Jump to content
Patrijs

Aardappelziekte ofwel Phytophthora op aardappel en tomaat 2020

Recommended Posts

@FruitLent eerlijk gezegd, ik kende je site niet, maar wat ik lees op https://www.fruitlent.nl/popups/phytophthora_resistentie_tomaat.html is dat je heel correct informatie geeft. Ik ben absoluut voorstander om niet chemisch te werken, waarom doe je het anders voor ? En resistente rassen, enten  kunnen daarbij helpen, maar het is geen wondermiddel  en dat geef je ook aan.  Je zegt dat een gecombineerde resistentie voorlopig goed werkt uit de ervaringen en reacties die je ontvangt dus het zou @weknowsieren om te vermelden welke hij gebruikt heeft.  Dat geeft jou en ons input.

 

Edit: Er wordt de naam "Julia" vermeld in de eerdere posts maar die vind ik niet terug in de jou aangeboden rassen, wel "Juliette" waarbij vermeld wordt dat de resistentie niet betrouwbaar is in Nederland. (toch een beetje verwarrend als je die bij resistente rassen zet)

Edited by redzebra

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 uur geleden, redzebra zei:

en reacties die je ontvangt dus het zou @weknowsieren om te vermelden welke hij gebruikt heeft.  Dat geeft jou en ons input.

Als ik je opmerking of vraag zou begrijpen, redzebra, wil ik best proberen iets te doen wat me zou sieren. 😵 Maar ik heb geen flauw benul waar je het hier over hebt en wat je me lijkt te verwijten....??? Als het er om gaat welke rassen ik ooit bij Marcel kocht....ik schat een jaar of 4 a 5 geleden.....moet ik je het antwoord schuldig blijven! Intussen wel weer een 100-tal soorten gehad...zou het echt niet meer weten! Wat ik me wel herinner is dat precies een of 2 van die speciale  tomaten duidelijk slechter waren w.b. phytophtera dan al de andere die ik dat jaar zette. Bovendien ook in andere kenmerken (smaak, productie) waren het geen hoogvliegers. Ik heb toen - voor mezelf - de conclusie getrokken dat zogenaamde resistente rassen importeren uit de USA niet de oplossing is. Anders gezegd: Tomaten, in principe alle "echte" tomaten (ik bedoel dus de 

Solanum lycopersicum) zijn in ons klimaat bevattelijk voor phytophtera ALS DE OMSTANDIGHEDEN (temperatuur + 22 graden en plant blijft gedurende een aantal uren nat of zeer vochtig) ER ZIJN. Te vaak en te veel claims gehoord en gezien doorheen de jaren, die steeds onjuist bleken....resistentie is, tenzij er een groot wetenschappelijk instituut heel veel geld en onderzoek in wil steken, geen weg die iets gaat opleveren denk ik.  Daarmee geen slecht woord over de poging en hoop van Marcel om het probleem op te lossen....op zich prima initiatief en daarom deed ik ook mee. (Overigens betrok ik de laatste jaren ook diverse rassen via de zaden-werkgroep van Velt, waarbij ook weer enkele van die van Fruitlent zaten....en ook daar geen echte hoogvlieger bij aangetroffen...ook kijkend naar smaak en andere gebruikskenmerken voroal)  Ik heb de laatste 3 jaar geen phyto gehad, uiteraard niet onder de overkapping en in de folietunnel, maar ook niet in de buitentomaten...hoewel de ca. 10 planten (alle struiktomaten) die dit jaar buiten stonden het op het randje was...lichte aantasting van plant die niet heeft doorgezet omdat het droog weer werd gedurende langere tijd. Licht sporen op de laatste vruchten. Omdat het allemaal gelijkdragende (determinate) soorten waren en de planten klaar waren heb ik ze een week of 3 geleden opgeruimd.

 

Veel belangrijker en hoopvoller vind ik een andere ontwikkeling dan het zoeken naar - en vooral aanspraken op - zogenaamde resistente rassen, namelijk dat er een aantal rassen zijn die blijkbaar in staat zijn om over phyto heen te groeien en na aangetast te zijn bij betere omstandigheden weer gezonde groei en gezonde vruchten kunnen geven. Het zou m.i. vele malen interessanter zijn om dat kenmerk verder te onderzoeken en te gebruiken bij de ontwikkeling van betere rassen. Sinds een jaar of 3 a 4 teel ik wat overschot aan tomatenplanten buiten op, maar standaard zet ik ze vooral onder overkapping of in folietunnel waardoor phyto geen echt probleem meer is. 

