Jump to content
Sign in to follow this  
irenevb

Tomato Brown Rugose Virus

Recommended Posts

hallo,

 

vanuit de professionele teelt is er sinds kort een nieuw en zeer besmettelijk virus gesignaleerd in tomaten en paprika/peper; het "Tomato Brown Rugose Virus"/ToBRFV. Zie bijvoorbeeld https://www.eppo.int/ACTIVITIES/plant_quarantine/alert_list_viruses/tomato_brown_rugose_fruit_virus

Ik heb het nog niet gezien op mijn tomaten en paprika, hoe zit dit bij jullie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

gelukkig ook een stukje gevonden in het Nederlands :

https://royalbrinkman.nl/kennisbank-gewasbescherming/ziektes/tobrfv-bestrijden

 

de kans dat we er in onze tuintjes mee te maken krijgen lijkt mij uiterst gering


moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toch meer nieuws over het nieuwe virus.

 

Hier op de tuinclub gehoord gisteren, men maakt zich in Frankrijk zorgen over het virus. Het tomaten Brown Rugosa Fruit Virus, ToBRF. Er wordt hier aangeraden geen planten te kopen in tuincentra en alleen eigen gezaaide planten te gebruiken. Ook om geen tomaten te kopen uit landen waar het virus al meer actief is omdat het zich ook via de vrucht kan overdragen.

 

Misschien een storm in een glas water, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Afgelopen dinsdag stond er een artikel in La Libération wat ik door Google vertaal heb gegooid dus wees gewaarschuwd voor rare of kromme zinsbouw .:

 

Rood alarm voor tomaten, paprika's en paprika's. De expertise van de reclame van dinsdag, het National Health Aid Agency, het ministerie van Transport en Reizen (ANSES) met een garantie voor onbetwist virus dat de plantages aantast. Vernoemd naar de zoete naam van ruw tomaten bruin fruitvirus (ToBRFV), is het bijzonder gevaarlijk voor hen. Voor het eerst geïdentificeerd in het Midden-Oosten en in 2014, is het zich aan t verspreiden over de hele wereld, inclusief en in Europa. Als het Frankrijk nog niet heeft bereikt, maakt ANSES zich zorgen over een 'groot risico op introductie en verspreiding van het virus' in het land, 'met een mogelijk gevolg voor de gewassen, zowel voor de professionele sectoren alleen voor familieproducties die aanzienlijke volumes vertegenwoordigen ”. En beveelt de implementatie van preventieve maatregelen aan.

 

Interview met Philippe Reignault, directeur plantengezondheid bij ANSES:

 

En wat is dit nieuwe virus gevaarlijk?

U geeft eerst aan dat deze, die behoort tot het geslacht tobamovirussen, alleen planten aanvalt: er is geen risico op besmetting door dieren, mensen, consumenten. Als we het samenvatten, zou je zeggen dat het om twee redenen gevaarlijk is. De eerste is dat er momenteel geen effectieve behandeling is voor infecties met dit virus en dat er geen variëteit is die ertegen bestand is, noch tomaten, paprika's, noch pepers. Het is ook formidabel omdat het gemakkelijk wordt overgedragen, door zaden, planten- en fruitinfecties, evenals door eenvoudig contact. Het kan overleven op de grond, op het oppervlak van kleding, gereedschap, enz., Gedurende enkele weken of zelfs maanden, en zijn infectieuze kracht behouden.

 

Het virus kan de hele plant infecteren, van de punt van de stengel tot de wortels. Symptomen worden op de bladeren uitgedrukt, met verkleuring, gele gebieden, groene gebieden, zogenaamde mozaïeken, vlekken, dus de fotosynthese van de plant is aangetast. Er zijn ook symptomen in de organen die verband houden met de bloem, met bruine vlekken, donkere vlekken. En fruit, tomaten, paprika's of paprika's, waarvan het rijpingsproces is veranderd, vertonen verkleuring, vervorming en soms een vrij karakteristiek ruw oppervlak. Dat maakt ze niet verhandelbaar.

 

In Jordanië waren er 100% besmette planten. In minder getroffen landen heeft het virus 8-10% schade aangericht, maar u moet weten dat 10% verlies voor een professionele tomatenproducent economisch al ondraaglijk is. Zelfs in het minst ingrijpende scenario is het risico moeilijk, zo niet onmogelijk te dragen door de professionele sector.

