anderen!! Tijd voor een update!

 

Op 9 februari trouwens 4 soorten Paprika’s geplant en die kwamen deze week al op!! Op 1 soort na

 

20 februari bijna alle tomatenplanten verpot:

9A7DF8DD-9CC0-4517-B503-4972E797FC5B27031551372442.jpeg

 

28 februari, vandaag, de andere tomatenplanten verpot:

24EE3209-D003-4D13-84A3-22AEFB9838F780201551372482.jpeg

 

De reden dat ik deze later heb verpot is omdat het wat langer duurde voor dat de plantjes groot waren (Orange Favorit / Tangella en de Kruisbestomaat).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...