 

Ik heb nog even naar het lijstje resistente van Fruitlent gekeken....heel zeker van slechte resultaten ben ik wat betreft de F-1 Juliet die in dat jaar zeer snel en sterk werd aangetast....de andere weet ik zo niet meer.  Overigens heb ik in dat jaar aan Marcel ook verslag gedaan van mijn bevindingen met dat en enkele andere rassen! Ook met de bestomaat Jellapo (uit andere bron dan Lent) heb ik een aantal jaren ervaring...dit zou een wilde vorm zijn. Ze stond niet in mijn groententuin maar in het grote parkbos dat ik beheer en waar ze zich massaal heeft uitgezaaid vanuit een 10-tal planten en enkele jaren wild heeft gegroeid. Dit jaar was ze geheel verdwenen. Die werd inderdaad niet aangetast, maar was een onhandelbaar oerwoud met enorm veel kleine tomaten, geen speciale of echt goede smaak, die ook erg snel overrijp werden aan de struik. Leuk, maar mij te woest groeiend en arbeidsintensief om er maar een kleine oogst van te hebben. Ze mocht van mij gewoon zijn gang gaan in een gebied, maar zoals gezegd is ze nu niet meer teruggekomen. 

  • Like 1

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sry @weknow dat was helemaal niet bedoeld als verwijt, ik verwachte gewoon een antwoord van jou op de vraag die Marcel 2x stelde, omdat je altijd zoals nu, alles heel goed onderbouwd naar voor brengt. Ik heb natuurlijk totaal geen weet van jullie onderlinge communicatie en vroegere samenwerking.  Het onderwerp interesseert me, en zowel  jij als Marcel geven me nieuwe inzichten. Ik heb wel dezelfde bedenkingen als jij en teel ook op dezelfde manier, maar dat neemt niet weg dat de pogingen van Marcel lovenswaardig zijn en vroeg ik me af of dat je ooit zaden met gecombineerde resistentie had geprobeerd.  Zoals phytophthora evolueert zullen ook de rassen die Marcel aanbiedt hopenlijk evolueren (ik heb geen idee wat zijn aanbod 4/5 jaar geleden was), zowel naar smaak (wat ook vaak persoonlijk is) als resistentie. F1 Juliet lijkt me niet echt een goed voorbeeld en zou ook niet in het lijstje mogen staan, het tast een beetje de geloofwaardigheid aan. Verder denk ik wel dat vele rassen over phyto kunnen heen groeien, op voorwaarde dat de infectiedruk laag genoeg  was en de infectie op tijd wordt ontdekt. Eenmaal zoals je zegt de combinatie luchtvochtigheid/temperatuur verandert stopt de verdere infectie en zie je  deze later ook niet terugkeren als de besmette delen op tijd verwijderd waren (dit uit eigen ervaring).

 

Edit: ik wil volgend jaar wel eens de mountain merit proberen in open lucht,  een van mijn nabije buren laat altijd een deel van zijn aardappelen in de grond zitten en gebruikt dat als pootgoed voor het volgende jaar, dus een infectiebron in de buurt is gegarandeerd ( dat is ook de voornaamste reden waarom ik geen onbeschermde tomaten meer zet), als hij dat doorstaat geloof ik het wel.

Edited by redzebra

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eigenlijk volgde ik dit onderwerp niet meer echt, Redzebra. Pas doordat je mijn naam noemde, zag ik je berict. Later teruggelezen en de oproep van Marcel nu ook meegekregen. Het is nu wat duidelijker. Maar aanvankelijk plofte ik er in en snapte er allemaal weinig van.

 

Ik laat het nu even bij wat verduidelijkende opmerkingen. 

 

1. Volgens mij is het lijstje van resistente tomaten bij Fruitlent niet of weinig veranderd sinds het eerste jaar. Toen heb ik een aantal zaden gekocht...ik schat een jaar of 4 geleden?

