Jump to content
Sign in to follow this  
jootje

Mirabelle jam!

Recommended Posts

Vanavond op pad geweest om mirabelle pruimpjes te rapen. Toen manlief en ik van de week bramen gingen zoeken, zag ik kleine gele balletjes liggen...geen idee wat het was, een grote boom vol met die dingen. Een paar meegenomen, en een foto op het forum gezet. Volgens sommigen was het een Mirabelle pruim. Vrij kleine pruimpjes, kleiner als een pingpongbal, groter dan een kers. Dus wij vanavond terug, even aan het rapen geweest, 1600 gram. Dus er staan nu 5 potten mirabelle jam. Nou vind ik pruimen vaak wat flauwtjes, deze in ieder geval wel dus ik heb er wat citroensap doorgedaan, had iets minder gekund, maar het is wel een lekker frisse jam nu. Van de week wil ik nog een keer wat halen en dan eens kijken met welk fruit het goed te combineren is! Ik vind het helemaal leuk...zomaar pruimpjes voor het oprapen.....601_b32ec2ab44b26d7f9c5a3bcdb0444027.jpg


Zie ook mijn blog op: http://jokaats.blogspot.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi Jootje, wij hebben de pruimpjes eens goed bekeken, maar het zijn geen mirabellen, die zijn ten eerste nog niet rijp, ten tweede hebben ze een roze blos, en ten derde zijn die zooo zoet en smakelijk, iets als een supernectarine in het klein en dan nog lekkerder...we hebben zelf 4 bomen ( voor de eau de vie) en ik weet dat er iets is als een "valse" mirabellen boom, die vruchten smaken ook nergens naar...


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb gegoogled op Mirabellen, en kwam veel verschillende soorten tegen. Ook deze dus. Die met die blosjes, en die meer rood zijn, en deze rare gladde glimmende gele dingen. Smaakt gewoon naar een echte pruim, er zit smaak genoeg aan, maar ik vind sommige pruimen, goh hoe omschrijf ik dat....wel lekker, maar melig? Beetje laf? Dus vandaar die citroen erin. Maar dat is het niet helemaal, dus als iemand nog ideeen heeft voor een goede combi met ander fruit?


Zie ook mijn blog op: http://jokaats.blogspot.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volgens mij nog steeds Mirabellen, je hebt er zoveel soorten van,

Ik zou jam puur houden zonder iets anders dan pruim de suiker heft wel de smaak'op en citroen vindt ik overheersen.

En als ik toch zou moeten kiezen lijkt mij gele framboos erdoor lekker.

Inderdaad hardstikke leuk dat je ze zo kunt plukken, ziet er prachtig uit op je foto


Players only love you when they're playing.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het is waar dat er vele soorten zijn van de mirabel, gele rode en blauwe, allemaal een tikje langwerpig en megazoet van smaak. maar ze zijn echt nog niet rijp, op zijn vroegst vanaf half tot eind augustus. Dus als het Mirabellen ( of Kroosjes) zijn dan zijn ze te vroeg geplukt en kan je later nog eens teruggaan om het verschil te proeven..


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hier in de straat liggen ze van rijpheid al op de grond, zijn misschien geen mirabellen dan?

 

ik ga ff een foto maken

 

