Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Kou in aankomst.


Recommended Posts

Rond 5 mei wordt het 's nachts rond de 2 graden. De normale regels in acht nemend zoals geen tomaten, komkommers etc in de volle grond, ben ik benieuwd welke risico's er zijn. Aardbeien die al vruchtzetten, aardappelen etc. Welke voorzorgsmaatregelen nemen jullie?

Ik zie 't er zo van komen dat 't nog kouder wordt....

Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”

Link to comment
Share on other sites

Ik doe niets, en laat de natuur haar gang gaan. Ik heb (uiteraard) ook nog geen warmteminnende planten buiten staan, op een brugmansia na, die even op de veranda gaat. De aardappels zitten er net in, dus die liggen warm, en de aarbeien hebben dit vaker meegemaakt, dus dat zal wel loslopen. Niet te druk om maken.

Link to comment
Share on other sites

Vaak wordt de aangegeven minimum temperatuur even aangetikt. 2 graden wordt bijvoorbeeld bereikt om 4.00 uur 's ochtends gedurende een half uur. Buiten die periode is het warmer. Aardbeien, aardappelen en dahlia's bijvoorbeel zullen hiervan helemaal geen last ondervinden. Ook tomaten en komkommers kunnen hier tegen, mits ze goed zijn afgehard. Misschien zullen ze wat beperkte koudeschade krijgen, als de gevoelstemperatuur (wind) gaat meespelen. De grond is natuurlijk ook al wat opgewarmd en die straalt in de nacht zijn warmte weer uit. Als je twijfelt, kun je een vliesdoek over je planten leggen, om die warmte wat vast te houden.

Ikzelf word pas onrustig als het nulpunt wordt aangetikt. Dan probeer ik mijn aardbeien goed te beschermen, want die zijn erg gevoelig. Aardappelen kunnen dan ook een tik krijgen, maar omdat mijn moestuin door beplanting wordt beschermd voor de wind, maak ik me daar minder druk om. Als mijn buren vorstschade hebben aan de aardappelen (hun perceeltje wordt niet beschut) is er aan mijn aardappelen niets te zien. Aardappelen die pas boven de grond zijn, herstellen overigens goed na vorstschade.

Link to comment
Share on other sites

Net boven de grond kan het dus wel even onder 0 komen. Verse aardbeibloemen kunnen daar niet tegen. Het hart zal zwart worden en je krijgt geen aardbei. Gek genoeg overleven de bloemblaadjes dat wel. Dus wat je moet doen is afhankelijk van wat je hebt staan. Als er kans is op grondvorst gaat bij mij een groot zeil over de aardbeien. En een groot zeil over de aardappelen, want ook die kunnen niet tegen grondvorst. De bonen heb ik al voorgezaaid in een tray, maar die hou ik nog een weekje binnen, dat kan prima. Het lonnt dus wel, wat beschermen als dat nodig is, want het kan je veel aardbeien kosten (de planten zelf kunnen wel vorst verdragen).

Link to comment
Share on other sites

Hier in Midden Brabant (NL) is er al weer twee dagen op rij vorst aan de grond. Schade zie je vaak pas later en is ook sterk afhankelijk in welke fase van groei en bloei de planten zijn. Micro-klimaat in de tuin speelt ook een rol.

 

Sommige planten kun je 's avonds beregenen zodat ze nat de nacht ingaan. Bij vorst / vorst aan de grond zal er dan minder tot geen schade zijn.

Link to comment
Share on other sites

In Bennekom ook, Goldfish:

 

Capture22081556803192.JPG

Bron: weerplaza.nl

 

Hoewel niet erg plaatselijk gemeten volgens weerplaza

 

Ik zie dat het dauwpunt zorgt voor een beregeningseffect; op mijn aardbeienplanten waren zeer veel kleine dauwdruppeltjes te zien.

Zorgt dit ook voor een vermindering van het effect van de grastemperatuur? Wie is hiermee bekend?

Bedankt!

Link to comment
Share on other sites

Bevroren dauw = rijp. Is niet hetzelfde als beregenen tijdens vorst nee.