 

2. Met tomaten die erdoorheen groeien bedoel ik iets anders dan jij het opvat. Het gaat echt om rassen die ziek worden en zich zonder ingrijpen na wegvallen van de omstandigheden die ziek maken, weer met gezonde nieuwe groei en vruchten zelf verder groeien. Het normale patroon is dat in zeer korte tijd phyto de gehele plant aantast en meestal ook alle naburige planten. Op enkele dagen van mooie planten naar een hoopje ellende. Het duidelijkste voorbeeld van zo een tomaat is de tomaat waarover Appelvrouw schrijft op haar blog en die ik "tomaat Wil"noem en zij, in Frankrijk, "Quatre metres". Dit is de link naar de forumpost

 

 


In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@weknow en @redzebra: volgens mij zijn we het over een groot aantal zaken eens. Aan de hand van de ervaringen meen ik inderdaad ook dat 'Juliet' niet langer in het rijtje thuis hoort. Ik heb dat opgelost door het in de onderliggende tekst duidelijk aan te geven, maar inderdaad: doordat het ras tussen de overige resistente rassen blijft staan, kan dat verwarring geven.

 

@weknow: jammer dat je niet meer weet welke rassen je hebt getest. Ons assortiment evolueert elk jaar en ik ben er van overtuigd dat de gemiddelde kwaliteit van het assortiment elk jaar iets toeneemt. Je zou jouw conclusies moeten stoelen op originele zaden van bijvoorbeeld 'Mountain Magic', welke een gecombineerde heterozygote Ph-2 en Ph-3 resistentie heeft (en ook nog goede tuinbouwkundige eigenschappen en smaak heeft).


Je kunt jouw conclusie natuurlijk niet baseren op zaden die aanvankelijk van ons afkomstig waren en die vervolgens via zadenwerkgroep van Velt gaan circuleren. Het grote voordeel van een F1-hybride is nu eenmaal dat je via een verdelingstechnisch eenvoudiger route twee resistentiegenen in één ras kunt combineren, maar het nadeel is vervolgens dat deze genen heterozygoot aanwezig zijn en dus niet zaadvast in stand blijven. Dat de meeste planten uit uitgezaaide F1-hybriden de resistentie verliezen is volgens de wetten van Mendel dus heel goed verklaarbaar. De percentages kan eenieder die biologie in het vakkenpakket had uitrekenen....

Ik lees ook dat je vooral de waarde in ziet van rassen die geringer aangetast worden en sneller over een aantasting heen groeien.

Maar dat is toch precies wat wij op onze website uitleggen bij de Ph-2 en Ph-3 resistentiegenen ?

Heb je de vakinhoudelijke informatie op onze site gelezen ?  (link in de bovenstaande mail van Redzebra)

 

We doen zelf ook nog wat kruising en selectie. We hebben onze eerste selecties met gecombineerde resistentiegenen nu buiten in een kleine beproeving staan. Ik wacht met smart op Phytophthora, want een proef zonder Phytophthora is voor ons een mislukte proef..... :-) 

 

We hebben onlangs ook weer zaden van geheel  materiaal met gecombineerde resistentie in bezit gekregen. Deze staan nog niet op de site. Ik kan niet wachten tot volgend jaar om ze te testen......

 

Marcel Joosten.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Op 9-9-2020 om 22:20, FruitLent zei:

Ik lees ook dat je vooral de waarde in ziet van rassen die geringer aangetast worden en sneller over een aantasting heen groeien.

Maar dat is toch precies wat wij op onze website uitleggen bij de Ph-2 en Ph-3 resistentiegenen ?

Heb je de vakinhoudelijke informatie op onze site gelezen ?  (link in de bovenstaande mail van Redzebra)

Hallo Marcel,

 

Toch een aantal gedachten, kanttekeningen en opmerkingen bij je verhaal en pogingen om resistente tomaten te vinden. 

 

1. Laat ik beginnen met een tip voor je website. Die raadpleeg ik zeer geregeld als fruitliefhebber met waardering voor de vele gedegen informatie. Enerzijds is ze heel vernieuwend voor wie een aantal minder bekende fruitsoorten wil kweken. Soms ook is de informatie al weer wat gedateerd, zijn er al weer vele nieuwere varieteiten en ontwikkelingen. Logisch dat je als liefhebber niet overal in up-to-date kunt zijn. Maar het gebeurt ook dat ik pas heel veel later iets interessants dat nieuw is op de website zie. Wat daarbij echt zou helpen is ergens een lijstje waarin je updates en aanvullingen noteert, zodat iemand als ik niet op zoek moet of er misschien iets anders op staat (vaak zal dat er dan niet van komen) en meer getriggerd wordt om toch naar nieuwe kennis op zoek te gaan. Vaste bezoekers zien in een oogopslag wat er neiuw is om bij te lezen.  

