Jump to content

Verse jonge knoflookstengels: hoe bewaren / invriezen?


henkg
 Share

Recommended Posts

Die jonge knoflookstengels, heel fijn gesneden, en rauw pas op het allerlaatste moment toe te voegen aan een gerecht (beter nog pas aan tafel): Heerlijk!

Sterk smakend, toch heel fris, nauwelijks peper en zout in het gerecht nodig. Op een gebakken eitje, de gekookte aardappels, rijst, noem maar op (gekookte mosselen!). En ondanks de sterke smaak blijft het gerecht al zijn eigen smaak houden.

Ik teel ze daarom speciaal voor dit doel, in bloembakken. De knoflook in de volle grond is voor de bollen.

 

Maar: Hoe kun ie die verse jonge stengels het best bewaren?

Ik ga drie manieren proberen:

- Gevacumeerd, heel, en in de vriezer

- Alvast fijngesneden, met wat water invriezen in zo'n ijsblokjesbakje

- Alvast fijngesneden, daarna losjes in een bakje, in de vriezer.

 

Ik heb er een stuk of dertig staan, die moeten allemaal binnen een week of twee al geoogst.

Wat zijn jullie ervaringen of tips?

(en als je het nog nooit geproefd hebt: offer nu één aanstaande bol op, en proef!)

 

Hier staan ze, nu:

20200504_163326.jpg

@Patrijs: Opinel no. 09

Link to comment
Share on other sites

Waarom zou je er 30 tegelijk opkweken? Zonde om dat heerlijk verse knoflookblad proberen te conserveren en absoluut niet nodig. Bijna dagelijks knip ik er wat van. Ik gebruik ook nauwelijks tenen meer sinds ik het groene blad gebruik. Veel lekkerder! Mijn eetmaatje en ik noemen het 'knipknof'. :-)

 

Doe net als Patrijs (en ik) en plant bijna het hele jaar door wat tenen.

 

Laat je tzt even weten hier, wat er van het invriezen is geworden?

Teeltwedstrijd 2022: komkommer!

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Knipknof erg lollig


Ik maak van de stengels knoflookpasta en gebruik dat het hele jaar door. In een potje met zonnebloemolie. Na openen in de koelkast bewaren. Blijft maaaaanden goed. Ik vind het heerlijk en gooi nooit meer stengels weg.

Link to comment
Share on other sites

1 uur terug, HuubvG zei:

Waarom zou je er 30 tegelijk opkweken? 

Ja,  waarom zo weinig?

Ik zet zeker het  dubbele om vers te kunnen oogsten. Van het eind van de winter / het vroege voorjaar wanneer de gedroogde knoflook terug loopt. tot aan het moment dat de knoflook van de volle grond voor dit doel klaar is. Dan oogst ik ook daar de dunste weer "vers".

 

Wij zijn wel knoflook liefhebbers.

Link to comment
Share on other sites

Tja, ik vond die 30 stuks in dat bakje nogal veel in 1 keer ja. Als je elke week 10 tenen poot in een bakje of in de vollegrond of kas, dan kom je uiteraard ver over die 30, maar dan heb je wel elke dag verse knipknof en hoef je niets te conserveren.

 

 

Teeltwedstrijd 2022: komkommer!

Link to comment
Share on other sites

leuk topic! wij planten in maart en mei altijd nieuwe tenen van de olifantenknoflook voor het blad, we bewaren die niet, heeft van zichzrlf al een wat zwakkere smaak dus vers is lekkerder

(luxe, we hebben elk jaar een prima opbrngst van grote knollen megt veel tenen, ooit begonnen met 3 tenen van Jet, uitplanten in oktober, oogst in juni, bewaart heel goed, beter dan de Franse )

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...