Jump to content
Sign in to follow this  
akroma

Potgrond droogt uit en neemt slecht water op

Recommended Posts

Hoi allemaal,

 

Ik heb inmiddels een jaar of 5 een balkonmoestuin in potten. Maar een probleem dat ik nog niet heb kunnen oplossen is "dode" potgrond. Het lijkt wel of de potgrond steeds slechter wordt. Ik heb meerdere merken geprobeerd maar allemaal hebben ze hetzelfde probleem. 

 

Niet lang na het oppotten van de plant in de pot droogt de potgrond volledig uit. Je kunt wel water geven maar die loopt er of langs of dwars doorheen zonder dat de grond iets opneemt. Hoe lossen jullie dit probleem op? Maken jullie je eigen potgrond? Of mis ik iets?

 

Bij voorbaat dank!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb het zelfde probleem, daarom mix ik een beetje brekerzand er doorheen, zorgt er voor dat het water wel. Tevens kan je perlite of vermiculite toevoegen, wat voor een betere water / zuurstof huishouding zorgt. 

Eventueel een deel tuingrond toevoegen. Compost kan natuurlijk ook. 

 

Wat ook kan helpen als het uitgedroogd is, om eerst met een plantenspuit licht de boven kant van de aarde nat te maken. Paar minuten later water geven, dan ligt het water niet meer op de grond en kan het wel wegzakken. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onder potten of schalen gebruiken en daar ook water in geven, maar ik moet toegeven dat het soms net gemalen karton en zaagsel is wat er heden ten dage verkocht  wordt. ( Vroeger was alles beter...…)👴

Share this post


Link to post
Share on other sites

En hoe gaan we om met planten die al een aantal jaar in dezelfde pot staan? Hoe zorgen jullie ervoor dat de grond in die potten kwalitatief ok blijft? Het is lastig bij grote planten als kruisbes om de plant uit de pot te halen, zeker ook omdat na een paar jaar de hele pot is gevuld met wortel :P. Ik kan natuurlijk verpotten in nog grotere pot, maar de kruisbes staat momenteel wel echt in de maximummaat.

Edited by akroma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik haal b.v. aalbes 1x per 2of 3jaar uit de pot, ik snoei dan een aantal dikke wortels weg(doen niks) , en probeer de fijne wortels over te houden, fijne wortels nemen voeding en vocht op. 

Alles wat rondjes maakt in de pot kan je ook terug snoeien. 

Daarna gaat de oude grond onder in de pot, en plant de struik weer terug er boven op met nieuwe grond. 

Beste moment om zoiets te doen, is aan het eind van het voorjaar, op het moment dat de knoppen staan te zwellen en op punt om open te gaan. Als ze opengaan heb je nieuwblad, wat direct energie leverd om nieuwe haarwortels te produceren. 

 

Ik doe dit bv ook met buxes in pot. 

 

Je kan eventueel op youtube kijken, hoe ze 'bonsai's verpotten'. Want die bomen zitten altijd in een kleine schaal, en die wil je ook in kleine schaal houden,en niet telkens naar een grotere pot verpotten. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Van de week je topic gezien van die aantastingen van de bessebbladwesp op je kruisbes.  Als je bijvoorbeeld zo'n bessenstruik bedoeld ?  Die maat pot is echt nogal aan de krappe kant hoor voor zo'n struik. Grotere pot voor nemen. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@akroma kan je een foto en de afmetingen van de pot en struik vermelden. @Bit heeft daar misschien een punt in, alleen kan ik op de foto's niet inschatten hoe groot ze zijn. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Diameter van 45 inch. Inhoud 35L. Zijn toch wel vrij grote potten.

Edited by akroma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat voor potgrond gebruik je, omdat deze zo snel uit lijkt te drogen?

Zelf gebruik ik altijd een mengsel van 'normale' potgrond en kokospotgrond (beiden Welkoop huismerk). Ik merk dat dat mengsel langer vochtig blijft en in ieder geval meteen weer water opneemt als het te droog is geweest; beter dan met enkel normale potgrond. Is sowieso een eigenschap van kokosgrond in het algemeen.


Oudholland

 

Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb verschillende merken potgrond geprobeerd, eigenlijk allemaal hetzelfde resultaat (o.a. pokon en intratuin huismerk)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...