Jump to content
henkg

LED groeilamp voor je zaailingen: simpel en goedkoop (2020)

Recommended Posts

Maar liefst vijf jaar na mijn topic over groeilamp goedkoop, TL 18W

https://www.moestuinforum.nl/topic/11424-tl-groeilamp-voor-je-zaailingen-simpel-en-goedkoop/#comments

 

Door een link van  @chowsven (over een goedkoop LED balkje) raakte ik geïnteresseerd: geeft zoiets vandaag de dag (we zijn inmiddels vijf jaar verder) meer lichtopbrengst dan een ouderwetse gewone TL?

Het gaat hier ook nu om een goedkope oplossing, en alleen voor je zaailingen (voor een volledige teelt is veel meer licht nodig). 

 

 20200304_LED2x.jpg

Deze, met de volgende specificaties:

LED batten light / IP20 / 0,6M / 20W / 6000K / 1660 lm. Huidige gangbare prijs: ca € 10,- (excl. aansluitsnoer, maar dat heb je vast nog wel ergens liggen)

 

Chinese specificaties (Aliexpress en zo) vertrouw ik voor geen meter. Dit type echter (EAN 8433325184445: makkelijk om mee te zoeken) blijkt geleverd te kunnen worden door meerdere NL-leveranciers.

Ik kwam uit bij https://www.ledlichtdiscounter.nl/led-batten-60cm-20w-6000k.html. Bij vijf stuks net boven de verzendkostengrens (“Vijf?”, ja, ik had er een goed gevoel bij, en ik wilde toch al in twee schuurtjes de antieke gloeilampverlichting vernieuwen). Pakketje was de volgende dag in huis, dat zal voor meer NL-leveranciers gelden. Dus geen weken wachten op AliExpress.

 

Hoe doet ie het? Heel kort: Ik ben zeer enthousiast.

Iets uitgebreider: Mijn gewone (gewone, ouderwetse) TL geeft nu op 10 cm afstand ca 5000 lux (1) (lux, geen lumen)

Deze nieuwe LED-balk geeft op 10 cm afstand ca 14000 lux (1).

Over de duurzaamheid (snel minder licht, of snel stuk) kan ik uiteraard nog niets zeggen.

 

Voordelen t.o.v. een gewone TL van 60 cm (18W):

Beduidend meer licht bij een vergelijkbaar stroomverbruik (lage stroomkosten, en wordt dus net zo weinig warm, dus geen koeling nodig)

Mooi plat (2,5 cm) t.o.v. een gewone TL (6,5 cm).

Kunststof armatuur (dus geen metalen armatuur dat eigenlijk op een geaard stopcontact moet worden aangesloten)

Toch niet duurder dan een budget TL-armatuur incl TL-lamp.

Het is gewoon koud wit licht. Geen kleurtjes en/of UV. Of dat in de praktijk echt een verschil maakt met een echte groeilamp?

Met wit licht heb je in ieder geval niet dat nare paarsige licht.

 

Soort

Kleurtemp.

(Kelvin)

Lux op 10 cm (gemeten)

Verbruik Watt (specificatie)

Verbruik Watt (gemeten)

Lengte (effectief)

Hoogte (incl. armatuur)

Oude TL 60 cm

6000

5000

18

19,3

55 cm

6,5 cm

Nieuwe LED 60 cm

6000

14000

20

17,9

45 cm

2,5 cm

 

Foto. Boven: gewone TL. Onder: deze LED balk:

20200304_TL_vs_LED.jpg

 

Ad (1): Gemeten met een goedkope luxmeter. Voor fotografie: zichtbaar licht dus. Metingen met een smartphone app gaven een vergelijkbaar resultaat.

Lumen en Lux, in meer populair- dan wetenschappelijke taal: Lumen is een eenheid voor rondstralend licht, vanuit de bron, de lamp dus. Bij een rondstralende lamp zonder reflector valt er slechts een kleine gedeelte op je plantjes.

