Jump to content
henkg

Vragen en antwoorden geruilde plantjes MTFD okt 2019

Recommended Posts

Hey Henk, ik heb een potje kristalon meegenomen. Ik ben heel benieuwd want ik gebruik normaal nooit meststoffen dus ik heb goede hoop voor volgend jaar maar ik kan online vinden dat het water oplosbaar. Maar ik kan geen verhoudingen vinden. Hoeveel gram gebruik jij op een liter? Of is het de bedoeling dat ik het over dr grond strooi als de planten bloemen vormen net voor ik de sproeier aan zet ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Over de Kristalon rood, NPK 12-12-36 + 1 MgO, snel volledig wateroplosbaar.

Ik gebruik het vooral potteelt, bij aardbeien, tomaten en zo, als bijbemesting vanaf de vruchtvorming. Ook als ik bij volle grond teelt te laat ben voor patent kali. Het duurt namelijk vrij lang voordat die korrels door regen oplossen.

Bij potteelt van tomaten doe ik meestal 50% gewone vloeibare terrasplantenvoeding + 50% Kristalon. Ook bij potteelt aardbeien vóór de vruchtvorming.

Dosering: inderdaad 1 g/L (dus 10 gram per 10L gieter). Het Bon Maman jampotje is dus genoeg voor ongeveer 300 liter oplossing.

Algemeen: Te weinig (bij)mesten geeft misschien iets minder opbrengst. Teveel bemesten geeft dooie planten. Bijvoorbeeld aardbeien lusten wel wat, maar zijn erg gevoelig voor te veel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank Henk. En ook voor de mooie mayopotten waarvan ik op het laatst nog twee heb meegenomen: als je ze nog spaart voor de volgende mtfd: het is een geweldig maat voor mijn kruiden voor de thee e.d. Ik kan er nog wel een paar gebruiken.

 

Mellie een vraag aan jou over de suppengewurz, hoeveel gebruik jij daarvan ongeveer? Zeg per liter soep? Het ruikt goed!

Angela: bijna alles past

Mylena je courgettezoetzuur is ook erg lekker.

Verder heb ik nog niks geproefd.

 

Anna: zet je het recept van de kweeperenzoetzuur hier ergens neer?


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Die mayopotten komen niet van mijzelf. Ik zag ze bij buur D, een fervent patatmetmayonaise-eter. Hij had er maar liefst 18 opgespaard (eigenlijk: niet weggegooid). Net zoals jij zag ik de vele gebruiksmogelijkheden (wellicht ook geschikt voor wecken, maar misschien is de klem te sterk om de hete lucht te laten ontsnappen.).

Ik dacht dat ze in no time weg zouden zijn maar ik raakte ze aan de straatstenen niet kwijt. Volgende keer hoor ik wel even hoeveel nieuwe voorraad er dan is.

 

Net zoals de 2,65 L glazen augurkenpotten van Angela, die wil ook niemand. Raar, ik heb er inmiddels een stuk of tien, waarvan acht in gebruik. Voor rumtopf, "Hans" kruiden, gedroogde appeltjes en zo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2019100813080321821570532915.jpgJa, vragen! Ik heb drie soorten pepers (vruchten, dus geen zaden of plantjes) meegenomen, en ondanks de foto's die ik als geheugensteuntjes nam weet ik nu al niet meer van alle drie wat het is.

 

1.

Kleur: rood, maar er zaten ook groene bij.

Plaats: buiten in een zak

Lengte: 5 tot 10 cm

Dikte: dikker dan een dikke duim.

Hoe heten ze en hoe heet zijn ze?

 

2.

Kleur: rood

Plaats: binnen op de tafel in een potje.

Lengte: een halve vinger lang.

Dikte: slanke vingerdikte.

Ik vermoed Grandpa's... something?

Hoe heet zijn deze?

 

3.

Kleur: oranjerood/rood

Plaats: buiten in een zak

Formaat: vingerkootje

Vorm: sommige puntig, andere vierkant.

Hoe heten deze rakkers en hoe hot zijn ze?

 

En voor alle drie: hoe bewaar ik deze het beste tot ik ze ga zaaien, openmaken en zaadjes laten drogen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik dacht dat ze in no time weg zouden zijn maar ik raakte ze aan de straatstenen niet kwijt. Volgende keer hoor ik wel even hoeveel nieuwe voorraad er dan is.

 

Ik heb er verlekkert naar staan kijken! Ik dacht dat jij ze had gekregen omdat er je naam bij stond en niet te geef waren. Anders had ik er zeker interesse in gehad. Helaas pindakaas.

 

@appelvrouw: 2 theelepels of een flinke koffielepel voor een liter. Is ook vooral eigen smaak denk ik? Bij sommige dingen doe ik er wel 3 lepels bij.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Arja:

no. 2 lijkt sterk op Grand Pa's Home Pepper (GPHP). Niet die van mij, want die stonden op de tafel buiten.

 

En hoe heet die drie soorten zijn? "Wat vind je zelf" is meestal een nare dooddoener op een vraag, maar hier niet. Want je hebt die pepers, mooi rijp. Zelf proeven dus. rauw.