en ik vraag me trouwens ook af of ik van zo'n pitje , zelf een boompje kan kweken. duurt wel lang , maar is wel leuk(als er tenminste dezelfde vruchten aankomen die ik er nu van snoep)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hier noemt men die pruimpjes "schudderkens", de wetenschappelijke naam ken ik niet maar ik denk dat het gewoon "wilde" pruimpjes zijn die zichzelf uitzaaien. De naam schudderkens komt van het feit dat men vroeger (en nu nog) eens goed schudde met de boom of tak zodanig dat er emmers pruimen afvielen. Zo stond er op de hoek van onze bouwgrond ook een boompje van een 4 m hoog en achter onze grond tegen de slootkant stonden eveneens verschillende jonge boompjes. Ik het zelf zo'n jong ding vele jaren in een pot gezet gehad, maar die groeide niet , gaf soms wel een enkel pruimpje. Ik denk dat ze redelijk vochtig moeten staan, wat in die pot niet was. Als ze rijp zijn zijn ze echt lekker en zoet, maar de kwaliteit kan niet op tegen een "echte" pruim zoals de Tzar of Coës Golden Drop.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hier groeit ook zo'n struikje met mirabelle. Maar die beginnen al rood te kleuren maar ze zijn nog knijterhard?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik denk dat Appelvrouw gelijk heeft. Dit zijn geen Mirabellen. De gele vruchten op de foto zijn volgens mij van de Myrobalan, oftewel Prunus Cerasifera. De Prunus Cerasifera (Kerspruim) wordt vaak verward met de Prunus insititia (Mirabel of Kroosjespruim). De soorten zijn bijna niet te onderscheiden voor een leek.

 

Mirabelle de Nancy (behorend tot Prunus insititia) rijpt zo rond 20 augustus, de vruchten zijn okergeel met rode spikkeltjes. Het vruchtvlees is droog en zeer zoet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het ontpitten van de mirabellen is met een kersen ontpitter een eitje. Dit wilde ik even als tip geven.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Jootje.

 

Om de smaak van jam (gemaakt van van die kleine, gele, mirabelle-achtige, waarschijnlijk wilde pruimen) wat op te halen, kun je er een scheut rozenbottelsiroop of evt. een aromatische aanleng-limonade (sinaas of framboos) bij doen. Tegen het einde van de kooktijd is okay. Leerde dit van mijn schoonmoeder, die ook jaarlijks wilde blauwe en gele mini-pruimpjes ging rapen voor jam.


In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joehoeee Jootje de nep-mirabellen zijn weer rijp!!!!

 

De Prunus Cerasifera (de naam die Blije Bakkus terecht vermeldde) ben ik vandaag tijdens een wandeling tegengekomen en de helft van de oogst lag al op de grond. Duidelijk géén mirabellen dus, veel te vroeg.

 

Ze smaken inderdaad een beetje weeiig....niet zoet, ook niet zuur. Hebben een pitje als een pruim en zijn zo klein als echte mirabellen. De structuur is niet echt sappig....eerder ietwat melig maar niet té.

 

Heb er een zakje van geplukt omdat ze me erg leuk lijken kleuren in mijn rumtopf

rumtopf-2014-wie-doet-er-mee-t14423.html

 

En ik heb er genoeg dus wil er ook nog een potje kruidige pruimenjam van maken ( zie pruimentopic)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb een Mirabelle de Nancy staan, die nu vol hangt. Lijken wél heel sterk op de schaal van Jootje hoor. Maar inderdaad met meer spikkels. Maar spikkelloos komt ook voor. Het grootste verschil lijkt mij een beetje de glans. Ze glanzen zo mooi bij Jootje. Bij mij zijn ze doffer.

Ik vind ze dit jaar maar heel matig. Ze zijn bij mij al sinds een week of 2 rijp ( vroeg jaar natuurlijk ) maar er hangen er nog meer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kijk dit zijn ze, de Prunus Cerasifera

Ik vond op internet dat ze ook wel Boerengeeltjes worden genoemd.

 

Prunus-Cerasifera67891406994730.JPG

 

Deze vruchten zijn dus medio/eind juli rijp.....een stuk vroeger dan mirabellen dus.

 

 

 

 

 

 

 

@ Bit Misschien de topic naam aanpassen naar Prunus Cerasifera? (omdat topic gestart is over deze vruchten maar destijds wel nog onder verkeerde naam.....Of : Mirabelle Jam versus Prunus Cerasifera?? dan heb je ze allebei...

 

edit: ik zie net dat er een apart topic over bestaat....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een paar huizen verderop staat een boom met deze pruimen, die mensen plukken ze niet ze laten ze gewoon op de grond vallen.

Er staat nog een boom naast met de zelfde soort pruimen maar dan in het rood die zijn nu rijp en vallen net als de gele gewoon op de grond.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...