Jump to content

Aardappels in grote potten/zakken


Recommended Posts

Hallo, ik zal mij even voorstellen, ben voor de eerste keer op dit forum. ik jeanne, 59 jaar oud, en dol op mijn piep klein moestuintje, meer plaats heb ik gewoon niet, verder ben ik pedicure en nagelstyliste. wat ik ook zeer graag doe, maar zal jullie verder niet vervelen met mijn dingen, maar had een vraag, ik januari wil voor de eerste keer zelf aardappels gaan poten, gewoon in grote potten omdat ik verder geen plaats heb, nu weet ik nog van vroeger dat een nieuwe aardappel ook echt een nieuwe aardappel was, die smaak hangt mij nog steeds bij,maar kan het bij de nieuwe aardappelen in de winkel niet meer terug vinden! Smaakt een nieuwe aardappel die jezelf oogst nu echt lekkerder als de gekochte [nieuwe] Ik zou het heel graag willen horen van jullie die zoveel wijzer zijn als ik qua teelt en dergelijke bedankt en groetjes Jeanne

Link to comment
Share on other sites

Welkom Jeanne,

 

Alles wat je zelf teelt smaakt lekkerder dan in de supermarkt. Reden: vers, geen gehaaste teelt met bemesting/water en de vruchten hebben de tijd gehad om te rijpen.

 

Ik heb dit jaar wel een aantal potten, zakken en bakken met aardappels voorbij zien komen. Eentje die ik nog voor de geest kan halen is dit geweldige experiment van ludo: aardappelen-in-verschillende-verdiepingen-t2382.html

 

Januari is nog wat vroeg om aardappels uit te planten. In het kort is de werkwijze zo (overgetypt uit een reclame in het blad Grow Your Own):

  • 1. Vul de pot (groot - denk aan 30-40 liter en vooral ook hoog voor het aanaarden en diep planten) voor de helft met potgrond en plant de aardappels ongeveer 10 cm diep. Hoeveel je er moet planten zal je moeten uitproberen het eerste jaar.
    2. Breng meer potgrond aan naarmate het gewas groeit, zorg er voor dat de aardappels niet boven de grond komen te liggen. Uiteindelijk moet de pot tot net de rand gevuld worden met potgrond.
    3. Geef regelmatig water

Als pootaardappels kan je aardappels gebruiken uit de supermarkt. Daar ben ik zelf niet zo'n voorstander van omdat bij de aardappels vaak een kiemremmend middel is gebruikt en ze ziektes kunnen bevatten. Op de markt kan je gecertificeerde pootaardappels kopen, ook in (hele) kleine aantallen. Ze kunnen je dan ook adviseren of een ras - vroeg of laat is.

 

Had je al een ras in gedachte? Ik teel zelf als vroege aardappel frieslander (zoek de eigenschappen even op: niet vastkokend).

Link to comment
Share on other sites

Dank je voor je snelle antwoord, o is dat te vroeg/had op internet gelezen dat het januari mag zijn voor de eerstelingen,omdat ze wel wat wat vorst kunnen verdragen, en heb inderdaad een filmpje gezien, dat je steeds moet aan aarden. ja ben maar een beginneling. zou er met de tijd graag foto's van opzetten, maar heb het even gelezen hier, en zo technisch ben ik nu ook weer niet. ook van mijzelf bij de berichten,vragen die ik hier zeker ga plaatsen. maar misschien kan mij iemand helpen in de familie kring,ik doe mij best.Zo leuk om ervaringen uit te wisselen met elkaar, ben pas vanaf maart bezig, maar zo leuk. verslavend bijna ha ha. maar nogmaals bedankt. groetjes jeanne

Link to comment
Share on other sites

Ik had begin dit jaar een aantal zakjes pootaardappelen gekocht, en ze uitgeplant in de moestuin. Van elke soort had ik steeds 2 of 3 hele kleine aardappeltjes over. Die heb ik per soort in een zak gepoot (zo'n puinzak, geweven van plastic reepjes), en daar kwam 2 weken terug een erg leuke oogst uit! En ik was lui, dus ik heb de zakken niet eens steeds verder gevuld met aarde (was wel mijn bedoeling... maar ja )

Link to comment
Share on other sites

Bedankt kruidje[leuk verzonnen die naam trouwens] Maar hij was wel wat eerder als ik, zou je nu nog pootaardappelen kunnen kopen in een tuincentra? En ik hou van vastkokende en ken eigenlijk alleen maar de nicola's, weet iemand nog een ander soort? En ja kan ze van de winter toch in een schuur zetten als het gaat vriezen? Maar ja zoals ik al zei: ik heb er niet zoveel verstand van. Dus alle raad is welkom. leuk forum dit, soms zit je met zoveel[beginners]vragen. groetjes Jeanne

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Hallo,

 

ik ben nieuw hier op dit forum (dat ik via google gevonden heb). Ik had eigenlijk een vraagje: sinds een kleine twee jaar probeer ik hier wat groenten en kruiden te telen in ons moestuintje; de gewassen doen het meestal vrij goed - maar na twee jaar weet ik wel wat ik wil op mijn grondje: vooral sla, radijzen, wat kolen.