 

2. Onze invalshoek is wat verschillend...ik merk dat je wat sterker aansluit bij de grotere commerciele bedrijven en onderzoeksinstituten die voor hen werken en wat van daaruit op de markt wordt gebracht. Ik heb daarover wat meer reserves en orienteer me ook op wat liefhebbers doen en ontwikkelen en de meer ecologische ontwikkelingen. Ik denk dat we best zonder resistente tomaten kunnen. Niet zozeer omdat resistentie altijd nogal relatief blijft..nooit 100%....bovendien waarschijnlijk tijdelijk door ontwikkeling van ziekmakers daarin.  De maatregelen die je ook noemt waarmee je veel problemen kunt voorkomen (https://www.fruitlent.nl/popups/phytophthora_resistentie_tomaat.html) maken het vaak overbodig om nog naar die paar speciale soorten die resistent zouden zijn te gaan zoeken. We hebben keuze uit 1000en rassen...en er komen voortdurend leuke, lekkere en erg goede nieuwe rassen bij...en voor mij is gebruikswaarde en smaak de grote reden om jaarlijks een heel aantal soorten te zetten...en ook steeds wat andere te proberen. En als ik zo rondkijk onder tuiniers hier in mijn - in  ecologisch opzicht vaak zeer behoudende - omgeving, gebruiken de meesten gif tegen "de plaag".....de gifspuit is hun belangrijkste gereedschap lijkt het wel...die zal het koud laten of een tomaat resistent is, want ze spuiten hun Moneymakers en Bintjes wekelijks tegen phyto.  Los van de paar wilde soorten op je lijst, zijn - misschien op 1 na - alle soorten die er nu op staan F-1 hybrides. En daar zie ik de grootste "maar" bij je inzet op deze soorten. Waar juist tomaten een groente zijn die erg makkelijk soort-echt zijn te vermeerderen zijn, aangezien ze van nature bijna altijd zelfbestuivend zijn en mits zaadvast dus dezelfde nakomelingen geven. F-1 tomaten hebben 8 generaties van zorgvuldige selectie nodig om tot een zaadvast ras te ontwikkelen. Resistentie moet worden ingekweekt gedurende een aantal generaties in een F-1 hybride, een zeer duur proces en vervolgens heb je een jaar bruikbare zaden en geen vervolg (je wijst me hier zelf op w.b. zaden die bij Velt verdeeld worden) en dus geen eigenaarschap over zaadwinning. Deze zaden willen gebruiken maakt je dus in hoge mate afhankelijk van bedrijven die de rechten commercieel willen benutten....hoewel ik geen principieel tegenstander van F-1 ben - wel vaak nogal wat praktische bezwaren voor liefhebbers - vind ik juist dit eigenaarschap van je zaden een essentieel punt ecologisch gezien. Erfelijke eigenschappen van planten zijn van iedereen, want voedsel en mogen niet geprivatiseerd om het geld. 

 

3. Een meer persoonlijk bezwaar tegen in te zetten op resistentie is voor mij de grote beperktheid in keuze. In mijn oren klinkt het niet persee als reclame als je spreekt van een soort met "goede tuinbouwkundige eigenschappen"...wat ik als liefhebber wil is lekkere, gezondgroeiende tomaten en dat is niet persee wat tuinbouwkundig gewenst is...daar gaat het normaal over massa-kwekerijen in immense kassen op steenwol en waarbij alle kweekprocessen en ook de voeding computergestuurd met kunstmeststoffen plaatsvinden. Ik denk dan nuchter: kan misschien iets zijn, misschien probeer ik het wel eens maar loop niet bij voorbaat warm ervoor. Juist als liefhebber kies ik misschien voor iets lekkerders en wat voor mij beter voldoet...keuze uit 1000en soorten tomaten alleen al.....afwachten of dit nieuwe met die tuinbouwkundige eigenschappen wel echt beter is in dat opzicht. 

