Jump to content

Chayote of Labusian kweken.


appelvrouw
 Share

Recommended Posts

Ik had dit najaar een Labusan geplant, en ik laat hem in de vollegrond overwinteren. Ik heb hem onder een berg compost gestopt, in de hoop dat hij overleeft met dat kleine beetje vorst van tegenwoordig. De ananaskers overleeft dat ook, maar die komt zo laat weer boven, dat ik geen vruchten kan oogsten. Ik zal het in juni wel zien. Ik heb nu al zoveel binnen staan dat ik het maar zo aanpak. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Op 27-1-2021 om 22:45, fre3ke zei:

in de hoop dat hij overleeft met dat kleine beetje vorst van tegenwoordig.

en toen was het februari 2021....

 

Ik ben trouwens nog steeds op zoek naar de gestekelde soort tegen een "normale" prijs.

Inmiddels heb ik wel 2 soorten ongestekelde in de vensterbank liggen maar volgens het forum is de opbrengst in het gunstigste geval matig.
Iemand een tip?

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

Sowieso beschut tegen de wind. Vorig jaar paar keer kapot gewaaid, totale oogst 3 stuks (ongestekelde) van 6 planten!
Jaar daarvoor (eerste jaar) iets meer dan 100 (kleinere meegeteld) na de eerste vorst op 31 oktober.
Tips: beschut tegen wind en tegen vorst. Verder is het voor mij ook nog experimenteren.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, paddestoelengek said:

en toen was het februari 2021....

Ja, ik had me al gerealiseerd dat ik waarschijnlijk toch een paar planten ga verliezen die normaal de winter overleven. Gelukkig is deze winterweek begonnen met sneeuw, dat isoleert de bodem een beetje.  De labusan is de minste van mijn zorgen, er zijn zo'n 30-40 planten verplant of aangeplant in december. Ik zal heel opgelucht zijn bij iedere groen blaadje dat ik zie dit voorjaar.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Diana heeft er een stukje over geschreven: https://www.mooiemoestuin.nl/chayote/
"chayotes met een geheel gladde schil, chayotes met een sterk stekelige schil. En tenslotte heb ik een chayote die slechts een beetje stekels heeft. Als ik op internet zoek schijnt dit naamloze ras de beste opbrengst in Nederland te geven."
Dit naamloze ras had ik dus, maar @Goldfish had er wel een naam aan gegeven.
Zelf had ik ze afgelopen jaar niet, maar de tante van mijn vrouw had een flinke oogst, en heeft een paar maanden geleden gezegd mij er één of enkele te geven. We gaan het zien.

Link to comment
Share on other sites

Je bent als "vinder" nog steeds vrij om een betere naam te verzinnen @acpronk  Wel grappig dat een gesprek tussen jou en mij op dit forum, iemand met de statuur van Diana, verleidt tot het doen van aannames.  Je kan de naam ook a 1500 euro wettelijk laten beschermen trouwens.  

 

Overigens heb ik ditmaal de klassieke mega stekel variant via Vreeken (nadat de naakte uit de toko vorig jaar enorm groot werd, maar niet op tijd ging bloeien), maar zie ik tot mijn schrik dat ze allemaal al 10cm zijn uitgelopen.  Ik ben gewend dit normaal pas in de 1ste of 2de week van Februari te zien.   Ik vrees dus dat ik 2 meter lange ranken heb in April die ik ook nog moet zien af te harden....   Was ook niet van plan ze bij Vreeken te halen, maar daar ik toch was om die volwassen kiwiplanten op te halen... kon ik de verleiding niet weerstaan. 

Link to comment
Share on other sites

Eigenlijk ben ik de naam vergeten, en te lui om het op te zoeken..
(Edit: Pronks Glorie)

Misschien is het een idee om ze kort te houden, zodat ze wat bossiger worden? Dus na elke zeg 5 bladeren toppen. Als het dan tijd is om ze uit te planten, dan hebben ze heel veel nieuwe zijtakken. Wellicht dat dat de oogst vergroot.

Link to comment
Share on other sites

Dat was de naam omdat je uit Boskoop komt en de bekendste Nederlandse druif Boskoop's Glorie heet.   Maar Pronk's Pride bekt lekkerder op de internationale markt!  Goed idee.  Ik ga ze nu wel oppotten maar zo koud mogelijk wegzetten, maar kouder dan een 14 graden kan ik ze niet bieden helaas. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...