 

ps : wat Brabantse tuinprins zei, dat 's avonds beregenen de vorst uren later weghoudt is ook niet waar he ? Het beregenen ( verstuiven overigens ) moet plaats vinden bij +0 gr, bij zakkende temperatuur. Daardoor bevriest het water op het blad/tak etc bij -0 gr. En dat bevriezen houdt de daadwerkelijke vorst weg uit de plant ( bevriezen neemt energie = warmte weg uit zijn omgeving. Effect wordt teniet gedaan bij verdere daling van de temperatuur, verder dan een graad of 4 of 5 onder nul. )

Je zou dan dus rond half 4 moeten gaan beregenen. en dat mogelijk uren volhouden ook.

 

niet te doen voor ons amateurs hoor.

Link to comment
Share on other sites

Bit ik zie dat je schrijft +0 en -0 als aanduiding van temperatuur.

Ik zag dat ook al een paar keer bij buienradar en ik begreep er niks van. Dacht dat het een foutje was.

0 is toch 0 (nul) en dat betekent dat water kan bevriezen. Hoe kan nul nou plus of min zijn?

 

(Of heb ik iets gemist tijdens de natuurkundeles, dat kan natuurlijk heel goed want ik was verliefd op de leraar en lette daardoor niet zo goed op LOL )

Link to comment
Share on other sites

Water bevriest bij precies 0,00 graden Celsius. Niet zo gek: meneer Celsius heeft zijn temperatuurschaal van 0 tot 100 bedacht op basis van het vriespunt en kookpunt van water (op zee-niveau).

Met -0 graden wordt dus iets van -0,01 graad bedoeld.

 

Daarmee is niet gezegd dat alle planten kapotvriezen bij temperaturen vlák onder nul. Dat hangt van de hoeveelheid opgeloste stoffen (met name suikers) in de cellen, dat geeft vriespuntverlaging. Er zijn planten die zich weten te beschermen door reservestoffen (zetmeel) om te zetten in suikers. Voorbeelden: boerenkool wordt zoet na vorst (=lekker); aardappelen ook (=vies). Winterharde planten gaan in een soort winterslaap: heel weinig water in de cellen.

 

Zout / pekel strooien bij kans op gladheid: Sterk vergelijkbaar. Het zout zorgt voor een vriespuntdaling. Alcoholen geven hetzelfde effect. Denk aan antivries in je koelsysteem en het ruitenwissersop van de auto.

 

(Het vriespunt van water wordt vrijwel niet beïnvloed door de luchtdruk. Anders is het met het kookpunt van water. Bovenop de Mount Everest (luchtdruk is daar veel lager) is het kookpunt van water niet 100 graden, maar slechts 67 graden.)

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Bij mij gaat er vanavond en morgenavond een elektrisch kacheltje aan in de kas en bloempotten over de aardappels op t bed die nog maar net boven zijn. De aubergines blijven nog in huis. Misschien toch ook maar een vliesdoek over de aardbeien.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Elk nadeel heeft zijn voordeel:

 

Even rustig aan met de asperges.

De ramen van de bakken gehaald dus nu groeit de sla e.d. bijna niet, niet alles klaar in een week.

Mooi weer voor de peulen en tuinbonen radijs en spinazie.

 

Alle warmte minnaars staan nog binnen of onder glas.

 

Alleen de aardappels staan grotendeels boven...….

Link to comment
Share on other sites

Moet vanaf morgennacht ook nog een grote Babaco , weer het huis in slepen (limiet is +2, staat wel beschut in pot langs muur van een verwarmde woning). Ga aan de vrouw vragen of ie even vier dagen mag logeren in de woonkamer ipv op de zolder.

Link to comment
Share on other sites

Van zaterdag op zondag en van zondag op maandag geeft het KNMI voor Midden Brabant een temperatuur rond het vriespunt op neushoogte (1.50 meter). Dat betekent dat het aan de grond (klomphoogte) zal vriezen. Planten onderstoppen is geen doen maar om 22.00 uur maak ik wel het hele zaakje nat (heb ik toch het gevoel dat ik iets heb gedaan )

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...