 

4. Puur wetenschappelijk is het genonderzoek zeker zinvol. En misschien zijn er wel toepassingen te bedenken voor resistente F-1 rassen. (Ik denk aan bioteelt in de open lucht). Voor de industriele tomatenteelt in NL en Belgie is phyto-resitentie van geen belang omdat die geheel in kassen plaatsvindt. Daar zijn geheel andere prioriteiten. Wellicht is werk zoals jij dat nu doet wel nodig om vanuit de F-1 zaadvaste rassen te kunnen gaan ontwikkelen met soortgelijke resistentie eigenschappen, waarmee belangrijke bezwaren over eigenaarschap kunnen vervallen. (Er zijn enkele nieuwere tomaten, waaronder de zogenaamde honingtomaat, al doorgekweekt (ieder is vrij om de zaden uit een gekochte tomaat te halen, ook als die kweekrechterlijk is beschermd) en omgezet naar een zaadvaste vorm met gelijke eigenschappen. Maar dit is een lang proces en niet iets dat snel gemeengoed zal worden. 

 

5 De tomaat "Wil "waarover ik sprak als een soort die over aantasting heen groeit is geen F-1. Deze circuleert nu een jaar of 30 in kringen van Velt. Wil de Voogt kreeg deze toegezonden uit Spanje een jaar of 30 geleden en vanwege enorme opbrengst en aparte teeltwijze (vergelijkbaar met druiven) is ze her en der doorgegeven en blijven voortbestaan. Wil was een heel aantal jaren coordinator voor Velt in Nederland en is verleden jaar overleden. Wat deze een natuurlijke weerstand of afweer geeft tegen phyto zou nader onderzocht moeten worden. Ik kreeg ook ooit wat zaden van hem en heb deze tomaat daarom maar "tomaat Wil"genoemd, bij gebrek aan een naam. 

 

6. Het klopt dat ik al een paar jaar niet meer naar het resistente tomatenverhaal op de Lent-website echt goed had gekeken. Zoals ik al zei was ik tot het oordeel gekomen dat het niet zo relevant was voor mij....dan ebt de belangstelling ook wat weg.  Indertijd heb ik dat zeker met aandacht gelezen en nu heb ik het nog maals gelezen. Overigens zijn er goede vrienden van me, die net als ik lesgevers zijn bij Velt, wel nog jaarlijks met o.a. aardappelen en tomaten die resistent zijn tegen phyto bezig en zie ik bij hen ook wel iets van wat zij doen en hun bevindingen. Ook daar zijn meerdere van jouw tomaten voorbij gekomen, zaad bij jou besteld. Maar 2018 en 2019 lieten in mijn wijde regio eigenlijk nergens phyto optreden op geen enkele tomaat....waardoor niets over rersistentie te zeggen viel bij hun testen hiermee. De tomaten die ik daar proefde vond ik nooit echt speciaal of er uit springen als erg lekker of goed in andere opzichten. Deze subjectieve indruk zal best wat meespelen in mijn reserves.

 

Als het zo uitkomt zal ik misschien nog wel eens enkele soorten die me wat lijken (op grond van jouw informatie) bestellen en uitproberen. Afwachten wat er dan komend jaar weer verandert in je aanbod...je zegt zelf dat er veel op de schop zal gaan.  Maar ik denk dat ik dan ook de smaak en andere gebruikskenmerken als belangrijkste criterium zal zien. Daar gaat het me als liefhebber om: gezond, ecologisch en zeker ook erg lekker fruit en groente....een soort Bourgondier dus.

 

Ik zal het dan zeker met belangstelling volgen

 

Bij Edit: Tekst is gecorrigeerd op foutjes en op enkele plekken wat duidelijker gemaakt, inhoudelijk niet echt veranderd. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edited by weknow
  • Like 2

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tsja, hier gister de "sterke tolstoi F1" moeten ruimen, stond onder een afdakje maar ook op 2 meter van de buuvtomaten die helemaal bruin/geel waren geworden 🙄

ze hebben goed gepresteerd, een kg of 12 van 4 planten tot nu toe

er hing nog ong 1 kg onrijpe tomaten aan, die leggen we nu naast een banaan dan rijpen er nog een paar na

volgend jaar plant ik ze op 6 keer de covid afstand...

Edited by RobO

Share this post


Link to post
Share on other sites

@weknowdat is een mooie uiteenzetting. 