Maar het gaat erom hoeveel licht er op een oppervlak valt, want alleen daar staan je plantjes. Daar is de eenheid Lux voor. Die wordt gemeten vanaf dat oppervlak (je plantjes) richting de verlichting. Lux zegt dus veel meer.

Maar niet alles: de afstand is ook van belang. Voorbeeld: bij een verdubbeling van de afstand neemt het aantal Lux kwadratisch af, met een factor 4 dus (logisch, want het verlichte oppervlak wordt 4x groter).

  • Like 1
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ahaa, thanx voor de lux/lumen uitleg @henkg :idea:

 

Heb ook zo'n Luxmeetappje geinstalleerd. Net gemeten. Heb op dit moment even tijdelijk de vierkante AliX ledgrowlight bovenop de TL armatuurtjes gelegd. Samen meet het ongeveer +6000 Lux. Alleen de leds meten ongeveer +4000.

Ik zag aan de plantjes dat ze liever richting growleds groeiden dan richting TL's. :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voortbordurend op het eerste bericht van dit topic, voor geïnteresseerden:

De lichtafname bij een toenemende afstand tot de lamp betekent dat deze verlichting (en vele andere soorten van kunstverlichting) absoluut niet geschikt is voor grotere planten.

Voorbeeld: Bij een plant van 40 cm hoog en een afstand van lamp tot top van de plant van 10 cm:

De top krijgt die 14.000 lux. De onderkant van de plant krijgt slechts 1/16e van dat licht (875 lux).

Want: 40 cm is 4x zoveel als 10 cm. 1/4e in het kwadraat is 1/16e. De hoeveelheid licht onderaan is dus een factor 16 kleiner dan bovenaan..

 

Buiten ligt dat anders (gelukkig wel!). Daar staat de lamp (de zon) op 150 miljoen kilometer van de aarde. De hoogte van de plant is ten opzichte daarvan is te verwaarlozen. De plant krijgt onderin dus precies evenveel licht als bovenin.

 

En dan nog wat: 14.000 lux op 10 cm afstand, dat lijkt heel wat. Bedenk echter dat op een zonnige dag in juni er tot 140.000 lux op je planten valt (op onze breedtegraad). Dat is 10x zoveel bovenin, en 160x zoveel onderaan die plant van 40 cm hoog. En dat is ook nog eens gratis en voor niks, want (alleen) de zon gaat voor niks op ...

 

Ik ben wel benieuwd of deze aanvulling behulpzaam is, of dat bij jou het licht nu helemaal is uitgegaan: 🌞 of 🌑

Share this post


Link to post
Share on other sites

TL balk verticaal plaatsen, pak je alsnog hele lengte van de plant? Dekking zal (iets) minder zijn dan bij top verlichting op kleine planten. Je hebt meer plant dus meer oppervlak dus je hebt zowiezo meer ruimte nodig voor je planten en dus meer verlichting/lampen. Dit geldt dus ook voor verticale plaatsing. Een TL per plant?

 

Uhm bij grote planten vallen de onderste bladeren niet voor niets af, die krijgen geen licht meer. Zeker als je maar een paar vierkante meter hebt die helemaal vol gaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Ik gebruik sinds vorig jaar, en dit jaar, de volgende:

Groei:

https://www.all4plants.com/verlichting-en-elektra/secret-jardin-tneon-tcl-bloei-lamp-55w-2100k/C197_P4982

 

Bloei:

https://www.all4plants.com/verlichting-en-elektra/secret-jardin-tneon-tcl-groei-lamp-55w-6500k/C197_P4983

 

Komt veel warmte van af ook! Die LED-strips ben ik helemaal van af gestapt, beviel niet goed. Lampen zelf kosten niet veel, maar de armatuur wel, van Secret Jardin dan. Misschien dat er een goedkopere oplossing voor de armatuur is, dat weet ik niet.

Edited by Saalk86

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik gebruik sinds 2 jaar de volgende transparante led lampen.

https://www.ledwereld.nl/shop/led-tl-armatuur/led-tl-armatuur-t8/led-tl-armatuur-t8-120-cm-koud-wit-extra-helder-transparant/

 

Lichtkleur is 6400K, lumen is 3750 per lamp. Ik gebruik een 3 tal lampen. Totaal aantal lumen komt dan op 11.250 voor een oppervlakte van 60x120 cm.

