Jump to content
Vastone

Verwaarloosde druiven

Recommended Posts

In onze nieuwe tuin staan een drietal (verwaarloosde kassen). In twee kassen staat een druif, in 1 kas een rode druif in de ander een witte. Bij de bezichtig van de woning kregen wij een heerlijke tros witte druiven mee, dat beloofde wat!

 

Maar.. nu we de sleutel hebben gekregen ben ik vandaag ben ik voor het eerst in de kassen wezen kijken, dat was schrikken!

 

Los van de staat van de kassen en bodem, had ik stiekem gehoopt dat de druiven netjes gesnoeid zouden zijn rondom de jaarwisseling, maar dit is niet het geval. Zoals op de foto's te zien hangen er zelfs nog uitgedroogde druiventrossen aan.

 

Wat zouden jullie doen? Ik denk zelf het snoeien dit jaar over te slaan, maar denk dat ik wel de oude druiventrossen zal moeten verwijderen. Overigens is geen of nauwelijks opbrengst geen probleem dit jaar, maar zou ik het met name van die lekkere witte druif wel leuk vinden als we die goed kunnen krijgen/houden voor de komende jaren.

 

Ik ben dus benieuwd wat jullie in mijn plaats zouden doen!

 

2020021915390361041582140660.jpg2020021915393744671582140722.jpg2020021915394022411582140674.jpg2020021915411277331582140689.jpg2020021915423452371582140696.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zou hem zo ie zo direct snoeien, meteen in de juiste vorm en geleiden. Zodat je er daarna direct profijt van hebt. Als je nu een jaar uitsteld, loop je eigenlijk alweer een jaar achter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, meteen snoeien, de zogenaamde cordonsnoei...na de snoei wat bemesten met goede (biologische) koemest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inderdaad wél snoeien. Daar is het echt nog niet te laat voor. Wel staan ze in kassen, dus ze zullen eerder uit willen gaan lopen, zeker als er nu geen koude periode zou komen; dus tussen nu en half maart kun je nog wel snoeien.

De struiken zullen bij snoeien wel gaan bloeden: is niet erg, niet van schrikken, gewoon snoeien.

 

Hoe ? Cordonsnoei kiezen, zo zijn deze eerder ook gesnoeid. Maak een keuze van een paar oudere takken die je wilt behouden. Die takken hebben zijtakken, daar maak je een keuze uit welke zijtakken je wilt houden. Die zijtakken zet je terug op 2 knopen. Andere zijtakken snoei je geheel weg. Zo hou je een paar horizontale takken over dus, met wat korte zijtakken. Die horizontale dikkere takken met wat zijtakken bind je goed aan op hun nieuwe plek ( aan het dak )

 

Ik zou niet mesten trouwens. Van de mesttoestand van de tuin weet je niets af en de druif kan ook heel best een jaartje zonder. De wortels zitten overal rondom de kas en die haalt zijn voedsel wel hoor.

 

Dan vooral vanaf juni, na de bloei dus, ook herhaald blijven snoeien. De druif zal heel wat groeikracht hebben en ook willen groeien na de snoei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank voor jullie snelle en inhoudelijke reacties! Ik weet wat ik te doen heb van het weekend en ga met het snoeien aan de slag.

 

Dank ook voor de tip mbt het niet bemesten, ik heb inderdaad nog geen idee van de samenstelling van de grond.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

De druif in de grote kas heb ik direct het weekend 22 februari gesnoeid en dit ging best heel prima met wat info van internet over de cardonsnoei. 

 

Voor de druif in de kleine kas (foto 1 en 2) had ik pas dit weekend tijd, maar die vind ik toch een stuk ingewikkelder. Daar krijg ik weinig overzicht en lijken de geseltakken heel dicht op/over elkaar heen te lopen. Mijn gevoel zegt, beter iets te veel wegsnoeien om meer "structuur" te krijgen,  maar is dit wel zo of kan dit juist kwaad? 

Edited by Vastone

Share this post


Link to post
Share on other sites

In de snoeiles van klein fruit van Velt dit weekend, raden ze af om nu nog druiven te snoeien. Beter dan terugsnoeien wanneer ze volop in blad staan dan kan het geen kwaad. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik dacht ook dat snoeien niet meer kon, maar kreeg hier de tip dat het tot half maart nog wel moest kunnen. 

 

De druif in de grote kas is dus alweer even geleden gedaan, met de druif in de kleine kas had ik wel een begin gemaakt, maar twijfel ik dus of ik nog meer weg zal snoeien omdat het zoveel geseltakken in een kleine ruimte zijn (korte zijde van kleine en lage kas). 

 

Overigens had ik bij het snoeien nog geen bloedende takken. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...