 

Kunnen we deze vruchten nog steeds eten?

Zelfs als het geen risico voor de menselijke gezondheid oplevert, is het moeilijk om ze te consumeren omdat hun rijping volledig van streek is, onregelmatig. Ongeacht het esthetische uiterlijk, lijken deze vruchten alleen erg op rijpe tomaten of paprika's.

 

Is het virus zeer aanwezig in Europa?

Ja, het is aanwezig in een groot aantal buurlanden. Er zijn uitbraken in Spanje, Italië, Nederland, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk ... Op Europees niveau is mobilisatie algemeen. We zijn erg waakzaam, omdat het risico groot is.

 

Wat raden jullie aan?

Het sleutelwoord is preventie. Door middel van noodmaatregelen die in november zijn vastgesteld, willen de Europese voorschriften ervoor zorgen dat alle tomatenplanten en alle zaden die in de EU circuleren vrij zijn van dit virus. En als er ondanks de nauwgezette toepassing van deze voorschriften een uitbraak optreedt, is het noodzakelijk om zo snel mogelijk in te grijpen en een uitroeiingsprocedure te implementeren. Dit betekent dat verontreinigde planten worden ontworteld en vernietigd door ze te verbranden. Deze uitroeiingsmaatregelen zijn met succes uitgevoerd in de Verenigde Staten en Duitsland.

 

Hoe gemakkelijk is het om de aanwezigheid van het virus te detecteren?

Ja en nee Als u zaden koopt die commercieel zijn gecertificeerd, is het eenvoudig. In de context van kortsluiting, zaaduitwisseling tussen buren, tussen mensen die elkaar kennen, zijn er ook relatief weinig risico's. Aan de andere kant, als u op internet koopt, zonder zekerheid over de oorsprong (vooral geografisch), wordt het risiconiveau veel hoger.

 

Wat kunnen amateur-tuiniers doen om zichzelf te beschermen?

Wees waakzaam. En in geval van symptomen die bij de planten worden waargenomen, meld dit aan de regionale voedseldienst , de regionale federatie voor verdediging tegen ongedierte of aan de plaatselijke landbouwkamer.

 

Bestaat er geen risico dat de symptomen van dit virus worden verward met die van andere ziekten?

Het hangt allemaal af van wie de observatie doet. Een amateur-tuinier heeft niet noodzakelijkerwijs het oog van een specialist in tomatenvirussen, die vrij talrijk zijn. Dus er kan een risico van verwarring zijn, ja. Maar het is beter om maximale voorzorgsmaatregelen te nemen en planten voor niets uit te roeien, in plaats van het tegenovergestelde.

 

Enfin dat was het artikel.

Ik was eigenlijk van plan dit jaar veel planten te kopen omdat ze hier vorig jaar zoveel mooie heirloom soorten aanboden. Dat werd me dus wel zwaar afgeraden door mijn Franse tuinclubvrienden :thumbdown


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Share this post


Link to post
Share on other sites

recentste bericht dat ik heb kunnen vinden:

 

https://www.tuinbouwalert.nl/content/docs/Dossiers/ToBRFV/200207_Update_4_ToBRFV.pdf

 

p.s.

de oplossing om tot resistente rassen te komen (zie mijn vorige post) doet mijns inzien de bio-diversiteit een ernstig tekort.


moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Share this post


Link to post
Share on other sites

Door de globalisering verspreiden virussen, invasieve planten en dieren enz. zich veel gemakkelijker. Zelf richt ik mij steeds meer op soorten uit Duitsland en Nederland (maar ook ik koop graag in het buitenland of planten / zaadgoed van uitheemse herkomst).

 

Het is een kwestie van tijd voordat het virus ook bij de hobbytuinder aankomt, denk ik.

Share this post


Link to post
Share on other sites
de oplossing om tot resistente rassen te komen (zie mijn vorige post) doet mijns inzien de bio-diversiteit een ernstig tekort.
Ik was eigenlijk van plan dit jaar veel planten te kopen omdat ze hier vorig jaar zoveel mooie heirloom soorten aanboden. Dat werd me dus wel zwaar afgeraden door mijn Franse tuinclubvrienden :thumbdown

 

Ik heb de indruk dat diversiteit zowel van tomaten planten als tomaten zelf de laatste jaren erg aan het vergroten was in de handel ? Terug naar af door dat men zich gaan toeleggen aan residente rassen om risico te verminderen ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...