Voor de zekerheid beginnen met eerst een heel klein flintertje. Niet van het puntje, want dat is vaak beduidend minder heet dan de rest.

Let dan ook op de smaak. GPHP vind ik alleen maar behoorlijk heet, verder geen smaak helaas. Als ik die volgend jaar weer zet, dan voornamelijk om de sierwaarde, door de enorm grote hoeveelheid kleurige vruchtjes, van vroeg tot zeer laat in het seizoen.

 

Best proeven met een steeds minstens een uur ertussen, want direct na een idioot heet pepertje proef je niets meer van een veel minder hete peper. Andersom kan wel direct na de vorige.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Arja, die eerste waren uit mijn kas afkomstig en het ras is zoloty rog. Kleurt van geel naar rood, in alle stadia eetbaar.

Zou een mild pepertje moeten zijn, maar tot nu toe heeft hij al voor enige toiletplezier en pakjes rennies die als snoepjes werden genuttigd gezorgd zullen we maar zeggen


Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!

Share this post


Link to post
Share on other sites

henkg, je hebt natuurlijk helemaal gelijk over het zelf proeven! De GPHP (2) klinken voor mij ook meer richting leuk dan nuttig en dat is prima.

 

prettig gestoord, de zoloty rog (1) dus, ook die zal ik kwa hitte gaan uitproberen. Eens kijken of ik (nouja, mijn vader dus) deze winter het kasje nog ga bouwen op onze woest&ledige grond, dan kan ik ze fijn binnen parkeren.

 

Nu benieuwd wat (3) is en of ze alle drie heel verschillend zijn. Wordt vervolgd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wie had de pepers meegenomen dan? Was het niet PG?

 

Henk ik heb keurig gewacht totdat ervan genomen was door de grootste groep..na de uien van enkele jaren geleden ben ik bescheidener geworden

Ik heb mijn kruiden tot nu toe in grote potten van bamboe koffiedrink, lekkere slanke hoge potten dus veel plek op een plankje, maar die deksels beginnen nu een na de ander te krakken.


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wie had de pepers meegenomen dan? Was het niet PG?

 

Alleen de Zoloty Rog waren van mij (meest linker2 op de foto) de andere niet


Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!

Share this post


Link to post
Share on other sites

En eh... Hoe bewaar ik het peper gebeuren? Zaadjes eruit halen, laten drogen?

 

Ik nam ook oerprei mee van de tafel (dankjewel aan degene die de knolletjes daar achter liet in een roze zakje!) Moet ik die nu al poten?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Graag gedaan arja, ik heb mijn oerprei gister en gepoot. Doe ik altijd gelijk met de knoflook. Ik kon zelf niet al mijn bolletjes kwijt dus volgend jaar kan ik ze weer ruilen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok doen we, thx. Wel even in een pot, want in het stuk tuin naast het nieuwbouwhuis (bijna af! bijna af!) moet eerst even een soortement van indeling komen. Een Plan! Voordat ik dingen in de grond stop die ik nooit meer terug ga vinden. Of waar iedereen overheen stampt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De kleine pepertjes buiten waren inderdaad van mij.

Ecuadorian sweet ofzo. Very mild...althans..dat stond op het zakje.

Was voor mij nog te pittig, maar ik ben een watje geloof ik!

image27211569864285.jpeg


Zie ook mijn blog op: http://jokaats.blogspot.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vincent de gelei van de kweepeertjes ( chaenomeles) is zeer lekker, aromatisch, geparfumeerd. Wel een beetje zurig, maar daardoor ook weer voor meerdere gerechten te gebruiken. En omdat het mooi geleerde kan het ook leuk gepresenteerd worden.

 

Voor wie er van de Aloe Vera heeft meegenomen ( geweldig dat ze allemaal weg waren ) die waren gedoneerd door een van onze nieuwe leden MarjaP, misschien kunnen jullie haar

hier welkom heten en bedanken: kennismaking-met-mij-t25931.html


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leuk om te horen Appelvrouw. Volgend najaar weer ruilen, of zal ik dit najaar stekken voor je maken zodat je die in April mee kan nemen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik dacht dat ze in no time weg zouden zijn maar ik raakte ze aan de straatstenen niet kwijt. Volgende keer hoor ik wel even hoeveel nieuwe voorraad er dan is.

 

Ik heb er verlekkert naar staan kijken! Ik dacht dat jij ze had gekregen omdat er je naam bij stond en niet te geef waren. Anders had ik er zeker interesse in gehad. Helaas pindakaas.

 

@appelvrouw: 2 theelepels of een flinke koffielepel voor een liter. Is ook vooral eigen smaak denk ik? Bij sommige dingen doe ik er wel 3 lepels bij.

 

 

Mellie ik had hetzelfde! Ik dacht dat het een ruil was. Ik kan bijna altijd potten gebruiken. Niet die hele grote .

 

En Appelvrouw: wat fijn dat de courgette in het zuur in de smaak viel. Jouw appeltjes zijn ook erg lekker en ik ben erg blij met de tomaten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...