Jump to content

wat heeft deze pruim?


Fruittuin17
 Share

Recommended Posts

IMG2019032216092196571553279033.jpgIMG2019032216091629261553279048.jpg

Lijkt me niet goed.. kan ik iets doen of heeft dat geen nut meer? Ik zou hem kunnen verplaatsen naar hoger gelegen grond bijvoorbeeld.

Gaat ie blijven leven? Of kan ik beter wat ogen oculeren op een andere pruimenboom en deze als verloren beschouwen?

Link to comment
Share on other sites

Is dit alleen aan de noordkant? kan door temperatuurschommelingen komen met vorst ( hier mee gemaakt met jonge boompjes)

Als dit het is overleven ze het wel en vergroeid de wond/scheur met een paar jaar

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

Kan inderdaad vorstschade zijn...maar wel heel lelijke....zo sterk heb ik het op een pruim nooit gezien. (Appel en peer hebben er makkelijker en meer last van dan prunus). Ik kan alleen moeilijk inschatten hoe lang dat slechte stuk is. Je kunt dat, als het vorstschade is?, verminderen door stam te kalken.

 

Als het een vruchtbare en moeilijk vervangbare boom is, zou ik zeker proberen om een back-up te maken. Vaak komt het inderdaad wel goed, maar hier durf ik geen hand voor in het vuur te steken. Dit is geen scheur, maar bijna een splijting die er bovendien echt dood uitziet...geen herstelweefsel te zien (nog)...en dan kan het bijvoorbeeld ook een schimmel in de boom zijn. Bovendien denk ik dat de boom bij een serieuze storm kans loopt om te knappen omdat de stam niet sterk meer is.

 

Ik zie nog iets, namelijk dat een nog jonge boom al flink wat mos of algen op de stam heeft.....vaak een teken van weinig groei. Ik vraag me af of ze niet heel erg vochtig staat....? In de winter moet het grondwater toch zeker 60 a 80 cm. diep blijven voor een fruitboom (ondegrond moet ook doorlatend zijn) omdat anders de wortels wegrotten (en alles erboven ziekig is en blijft).

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Vorstscheuren lijken me dit eerlijk gezegd niet, daarvoor zijn ze wel erg diep he ? Vooral de 1e foto vind ik niks van een vorstscheur hebben.

 

Nog een tijdje aankijken, kijken hoe hij in het blad komt en de eerste maanden blijft, gaat het in juni al op een herfstboom lijken, lekker vervangen. Ontario is erg gangbaar: nieuw boompje kopen. Kan aan de plek liggen natuurlijk , maar kan ook al van de kweker af een fout boompje geweest zijn.

 

Wat weknow zegt ook : vooral foto 2 ziet er ook erg doods uit. Denk eigenlijk dat je snel zal weten of het boompje wel goed in het blad komt. Is de kruin nu wel levend ? Ik bedoel, bij pruimen is al van alles te zien he ?

Link to comment
Share on other sites

Ja de jonge takken zien er super uit. Denk dat ik sowieso deze zomer eens ga oefenen met oculeren, dan kan ik dat wel doen met een oogje van de ontario op zo'n goedkoop aldi of lidl boompje. Daar maak ik een familieboom van met zo veel mogelijk rassen

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...