Nu, af en toe wil een mens ook eens iets proberen, en ik dacht aan aardappelen in pot. Dan hoef ik mijn beperkte stukje grond niet te wijden aan aardappelen maar kan ik dankzij die potten wat meer ruimte laten in de moestuin en de potten op het terras plaatsen.

 

Ik las al een aantal aanbevelingen over aardappelen in pot, onder meer over de drainage. Men raadt aan om aan de onderkant van de potten wat gaten te voorzien zodat overtollig (regen)water makkelijk weg kan.

Ik heb hier echter een grote zinken teil die ik zou kunnen gebruiken. Alleen: ik wil geen gaten boren in deze teil. Je weet nooit dat ik volgend jaar de teil wil gebruiken als waterreservoir of teilvijvertje . Daarom dacht ik aan hydrokorrels.

Is het mogelijk om de bodem te vullen met een goede laag hydrokorrels en vervolgens pas te starten met de aarde/compost voor de aardappelen? Of moet er beter gedraineerd worden dan dat en moeten er alsnog gaatjes geboord worden?

 

Groeten,

jarnogab

 

 

PS: excuus dat ik een ouder topic hierdoor terug naar boven kick, maar dit leek me dan toch zinvoller dan een nieuw topic te starten.

Link to comment
Share on other sites

Hoi, beste mensen.

Wel eens aan de Jamie Oliver style gedacht ??? gewoon in zakken ??

Je neemt een vuilniszak deze vul je met 10 tot 15 cm grond daar gaan je uitgelopen piepers op en afdekken de handel. Steeds als je uitlopers 10 tot 15 cm gegroeid zijn aan aarden tot 2/3de doe dit tot de zak 3/4de vol zit. Maak wel her en der wat kleine gaatjes in de zak om overtollig water af te laten vloeien. De aarde is het volgende seizoen wwer te gebruiken maar niet voor aardappels, tomaten en andere familei leden van de nachtschade. I.v.m. ziektes. Als je van je eigen geteelde aardappels enkele kleine acfhter houdt in het donker en koel kan je deze het volgende seizoen weer gebruiken als pootaardappel.

P.s. dit kan ook in een zak potgrond maar dan blijft de opbrengst klein.

Echter voor mensen met een kleine tuin of slechts balkon kan je de zakken wel voor een verticale tuin gebruiken (sierwaarde echter na genoeg 0) maar wel erg lekker.

Groet Stan.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

@jarnogab, nee je kunt ook met hydro korrels de boel niet voldoende afwateren of je moet de bak bij regenachtig weer met een paraplu beschermen Alhoewel het is een ideetje

Als je de bak nu gewoon buiten zet, dus zonder aardappels, dan zul je zien dat er vrij veel water in blijft staan en er onvoldoende verdampt. Wel leuk zo'n zinken bak. Wellicht kun je toch gaatjes maken en die, als je weer een ander plan hebt, dichtsmeren met een goede siliconen kit?

In de kern van alle problemen schuilt een kans

Link to comment
Share on other sites

@allen: bedankt voor de reacties.

 

Ik had inderdaad zo'n beetje mijn twijfels of die hydrokorrels zouden volstaan, maar dankzij jullie antwoorden lijkt mij het niet verstandig om daar alleen op voort te bouwen. Ik zal nog even afwegen of ik gaatjes in de teil maak dan wel goedkope manden/potten/zakken gebruik.

 

Thanks!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

a ja dan mag ik het morgen ook wel wat doen,komt dat er in mijn moestuin boek staat begieten nooit, maar ja dacht als ze in de volle grond staan en ze krijgen veel regen wat dan? ja oké wij merken wel dat het slecht is,omdat de prijzen weer om hoog gaan maar super bedankt voor het antwoord.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

De eerste oogst serre emmer aardappelen, Rode Eersteling en Premiere.

Al geoogst na 67 groeidagen, is dus een winst van iets van 14 dagen tegen de buitenteelt.

 

Dat gaat verorbert worden straks met vers gestoken eigen asperges en een kalfsmedaillon en een gepocheerd eitje.........................

 

img113249811367938500.JPG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...