Laag verbruik: 27W per lamp. Warmteafgifte bijna niets.

Op de foto's kan je zien dat ik zowel aan de voor- als achterzijde reflecterend materiaal gebruik zodat ook de zijkant en onderkant van de planten licht krijgen. Deze opstelling staat in mijn garage die totaal niet verlicht is. Planten krijgen 15 uur licht van 7 tot 22 uur.

 

De sla op de foto werd gezaaid op 15/1 en 15/2. Paprika's en pepers op 2 /2. Tomaten op 22/2.

 

 

IMG_20200308_173041.jpg.22c8f4fa7558bf2c08574a171231e5ba.jpgIMG_20200308_173051.jpg.5c66e247aba08fff6b32765c2022fbbf.jpg

IMG_20200308_172800.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Saalk86 Die dikke 50,- euro voor het T-Neon armatuur valt nog mee. dat was een alternatief dat enkele mensen op chillipeper.nl forum gebruikten, ook ongeveer. Daarvan was ook een grotere maat verkrijgbaar. Helaas is het forum verdwenen en sinds vandaag uitgebaat door een Italiaanse internet marketing bedrijf, ofwel domeinkaper. Het is ons helaas niet gelukt het domein te verwerven. Dus ik heb even de productinfo/merk/winkel niet paraat.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

@henkg Hoe zat het ook alweer met de powerfactor? Jouw aanbieder zegt PF: >0.9 en een andere zegt weer 0.5.

 

Alleen in Polen vind je deze voor 7 Euro, als je goede wisselkoers hebt. De rest van Europa (zijn niet veel aanbieders) is duurder.

 

Deze https://www.ledlampenkopen.nu/wat-zijn-de-verzendkosten Vraagt meer verzendkosten.

 

Deze is hetzelfde aanbod als henk in zijn openingspost postte, dus twee aanbieders. Iemand in de buurt interesse in order splitten?

Edited by donaldk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Donald, het lijkt erop dat het om precies hetzelfde product gaat. Met power factor kan ik niet zoveel, en dat kan ook een interpretatieverschil zijn tussen doorverkopers.

Gezamenlijk bestellen heeft niet zoveel zin, want hoe krijg je de spullen bij anderen: doorsturen als postpakket of laten ophalen met de auto. Dat kost ook geld.

 

Verder: één van mijn vijf exemplaren maakt een hoorbaar piep/bromgeluid. Voor mij niet erg: die gaat in een schuurtje, is daar toch maar hoogstens een kwartiertje per keer ingeschakeld. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is echt een zegen als je zoets hebt voor zaaien, planten en microgreens. Hier uit de spaarpot wat hydrobakken met licht gekocht, microgreens gaan super. Kruiden gaan goed en de paprika en tomaten ook als het zaad maar kiemt. Oude zaadgoed moet eerst oo en kiemt slecht of zelfs niet. We hebben nog dus vol vertrouwen verder zaaien, in de kas halen we wel de achterstand in.


Heirloom Gärtnerei

Whatsapp moestuin group, pb nr voor toevoegen

What's growing on?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb op 14 februari gezaaid en er groeiledstrips boven gehangen. 

Na een maandje heb ik deze verwisseld voor CREE LEDS die ik had besteld op ALibaba en die lijken goed werk te verrichten.

 

Ze geven wel een klein beetje warmte af maar door de fans bovenop wordt dit niet op de planten geblazen.

 

IMG_6223.jpg.6a9957232ca8e7d0aa1f9953df14a259.jpg

 

IMG_6226.jpg.419e0f70e58d7b2f0cb89c98cf721a56.jpg

 

IMG_6225.jpg.7526e5770daa8598d0f2be7d7496e994.jpgIMG_6224.jpg.8c35545b5ff34d3ee8d9e9b7d571155e.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...