1. Kan ik weinig over zeggen, pas die site ontdekt.

2. Daar moet ik je tegenspreken, als insider heb je misschien die indruk, maar wat ik merk is dat de meeste wat tomaatjes zetten en het dan laten begaan (pytho daar hebben ze nog nooit over gehoord), de echte hobbykwekers die veel variaties zoeken zijn maar een paar procent en die die gaan meestal (hoop ik) ook geen gif spuiten. Het grotendeel koopt commerciele plantjes/zaden en dan is enige resistentie in een bepaalde vorm een surplus. En dus zal het merendeel het een een worst wezen of een plant zaadvast is.

3. zie 2

4. Industriële tomatenteelt gaat hier voorlopig geen interesse in hebben omdat het op dit moment ook geen probleem is, maar zoals alle virussen kan dit veranderen, een zaadvaste resistentie zie ik evenwel niet zitten omdat die weg te lang is en je steeds achterloopt op de feiten.

5.  ..

6  alles evolueert.

 

en ik voeg me toe om een aantal te proberen volgend jaar, ik kan dit initiatief alleen maar steunen

Edited by redzebra

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik vind dit een interessante discussie en onderwerp. Heb er niet heel veel aan bij te dragen, maar kan misschien wel mijn indruk geven van hoe men er in het noorden - in de Friese kleihoek zit ik - mee omgaat.

Hier hebben we vooral een aardappelcultuur, en geen tomatencultuur. Vanwege de aardappels weten mensen die hier groente verbouwen wel van phytophtora. Mensen kennen doorgaans de phytophtora-bestendigheid van de rassen die ze verbouwen.

Bij tomaten ligt dat anders. Je ziet al weinig tomaten, en als mensen ze wel hebben weten ze meestal niet wat voor ras het is, alleen het type: 'kerstomaat', 'coeur de boeuff' of 'Roma'. Zaadjes of plantjes lokaal gekocht, en dan wordt ook niet meer gegeven dan het type. Wat mensen kunnen doen om de tomaten gezond te houden weten ze meestal niet. Dat tomaten ook phytophtora kunnen krijgen is meestal wel bekend, maar het alert handelen ernaar is er nog niet.

 

Ik zie dat niet zo snel veranderen, het grootste probleem volgens mij hier is dat het klimaat niet zo geschikt voor tomaten. Ook zonder ziektes heb je weinig oogst, en de tijdsduur waarin je kunt oogsten is maar kort. Hier in de noordelijke kuststreek hebben tomaten het moeilijker dan elders in het land.

Dat bepaalt ook hoe ik persoonlijk aankijk tegen Fruitlent's phytophtora testen: de phytophtora is niet mijn grootste probleem, maar het klimaat; dat is echt de grootste beperkende factor. Of je kunt zeggen dat de vroegte van een tomaat, en de koude- en regentolerantie cruciaal zijn om nog wat te kunnen oogsten.

Ook de allervroegste tomaten beginnen bij mij pas een beetje oogst te geven in Augustus, en ruim een maand later is het alweer grotendeels voorbij doordat de weersomstandigheden roet in het eten gooien. Dan komt er op dat moment meestal ook nog phytophtora bij, maar dat maakt dan weinig meer uit, want er wilde toch al weinig meer afrijpen.

 

Ik hou ook niet van F1; ik ben een eigenwijs type mens die dingen zelf wil doen, en zaden oogsten, om zelf weer te gebruiken vind ik ook leuk. Dus ik vermijd F1. Dat lijkt verder niet zo'n beperkende factor te zijn; er zijn aanbieders van grote collecties tomatenzaden waar je geeneens F1 bij aantreft. Dus ik heb zat te kiezen, maar ik merk dat ik heel streng moet kiezen op vooral vroegte bij tomaten, en daar wordt het dan een stukje beperkter door.

Ik hou wel erg van tomaten, ik zie mezelf nog wel eens wat experimenten door te kruisen, waarbij ik niet denk dat ik makkelijk zal bereiken wat ik wil, maar mijn nieuwsgierigheid speelt ook een rol.  

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Al mijn tomaten zijn aangetast op 1 na: Primabella een tomatenras dat jaar in jaar uit geen phytophthora.

 

Ik vermoed dat deze rassen ook goede resistentie hebben omdat ze volgens mij een relatie hebben met primabella?

Resibella

Rondobella

 

Maar dit kan ook alleen de benaming zijn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...